Zelfgemaakte RFID-sniffer moet chip verraden

Workshop- en tentoonstellingorganisator Mediamatic houdt een workshop waarbij bezoekers verborgen rfid-tags kunnen opsporen. Deelnemers maken een zogeheten ‘rfid-sniffer' die met een lampje aangeeft of een voorwerp van rfid voorzien is. De workshop is op vrijdag 22 mei in Amsterdam.

Wie zich voor de bijeenkomst aanmeldt, assembleert en soldeert een analoog elektronisch circuit waarmee de aanwezigheid van 13.56 MHz RFID tags gescand kunnen worden.

Mediamatic houdt organiseert culturele evenementen die te maken hebben met technologie. Daarnaast ontwerpt en ontwikkelt Mediamatic Lab websites en social software-applicaties.

Aanmelden voor de workshop kan via mediamatic.net.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit is weer typisch zo'n berichtje en ook een voorbeeld wat gebruik maakt van RFID als hype-woord.
Voorbijgaand aan het nuttige gebruik van RFID als identificatie-middel in productie en logistiek.
NB de 'sniffer' werkt dus slecht op 13,56MHz en het gros van de 'nieuwe' applicaties gebruikt UHF techniek. (om over 10-20 jaar oude toepassingen als LF -in bijvoorbeeld vuilnis- en dieren industrie- maar niet te spreken.
NON-informatie dus... gemiste kans.

Das mooi spul, we want more :-) van dit soort workshops

@Hielke
Wat wil je nu eigenlijk zeggen? Dat een apparaatje dat kan helpen om misbruik van RFID toepassingen op te sporen ongewenst is? Wat is daarop tegen?
Het artikel en het apparaatje richten zich m.i. helemaal niet tegen het toepassen van RFID. Waarom zou het dan nodig zijn om in te gaan op de voordelen van RFID?

Het apparaatje werkt alleen op 13,56MHz; er zijn heeeel veel andere RFID frequenties en protocollen in gebruik.
Door aan te kunnen duiden dat een bepaalde frequentie actief is (er wordt 'iets' uitgezonden...) kun je 'misbruik van RFID toepassingen opsporen'? Is dat een grap of zo?

Dit is komkommer-nieuws in de categorie 'keuken-magnetrons zijn gevaarlijk' en met een meetapparaatje dat je vroegah bij Tandy kon kopen kon je de geheime radio-straling opsporen!

Maar magnetrons zijn ook gevaarlijk! Ik heb er bewust geen in huis!

@ Marc: Ze bestaan nog!

http://www.conrad.nl/goto.php?artikel=102157

@Hielke: de RFID sniffer detecteert 13.56MHz (HF) tags. Dit is de variant die gebruikt wordt in credit-card formaat pasjes die iedereen in z'n portemonne heeft (OV-kaart, bibliotheekpas, ABN-AMRO pas, studentenpasjes etc gebruiken allemaal 13.56MHz tags).
De andere twee varianten zijn LF (125kHz), en UHF (900MHz en 2.5GHz). LF wordt vooral gebruikt voor implanteerbare tags voor dieren, en UHF voor industriele toepassingen. Deze twee varianten vind je niet snel in je broekzak.
Er wordt nergens beweert dat je misbruik van RFID kunt opsporen, je kunt de tags opsporen. Met deze informatie kun je dan zelf besluiten of je hier iets mee moet of niet. Meten is weten!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-07T10:31:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.