ICT'er grijpt naar drank door stress

De ict'er die last heeft van stress, grijpt snel naar de drank. Dat blijkt uit onderzoek van het Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD). De analisten van het adviesbureau voor personeelsmedewerkers roepen werkgevers op duidelijke richtlijnen op te stellen voor alcoholgebruik.

Volgens de onderzoekers die werknemers in Groot Brittannië enquêteerden, drinken ict'ers wekelijks 34 alcoholische dranken. Dat is minder dan de 44 glazen die werknemers uit de media en de entertainmentindustrie achteroverslaan, maar meer dan personeel uit de financiële of vastgoedbranche. Zij genieten per week 29 keer van een glas bier of wijn.

Mannelijke werknemers doen er volgens het CIPD goed aan niet meer dan 28 drankjes per week te nemen. Voor vrouwen ligt dat aantal op 21.

Groepsdruk

Vooral groepsdruk en het regelmatig organiseren van borrels op kantoor zouden de oorzaak zijn van het forse drankgebruik. Ook stress versterkt het verlangen naar alcohol, zeggen de onderzoekers van het CIPD.

CIPD's beleidsadviseur Ben Willmott: 'Werkgevers moeten richtlijnen voor alcoholgebruik opstellen. De regels moeten aangeven dat drankgebruik dat de werkzaamheden negatief beïnvloedt onacceptabel is.'

Ook uit andere onderzoeksresultaten is gebleken dat de ict'er graag aan een glaasje nipt. Zo deed Norwich Union Healthcare een jaar geleden ook een onderzoek naar het alcoholgebruik van werknemers. Ook uit die resultaten bleek dat automatiseerders graag een glaasje drinken: 15 procent van hen zou wel eens dronken op kantoor zijn verschenen. Ruim eenderde had concentratieproblemen, een tweede groep (35 procent) was minder productief en iets minder dan een kwart was wel eens moe door drank.

Verder concludeerde een Amerikaanse carrièrewebsite dat een op de vier werknemers, ongeacht de branche, wel eens een borrel drinkt aan het bureau.

Alcoholbeleid op het werk

Hoe gaat jouw werkgever om met drankgebruik op kantoor? Houdt je baas tijdens feestjes de alcoholconsumptie in de gaten? En wat te doen als een collega wel erg veel drinkt? Computable is benieuwd naar alcoholbeleid op het werk. Reageer via redactie@computable.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Mag dat 'sommige' ICT'ers zijn. Bij voorbaat dank. :-)

Tip: Sporten doet wonderen.

Heerlijk

Ik ben blij dat ik niet in de ict werk ;-)

Dat mag zelfs 'sommige' mensen worden en niet in het bijzonder ICT-ers.

Wat een flutartikel.

Foutje, moet zijn:

Ik ben blij dat ik niet bij ICT werk maar bij een van de concurrenten ;-)

Jounalisten grijpen ook naar de drank bij stress, en eh ook politiemannen, en ook eh politici, en ook eh managers, en eh ook . . . .

etc. etc. etc.

Wat is eigenlijk dat CIPD?
Betere informatie haalt men bij statistiek uit de gezondheidszorg.

"Volgens de onderzoekers die werknemers in Groot Brittannie enqueteerden,.." gaat dus om Engelse ICT-ers. Nu zou ik een onderzoek onder Nederlandse ict-ers wel interessant vinden. En welke activiteiten ondernemen ze om te ontstressen ?

"De analisten van het adviesbureau voor personeelsmedewerkers roepen werkgevers op duidelijke richtlijnen op te stellen voor alcoholgebruik."

Zo gauw mijn baas mij gaat vertellen of ik een biertje meer of niet mag drinken ben ik weg...

IT-Journalist, uit eerste hand kan ik U vertellen dat een ICT'r in GB regelmatig uit de pub moet gehaald worden.

Geloof het of niet maar, pub-breaks zijn daar normaal gedurende de werkdag. Dat de kwaliteit van de geleverde diensten navenant is behoeft geen verduidelijking.

Hier heeft m'n het dus wel degelijk over problematisch alcoholgebruik. Sport is inderdaad een geweldige remedie.

Ik dacht dat het algemeen bekend was dat mensen met stress/depressiviteit sneller naar de fles grijpen.

Vreemd dat dit blijkbaar alleen voor ICT'ers van toepassing is...

Wat een belachelijk onderzoek.

Vroeger wilde ik ICTer worden, maar mocht dit nooit van mijn ouders. Nu snap ik waarom.

Maar even serieus. Dit is een raar onderzoek. Dit zou voor nog duizend beroepen kunnen gelden.

Het onderzoek is uitgevoerd in Groot Brittannie, maar als je de titel leest, dan denk je toch automatisch dichter bij huis. Ben zelf ICT maar ik kan me geen collega herinneren die door de stress naar de drank grijpt, beter gezegd, ik ken helemaal geen ICT die stress heeft. Daar hebben we toch een projectmanager voor.

Een glaasje spiritus a day, keeps the bugs in my programs away! Hips... Burps... Plus: de dames op de werkvloer zien er plots een stuk aantrekkelijker uit!

Computable schiet wat te vaak door met dit soort schreeuwerige en generaliserende, tabloid-achtige headlines boven de artikelen. De geloofwaardigheid komt hiermee in het geding. Dat lijkt me niet de bedoeling.

Aardig sensatieartikeltje. Niets meer. Verder geen enkele informatieve of journalistieke waarde. Blijkbaar is de komkommertijd weer aangebroken...

@hk:
Dat is voor mij helaas de reden om bijna niet meer naar Computable te kijken. Dat vind ik jammer. Voorheen las ik graag de artikelen, maar de laatste tijd is het niveau bijzonder laag en in twijfel te trekken.

computable, het serieuze medium over ICT?

"Nu zou ik een onderzoek onder Nederlandse ict-ers wel interessant vinden. En welke activiteiten ondernemen ze om te ontstressen ?"

@IT-Journalist:
Dat zal nog wel even duren voordat dit soort artikelen hier verschijnen. Daarvoor moet je als "journalist" echt aan de slag, zelf nadenken, werken en activiteiten ontplooien. Dit soort flut-nieuws kun je gewoon van externe bronnen af knippen-en-plakken :-)

En dan moeten ze 's nachts pissen en dan krijg je dit weer... Uit de nieuwsbrief van Nationale Vacaturebank:

's Nachts plassen is slecht voor productiviteit

Mensen die 's nachts vaak moeten opstaan om te plassen, kosten hun werkgever gemiddeld 3700 euro per jaar. Dit wordt beweert naar aanleiding van een onderzoek door het farmaceutisch bedrijf Ferris. Volgens het onderzoek kan een onderbroken slaap overdag tot problemen leiden. Het onderzoek wees namelijk uit dat de productiviteit van werknemers met ruim 9 procent daalt als je 's nachts niet lekker doorslaapt. Ook zijn de vitaliteit en energie minder bij werknemers die 's nachts naar het toilet moeten. Ruim de helft van de bevolking boven de 50 jaar moet minstens ??n keer per nacht naar de wc.

Beste Heleen, dit artikel is een schande voor de journalistiek. De kop is misleidend, en zelfs in de inleiding wordt nergens vermeld dat het om Groot Brittanie gaat; dit komt pas in de hoofdtekst aan de orde.
Tevens schandalig dat dit, ondanks de nodige klachten in de reacties, een dag na plaatsing nog steeds niet is aangepast.

Even los daarvan: alcoholisten kom je in elk beroep tegen, dus ook in de ICT.

Van The Register verwacht ik dit soort artikelen:
http://www.theregister.co.uk/2009/05/26/legless_hacks/
(staat niet erbij, maar het zijn de CIPD cijfers)

Maar van Computable verwacht ik serieuze journalistiek.

Als SAPconsultant verzuip ik in het werk. Ik haal inspiratie uit alcohol omdat SAP zo ingewikkeld is. Elke dag een fles Moet en Chandon houdt me bij de les. Ik verslik me nooit in een project, behalve bij Free Record Shop dan. Maar wegens slimme methoden heb ik men ervan kunnen overtuigen dat het echt niet mijn schuld was. Wat een goede Champagne kan doen voor de mensch.

Net als bovenstaande reactie is het artikel pure onzin
Proost

Wel opvallend dat een kwart van de lezers hier zegt dat hij altijd een fles drank bij zich heeft.

Misschien hebben ICT'ers wel een veel grotere dorst dan andere werknemers. Zou het volgende onderzoek kunnen zijn.

hmmm wat volgt het cocaine gebruik in de tweede kamer ?

sorry slecht artikel en nog eens slecht geformuleerd.

naar mijn vermoeden heb je dit in andere beroepsvormen nog meer.

@ronald
geen stress, waar werk jij ? :)

@Werknemer:
Ik mag hopen dat jij de stand van de poll net zo serieus neemt als het artikel zelf...

Dacht dat ik de laatste tijd meer bugs zag, maar blijken gewoon beestjes....

Lang leve de contextmoord. ICTers grijpen naar de drank onder stress. Niets menselijks is ons ICTers vreemd, lijkt 't wel.

Maaruh, zullen we de context even laten waar ie is. Het is een onderzoek door een brits bureau in Engeland onder engelse ICTers. De drinkcultuur in GB is totaal anders dan b.v. in Nederland. Dat is totaal niet te vergelijken.

Fijn dat de britse ICTer naar de drank grijpt, dat zullen ongetwijfeld meer mensen doen onder stress. Dit is weer eens een voorbeeld van een nutteloos onderzoek die een beroepsgroep moet typeren. Een beetje jammer dat Computable daar een frontpage stukk van moet maken...

Een ICT-er die aan de drank is houdt het niet lang vol in dit vak.

Ontslag op staande voet is daarvoor een uitstekende afkickmethode.

Het mag trouwens algemeen bekend worden verondersteld dat met name in GB (ale) in D (bier) en in B, F en I (wijn) gedurende de lunchpauze gedronken wordt en dat dat ten koste gaat van de concentratie s'middags.

Proost!!

Sodeju,

dit maakt wel wat los...
gemiddeld drinken Britse ict'ers dus 5 glazen per dag. waarschijnlijk pints zonder schuimkraag en niet van die lullige fluitjes.
ben benieuwd wat de gemiddelde levensverwachting van de Britse ICT'er is.
kanjers zijn het in ieder geval (die Engelsen). 3 ploegen bij de laatste 4 van de Chamions League en dan ook nog elke dag liters bier wegtetteren. petje af.

"Vooral groepsdruk en het regelmatig organiseren van borrels op kantoor zouden de oorzaak zijn van het forse drankgebruik."

Ja, bij ons ook, GroepsDruk bij de NiteBar downstairs, iedereen heeft de gehele dag een soort van fles in de hand, welliswaar een thermos-fles met koffie, maar inderdaad, iedereen grijpt als een groep naar de fles.

Ik hou het liever bij een glas, lekker dun slank glas met een paar blokjes ijs er in, daarna tot aan de rand vullen met thee, welliswaar IJs-Thee, maar dat is maar een detail, het gaat om het gebaar...

Ik loop dan nu ook bij de AAA;
de "Aafrechtse Alcoholische Actievelingen",
bevalt me erg goed - echt een hechte groep -
met veel drugs gebruikers.

Een lastig probleem analyseren gaat nou eenmaal beter na een bezoekje aan de kroeg.

En wat dit artikel vergeet te vermelden is de oorzaak van zowel de stress als het drankgebruik:

MANAGERS!

Schrap de managementlaag en half Schotland zit in economisch zwaar weer omdat de whisk(e)y verkopen teruglopen...

Geldt dit ook voor Nederlandse ICT'er?

wat mij betreft vooral een dronken-aardbeien verhaal...

Mmm, dat verklaart veel:

ZZP -> Zwaar Zuipende Programmeur
SOA -> Structureel Overschot Alcohol
ITIL -> I Take Intoxicating Litres
DOS -> Drinkt Onzettend Snel

De schrijver van dit artikel had kennelijk niets beters te doen. Spreek drie of vier mensen die in de IT werken die "aan de drank" gaan wanneer ze werken onder stress, en het is meteen elke IT'er.

Mijn advies aan de schrijver: Ga iets schrijven wat wellicht iemand van nut kan zijn.

Lekker - die constante 'DEMONISERING' van de Werknemer in de media ...

Laten ze lekker maar 'zelf' die ICT-problemen oplossen of bedenken. Ben het zat om continue in de media gedemoniseerd te worden.

Mijn tarief wordt alleen maar meer

Vreemd artikel. Ik werk al jaren in de ICT en heb daarbij bij verschillende bedrijven gewerkt (gedetacheerd) van klein tot groot, maar nergens ben ik hier ook maar iets van tegen gekomen. Soms wel is op vrijdag middag een borrel, maar de meeste ITers dronken dan echt niet meer dan 1 tot 2 biertjes.

Computable vraagt zelfs om mailtjes naar de redactie hierover?!

Waar andere bladen columnisten schrappen (hint) of topics weglaten, wordt Computable dunner en gaan we over op komkommertopics. Zucht.

Omdat wij met consultants werken die gedetacheerd zijn komt iedereen met de auto naar een feestje toe.

Ik doe de inkopen voor deze bedrijfsfeestjes en heb moeten besluiten maar eerst de voorraad die er over is op te maken voordat er �berhaupt weer wat wordt ingekocht. De wijn en rose heb ik maar weggespoeld, dat drinkt helemaal niemand.
Conclusie; verstandige mensen die ICT' ers, die doen niet aan drinken en rijden.

Een cola of sapje zorgt ook voor een erg goede sfeer op kantoor.

Voel je je aangesproken door dit artikel en/of vraag je je af of jij teveel drinkt? Doe dan eens een alcoholtest op http://drankprobleem.webzorg.nl/index.cfm?pid=362. En als je in de risicosfeer zit, kun je daar meteen een internetbehandeling starten!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-29T16:00:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.