ICT'er krijgt jaarlijks 5000 euro bonus

sparen

De gemiddelde prestatiebonus die ict'ers in 2008 van hun werkgever uitgekeerd kregen, bedroeg ruim 4800 euro. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau De Breed en Partners. De gemiddelde gratificatie die ict'ers ontvingen was gemiddeld 2800 euro. De cijfers hebben betrekking op diverse ict-functies zoals ict-consultant of systeembeheerder. Bonussen van topfunctionarissen zijn hierin niet meegerekend.

Bonussen en prestatiebeloningen wekken momenteel voornamelijk afkeer door de kredietcrisis. In de ict-sector is het echter niet ongewoon om prestatiebonussen uit te keren of werknemers te belonen in de vorm van gratificaties.

‘Een gratificatie is een bijzondere vorm van beloning die slechts eenmaal per jaar of soms zelfs eenmalig wordt toegekend', vertelt Judith Herrewijn van De Breed en Partners. ‘Het verschil met de prestatiebonus is dat de tweede uitgaat van behaald resultaat. Dit is een contractueel vastgelegde bonus die wordt uitgekeerd op basis van een geleverde prestatie door de werknemer.'

Verdomhoekje

Dit verschil is, volgens Herrewijn, juist van belang sinds de bonus als beloningsvorm in een verdomhoekje verkeert. ‘Je leest vaak dat een topman een gigantische bonus heeft gekregen, maar er wordt zelden uitgelegd of dit één bonus betreft of dat deze bestaat uit bijvoorbeeld én een prestatiebonus en de jaarlijkse gratificatie of vastgestelde jaarbonus.'

Voor het onderzoek van De Breed en Partners zijn 1949 ict'ers ondervraagd, waaronder 106 ict-consultants, 61 systeembeheerders en 111 programmeurs.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Goh.... het is voor de meesten van ons die bij dit bedrijf werken al weer zo'n 5 jaar geleden sinds er een bonus van enige vorm werd uitgekeerd.

Ik verbaas mij ook over deze cijfers.. bonus ben ik de laatste jaren niet tegen gekomen hoor.

Ik heb liever een werkgever die zorgt dat het bedrijf blijft bestaan in deze tijd. Ik snap gasten niet die in deze tijd durfen te vragen om bonussen en verhogingen. Korte termijn eikels.

Wil iemand me even uitleggen bij welke bedrijven dit voorkomt? Dan weet ik waar ik naartoe moet. Want zelf kan ik ze niet vinden hoor...

Ook hier geen bonus te bekennen....

Ik weet niet wat ze nu opgeteld hebben, maar dit lijkt me heel stug! Is dit toevallig gewoon vakantie toeslag, plus dertiende maand, plus bonus, plus de kosten van uitjes en borrels, plus lunch bonnen, plus de kosten van cursussen, en bovenal, zoals verklaard door de personeelsfunctionaris?

"Zoveel" mensen die claimen geen bonus gezien te hebben.
Aangezien hier over een GEMIDDELDE bonus gesproken wordt, moeten we dan afleiden dat er slechts "een paar" een bonus hebben gehad, maar dan wel een heel grote?

Goed zoeken naar de juiste bedrijven.
Bij mijn vorige werkgever ( tot 01-04-09 ) kreeg ik 5000 bruto bonus voor geleverde prestaties, jaar na jaar.

Bij mijn huidige werkgever is dat zelf 5750 bruto dus het kan wel echt.

De genoemde cijfers zouden dus best wel eens kunnen kloppen

Heb de afgelopen jaren n keer een gratificatie gekregen van 500 euro netto. Dat was dan ook omdat ik (inmiddels al 3 jaar lang) het werk opvang van mijn zieke collega.

Ik werk voor de lokale overheid.

Mag de discussie iets meer op niveau? Bonussen zijn er in vele vormen, zoals het artikel terecht aangeeft.

Typerende reacties van frustranten, die eens na zouden moeten denken, waarom bonussen aan hen voorbij gaan.

Bij ICT detacheringsbedrijven komt het vaak voor dat er bonussen worden uitgekeerd op grond van het aantal facturabele uren.

Dit is dus geen prestatiebonus, maar gewoon een onderdeel van het salaris dat je niet krijgt wanneer je "op de bank zit".

Beetje rare kop van het artikel. Heb nog nooit ruim 4800 euro bonus gehad. Dit zoals het artikel vermeld en de kop van het artikel komt met 5000. Vind het een beetje sensatie journalistiek en onverantwoord.

Distantieer me van de uitspraken in dit artikel.

Persoonlijk wordt ik het liefst gewoon betaald als een ieder ander. Ik betaal belasting zodat mensen voor bijvoorbeeld veiligheid, zorg en mensen hun oude dag. Anders zou ik hier niet eens zitten.

Even later lezen we gemiddeld. Dat zal het wel zijn.

Wie heeft er dan een bonus van een ton gehad? Als er zo veel mensen geen bonus gehad hebben, moet dat gemiddelde toch ergens door omhoog gehaald worden...

Bij Logica krijg een consultant die het hele jaar bij de klant zit op papier ook een bonus maar in de praktijk is dit 0 euro. Een billable consultant heeft na 1 week werken al zijn maandsalaris terug verdiend. De week erop alle overige kosten.

Het klinkt allemaal heel riant, die "bonussen", maar volgens mij valt dit in de praktijk behoorlijk tegen.

Het enige bedrijf waar ik gesolliciteerd heb en gesproken werd over bonussen was er een waar een bod werd gedaan van ruim 500,- p.m. minder maandsalaris dan ik destijds verdiende. Das is dus 6000,- bruto per jaar. Dit zou dan volgens de HR afdeling gecompenseerd worden met de "bonussen" die behaald konden worden.

Het geld voor de "bonussen" moet ergens vandaag komen en dat is vaak uit je eigen zak. Vaak zijn het constructies waarin je het verlies deelt wanneer je minder inzetbaar blijkt bij klanten dan vooraf verwacht was en meer krijgt wanneer je beter inzetbaar blijkt te zijn.

Als je de interne ICT verzorgt dan krijg je meestal gewoon goed betaald zonder vage constructies, je hebt dan eigenlijk de "bonus" inbegrepen bij je salaris. Dit spaart je dan weer de spannende periodieke momenten waarop gaat blijken of je krijgt wat je zou moeten krijgen of gewoon het schip in gaat.

Het is bij ons of een 13e maand of een bonus, maar beiden zijn afhankelijk van je maandsalaris. Maximale bonus is 2 maandsalarissen.

Hoe definieerd De Breed en Partners een Bonus??? Is een eindejaarsuitkering of een 13e maand ook een bonus? Volgens mij niet.

Ik werk al jaren voor een grote ICT'er. Deze werkegever heeft mijn oude werkgever overgenomen en kwam toen ineens met de 13e maand over de brijg... Maar wat bleek? Mijn jaarsalaris is gewoon in 13 stukjes gedeeld en ik krijg aan het eind van het jaar dus gewoon mijn eigen centjes onder de noemer 13e maand...

"Voor het onderzoek van De Breed en Partners zijn 1949 ict'ers ondervraagd, waaronder 106 ict-consultants, 61 systeembeheerders en 111 programmeurs."

En de resterende waren? ... IT-managers? CEO's? Raad van Bestuur?

@Ekner: wat denk je van testers, architecten, specialisten

@Ik: volgens mij is een bonus datgene wat je extra kunt krijgen bovenop je 12 maandsalarissen + vakantiegeld.

Hoe de bonus "verkocht" wordt is een ander verhaal.
"Ik" beschrijft een van de varianten. Vaak koppelen ze een winstdoelstelling aan de 13e maand, waarmee je er in het slechtste geval nog op achteruit gaat.

Bij mijn huidige opdrachtgever zie ik dat de vaste medewerkers een bonus kunnen krijgen, maar dat de invloed die ze hebben op de gekoppelde targets nihil is.

Zelf mag ik niet klagen. Bij een normaal jaar krijg ik een 13e maand, en bij voldoende declarabele uren kan ik daar nog eens 1.5 maand bovenop krijgen.

En gelukkig is 2.5 maandsalaris meer dan ?5000.- bij mij.


Er staat: "ICT'er krijgt jaarlijks 5000 euro bonus"

Daarnasst staat een online Quiz met vragen:

Hoeveel bonus krijg jij?
Totaal: 241 stemmen - 100%

Ik krijg geen bonus, zegt:
151 stemmen - 62%

Ik krijg jaarlijks minder dan 4800 euro, zegt:
67 stemmen - 27%

Ik krijg jaarlijks meer dan 4800 euro, zegt:
23 stemmen - 9%

De vraag is nu, wat klopt er niet?/of: Zoek de fout?
Is dit een typisch:
'Pot verwijt de Ketel dat ie Zwart ziet?'
Of hebben we geen andere onzin te plaatsen bij Computable, en is dit als ongeveer het beste van alle onzin van deze week?

Voor elk billable uur krijg ik 25% bonus. Per maand krijg ik op mijn (hoge) vaste basissalaris 25%max extra. Keerzijde: zit ik op de bank, dan geen omzetbonus. Dat houdt je wel scherp.
Verder een kwalitatieve bonus op jaarbasis van max 10% van jaarsalaris. Targets zijn fair en realiseerbaar...

Dus... ze bestaan wel. Bedrijven met goede bonussen.

Natuurlijk bestaan goede bonussen.
NonBonusmannen bestaan ook, wellicht veel meer dan Bonusmannen. ;-))

Grappig dat de poll op deze site, het nieuwsbericht onderuit schopt.

Nieuwsbericht spreekt van een gemiddelde ICT bonus van 4800 wat insinueert dat er een overtuigende meerderheid is die dus ?berhaupt iets van een bonus krijgen voor hun hun werk, terwijl 61% te kennen geeft helemaal geen bonus te ontvangen en 27% aangeeft minder dan 4800 te ontvangen.

Hoe komen ze dan aan dat gemiddelde vraag je je dan af.

Ik heb een basissalaris met een vaste prestatietoeslag. Bij elke volledige dag inzet krijg ik een inzetbonus en een onkostenvergoeding. Prestatietoeslag plus inzetbonus vormen bij volledige inzet ongeveer 30% van het totaalinkomen. Lijkt een leuke opslag, maar dit is eigenlijk alleen maar interessant als het basissalaris een behoorlijk niveau heeft. Immers: over de prestatietoeslag en inzetbonus wordt geen reserveringen opgebouwd en geen premies betaald. De vakantietoeslag en de eventuele eindejaarsuitkering vallen dus altijd tegen. Bij onverhoopt ontslag tellen toeslagen en bonussen niet mee voor de bepaling van de WW uitkering (net als de inkomenswaarde van de auto van de zaak, de laptop e.d. ook al betaal je daar wel inkomensbelasting over). Ook de bank kan moeilijk doen als je om (verhoging van) een lening of hypotheek komt vragen. Dit soort constructies komt vrij vaak voor en is (uiteraard) aantrekkelijk voor de werkgever. Voor de werknemer is dat helaas niet altijd het geval.

nee slimpies... die 5000,- is voor IN totaaahaaaal....

snap dat dan...

;)

Ik kan alleen spreken uit eigen ervaring - werkzaam voor logica - bonussen bestaan voor zover ik weet niet op het niveau van consultants - hoger management trekt wel elk jaar enorme bedragen naar zich toe

Ik heb uit eigen ervaring gemerkt dat vooral internationale, multinationals bedrijven werken met (prestatie afhankelijke) bonussen. Hierbij kreeg ik 80% van mijn salaris zo, en als ik een bepaald target gehaald had, die 20% erbij, uitgekeerd per kwartaal.

Bij 100% hollandse werkgevers ben ik het bonussysteem persoonlijk niet tegengekomen.

Bij Ordina hebben ze wel bonussen. Daar wordt gekeken naar de facturabele uren en dat is toch echt een hollandse werkgever, dus iets beter kijken, want bestaat bij veel meer bedrijven. Echter ziet het ernaar uit, dat ze dit jaar geen bonus gaan uitkeren ondanks dat het een arbeidsvoorwaarde is omdat het wat minder gaat en ze de medewerkers maar verder in de steek laten om de banken en aandeelhouders tevreden te stellen. Dit na alle eerdere maatregelen en de maatregelen die waarschijnlijk nog zullen volgen.

Nou, gaat ie weer.....
Bonussen , waar? ik zelf al meer dan 8 ict-bedrijven gewerkt tijdens mijn lijdensweg, maar 1 had een bonus, ca 1/2 maandsalaris....
Wie had de 5000 euro? Zeker de redacteur van Computable.

Een bonus kennen wij ook wel. Voor de niet sales/consulting binnen dit bedrijf is de basis in het gunstigste geval twee keer het maandloon. De basis! Dit wordt verder verwerkt met de bedrijfstargets en persoonlijke inzet. Onder de streep blijft er dan 75% over. Nog steeds niet slecht.
Loonsverhogingen zitten er voor veel mensen niet in, zelfs geen inflatie correcties! Dat is in Belgie tenminste bij wet verplicht! Goede zaak!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-07T10:37:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.