HP schrapt wereldwijd weer ruim 6000 banen

HP schrapt de komende twaalf maanden wereldwijd bijna 6400 banen. De ict-leverancier heeft dit laten weten naar aanleiding van de presentatie van de kwartaalcijfers. Ongeveer twee procent van de in totaal 320.000 medewerkers zal op zoek moeten naar een andere baan. Wat de gevolgen voor HP Nederland zijn, is volgens woordvoerder Herbert Wormgoor nog niet bekend. In oktober vorig jaar werden al 420 Nederlandse HP’ers op straat gezet.

‘Ik heb nog geen informatie over  wat deze cijfers betekenen op landelijk niveau', zegt Wormgoor. ‘Dit project moet nog van start gaan en dan worden de consequenties pas duidelijk.‘  Wel geeft Wormgoor aan dat deze ontslagronde onderdeel is van een actief beleid. ‘Wij bekijken continu hoe wij ons bedrijf kosteneffectiever kunnen inrichten.' HP is al sinds september 2008 bezig met een grote reorganisatie in verband met de overname van ict-dienstverlener EDS. Daarbij verdwijnen wereldwijd 24.000 banen, verspreid over meerdere jaren.

De winst van HP daalde het afgelopen kwartaal met zeventien procent tot 1,7 miljard dollar. De omzet zakte met drie procent tot 27,4 miljard dollar.

Bovengemiddeld veel ontslagen

In vergelijking met andere landen is de Nederlandse tak van HP en dochteronderneming  EDS in oktober al  zwaar getroffen. Ruim tien procent van het gecombineerde personeelsbestand van vierduizend mensen kon toen vertrekken. In totaal werden 420 banen geschrapt, waarvan 380 bij dochteronderneming EDS. Wereldwijd werd 7,5 procent van het personeel weg gereorganiseerd.

De toenmalige HP-woordvoerder Jeroen Coenen gaf in die periode aan dat er in Nederland ‘bovengemiddeld veel ontslagen vielen' omdat EDS al aan het begin van 2008 was gestart met een reorganisatieplan. Hij zei daarover: ‘Dat plan wordt nu uitgebreid en versneld uitgerold. Daarnaast sneuvelen doublures in het management en in ondersteunende afdelingen.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Voor Nederland komt dat neer op net iets boven de 500 ontslagen - de vrijwillige vertrekkers.

Hebben ze zowat het hele personeels bestand van EDS de deur uitgewerkt. Dat er nog iemand wil werken voor zo'n concurentie moordenaar. Erger, dat er ooit iemand goedkeuring heeft verleend aan de overname. Zullen ze nog rustig slapen?

Blijft HP ook in de toekomst zo'n slachter? Welk bedrijf gaan ze straks overnemen? Nou ja, overnemen, kopen en verzuipen kan je het beter noemen. Iedere concurent minder is er 1 lijkt het motto.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-20T10:51:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.