HvA begint opleiding digitale opsporing

Dit artikel delen:

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) stelt als eerste in Nederland een lectoraat e-discovery in. Hans Henseler, director Forensic Technology Solutions bij PricewaterhouseCoopers, gaat het onderwijs in dit specialisme vormgeven. De HvA wil het onderwijs op dit specifieke terrein verbeteren, evenals de kennis- en ervaringuitwisseling. Henseler gaat contact leggen met bedrijven en instellingen die al ervaring hebben met digitale opsporing.

De instelling van het lectoraat is een initiatief van de opleidingen (Technische) Informatica en het Academic Center of Forensic Sciences, een samenwerkingsverband tussen de HvA, de Universiteit van Amsterdam, het Nederlands Forensisch Instituut en de Politieacademie.

E-discovery behelst de selectie, verwerking en productie van digitaal opgeslagen gegevens als bewijs in particuliere, civiele of strafrechtelijke onderzoeken. Nu steeds meer gegevensverwerking digitaal gebeurt, neem de kans op fraude evenredig toe. Als er iets, al dan niet met opzet, misgaat bij datatransport, stelt dat bijzondere eisen aan de opsporing. Digitale sporen moeten kunnen worden getraceerd, geanalyseerd, en worden bewaard en gepresenteerd op een manier die recht doet aan wat de wet voorschrijft om als wettelijk materiaalbewijs te dienen. Voor dat omvangrijke werkterrein, dat overigens nog volop in ontwikkeling is, is dan ook een breed spectrum van digitale opsporingstechnieken ontwikkeld.

Miljardenfraudes

Bij de geruchtmakende miljardenfraudes als die van Stanford en Madoff wordt ruimschoots gebruik gemaakt van digitale opsporings- en bewaartechnieken. Maar ook bij minder opzienbarende faillissementen speelt digitale opsporing een belangrijke rol. Bedrijven en instellingen doen ook veelvuldig een beroep op zulke bijzondere opsporingstechnieken om hen te helpen bij interne onderzoeken.

Het door Henselaar in te richten expertisecentrum houd zich niet alleen met e-discovery bezig. Het richt zich ook op de ontwikkeling van een kader voor forensic readiness: het preventief verzamelen van tegenbewijs en het klaar zijn voor forensische onderzoeken.

De bestaande minor Forensic Intelligence & Security van de opleiding (Technische) Informatica wordt uitgebreid met e-discovery. Binnen de HvA zal de kenniskring bestaan uit diverse docenten van relevante, uiteenlopende opleidingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-12T15:30:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.