HP adviseert personeel over alcoholgebruik

Ict-leverancier HP gaat werknemers het komend kwartaal voorlichten over verantwoord alcoholgebruik. Het initiatief maakt deel uit van de zogeheten Bravo-campagne die draait om de thema's bewegen, roken en het stoppen daarmee, alcohol, voeding en ontspanning.

Het project moet ervoor zorgen dat medewerkers van HP beter nadenken over hun gezondheid. 'Zieke personeelsleden krijgen altijd veel aandacht', zegt hr-manager Wilma Pel. 'Dat is logisch, omdat het belangrijk is dat die mensen weer snel gezond worden, maar ondertussen denkt niemand aan al die medewerkers die wél gewoon aan het werk zijn.'

De Bravo-campagne moet daar verandering in brengen. Elke drie maanden bedenkt Pel in een brainstormsessie met collega's hoe een van de thema's aan bod kunnen komen. Zo organiseert het bedrijf lunchwandelingen, helpt het werknemers stoppen met roken en houdt het informatiedagen over voeding.

Vakantie

De komende dagen denkt Pel na over de invulling van de campagne van komend trimester. Pel: 'We raden medewerkers aan matig te zijn met alcohol. Veel mensen gaan binnenkort op vakantie en dat is natuurlijk een goede gelegenheid op een terras een drankje te drinken.' Volgens de hr-manager is de campagne niet betuttelend bedoeld. 'We laten bijvoorbeeld weten hoe veel calorieën er in een glas wijn zitten', zegt ze.

Hoewel het volgens Pel 'in een hectische omgeving belangrijk is gezond te leven, worden werknemers van HP niet verplicht mee te doen aan de activiteiten uit de Bravo-campagne. 'Ik zie hier dagelijks mensen die roken of veel te dik zijn. Daarvoor gaan we geen verantwoordelijkheid nemen. Uiteindelijk moeten ze het toch zelf weten.'

Stressvol

Uit Brits onderzoek bleek onlangs dat ict'ers in stressvolle tijden vaker dan andere werknemers een glas alcoholhoudende drank inschenken. Zij zouden dat wekelijks 34 keer doen. Volgens het Chartered Institute of Personnel and Development, een instituut voor personeelsmanagement, zouden mannen per week niet meer dan 28 drankjes moeten drinken. Voor vrouwen ligt dat aantal op 21.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Alweer zo'n nuttig bericht van ditto journalist. Het spijt me hoor. Maar is dit nou echt het standaard berichtgeving waar men mee werkt?

Niet betuttelend bedoeld, maar wel het aantal calorieen in een glas wijn vermelden :-)

Niet zo brommen, is ter info, als je het niet wilt lezen, go away. Je bent 't niet verplicht hoor, om te reageren.

Met 5% minder loon moet dat wel lukken!

Oh, 28 drankjes per week, dan kan ik nog wel wat meer gaan drinken. Met de forse wijnglazen die ik heb zullen dat zo'n 9 flessen wijn per week zijn.

"De campagne is niet betuttelend bedoeld", zegt HP's hr-manager Wilma Pel. Ik spreek Nederlands, en mijn Nederlands is redelijk, en het gedrag van HP is in het Nederlands eenvoudigweg "betuttelend" te noemen.

Vraag aan mw. van Roon:

wat heeft dit met ICT te maken?

Ga vrijwillig 5% minder drinken zal het devies zijn.
Niet dus

De waarheid is hard.

HP maakt meer kapot dan drank goed kan maken. Met het huidige beleid gaan we vanzelf wel aan de drank! Maar goed dat was te verwachten. HP heeft wat dat betreft een naam hoog te houden...

Door het asociale beleid van HP raken alle medewerkers aan de drank.

Bijzonder komisch bericht :-)
Als je niet langer serieus genomen wilt worden moet je vooral zo doorgaan.
Ik neem nog een biertje.
Proost!

Als ze in die brainstorm-sessies nou eens bedenken hoe ze de banen in Nederland kunnen houden in plaats van de banen te exporteren naar lage lonen landen hoeven de mesnen niet te drinken, te roken of een gebakken lucht wandeling te maken... jammer, gemiste kans.

Ook vrouw Gentse korpschef problemen door alcohol
Uitgegeven: 11 juni 2009 11:05
Laatst gewijzigd: 11 juni 2009 11:05
BRUSSEL - De Belgische justitie heeft het rijbewijs van de echtgenote van de geschorste Gentse korpschef Peter de Wolf voor vijftien dagen ingetrokken.

De vrouw reed door, na het veroorzaken van een ongeluk onder invloed van alcohol, zo meldde de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws donderdag.

Eerder kwam haar man ook al in de problemen door drank. Hij staat momenteel terecht omdat hij in februari in beschonken toestand een ongeval veroorzaakte en de feiten met de hulp van enkele collega's probeerde te verdoezelen.

Puinhoop

De geschorste korpschef riskeert anderhalf jaar celstraf. Zijn vrouw een forse boete.''Ons leven is een puinhoop. Je zou voor minder enkele glazen drinken'', citeert de Vlaamse krant de echtgenote.
? ANP

Ons Nellie zij altijd, wij bij HP houden wel van een borreltje op zijn tijd, en daar was vroeger altijd wel een reden voor.
In de afgelopen jaren is er ook steeds wel een reden geweest om een borreltje te drinken, maar dan vanwege de constante dreiging van ontslag.
Als HP mensen van de drank af wil helpen, dan kunnen ze beter de dreiging van ontslag wegnemen dan worden de medewerkers weer gemotiveerd.
Er is wel genoeg gesaneerd . Nog even en er werkt niemand anders dan management.

Werkelijk hilarisch dat HP nog moed en geld over heeft om mensen die morgen zonder baan op straat staan nog even van hun biertje af te helpen. Proost!
What's next: overuren uitbetalen in fruit?

Ik denk dat HP op de grens gaat zitten van wat toelaatbaar is. Dit is wat mij betreft inbreuk op de privacy. Wellicht kan je dat doen in de VS, maar dit is in Nederland NOT DONE! Als iemand regelmatig verzuimd, dan kan je iemand aanspreken op zijn lifestyle, maar zolang daar geen spraken van is, moeten bedrijven zich niet bemoeien wat in de privesfeer gebeurd. Waar liggen de grenzen? Dadelijk mogen medewerkers geen verre vakanties meer doen i.v.m. risico van gezondheid, etc., etc.

'Zieke personeelsleden krijgen altijd veel aandacht', zegt hr-manager Wilma Pel.

Effu een kleine correctie mijn inziens...
Zieke personeelsleden zijn gewoon een extra HOGE onkostenpost en ondernemersrisicio voor deze hr manager. Dat kunnen we niet hebben (bijhp) in deze barre tijden van (gedwongen) ontslagen, re-organisaties en kredietcrisis. Wake up: Dit is gewoon een hr-kosten bespaar plaatje :-)

Misschien zouden ze bij HP eens een brainstorm sessie kunnen organiseren over:
1 - gezondere werksfeer, betere werk/prive balans,
2 - regelmatige en structurele ont-stressing van de werknemers (de zgn bron waarom ze aan de drank zouden kunnen geraken)
3 - hoe ze beter hun core business kunnen laten draaien. Dan hebben ze werk zat, hoeven ze geen personeel gezondheidsmatig te betuttelen en kan iedereen weer een borreltje nemen, als beloning op de blijvende stijging in de kwartaal omzet en winst cijfers van bedrijf.


"Pel: 'We raden medewerkers aan matig te zijn met alcohol."
- een goed voorbeeld doet goed volgen zou ik zeggen
- nog even en de breinen van de "hp medewerkers v 2.0 - next generation" worden wireless aangesloten op de company hrm server. Dan kunnen ze - bij binnenkomst van het hp pand - op afstand, geheel draadloos hun nieuwe corporate werkinstructies en ideale werknemer gedragsmodellen gedownload krijgen in realtime on demand...

De technologie is al volop in ontwikkeling:
http://en.wikipedia.org/wiki/MKULTRA
http://www.sciencedaily.com/releases/2002/08/020820071329.htm
http://www.newdawnmagazine.com/Article/Brain_Zapping_Part_One.html
http://computer.howstuffworks.com/brain-computer-interface.htm/printable

Gekker moet het toch echt niet gaan worden...

Inderdaad, HP maakt meer kapot dan je lief is! Je zou voor minder aan de drank gaan! Hebben ze nu echt niets beters om zich mee bezig te houden? Dit past bij de idiote cursusjes die ze ons laten volgen over ethical behaviour terwijl er weinig minder ethisch is dan het management van HP.

Als je al die reacties van niet gemotiveerde HP-medewerkers leest, moet HP nog veel meer mensen ontslaan.

'...zouden mannen per week niet meer dan 28 drankjes moeten drinken. Voor vrouwen ligt dat aantal op 21.'

Als je weet dat je een probleemdrinker bent (en dit is echt waar) als je 3 tot 4 keer per week meer dan 3 dankjes per dag drinkt, dan heeft HP een heel groot probleem.

Maar dat wisten we al, zekerst.

Was het maar waar!
Ik kom meestal niet verder dan vijftien drankjes per week, maar dan blijft het wel lekker.

Tjongejonge HP, jij bent zelf het hardst toe aan een relativerend pilsje: wees blij dat je werknemers niet massaal hun heil elders zoeken (in de ziektewet bijvoorbeeld). Zij zijn het die de boel draaiende houden, ondanks jullie extreme snijwerk. Het zal voor velen een verademing zijn als ze eindelijk de al lang aangekondigde ontslagbrief krijgen. Kunnen ze hun vleugels uitslaan!

Ik vind het een goed idee dat er ook vanuit de bedrijfswereld aandacht besteed wordt aan gezondheidszaken.

Maar... dan moeten het ook die zaken zijn die echt belangrijk zijn en - bij voorkeur - gelinkt aan het werk dat er in het bedrijf wordt gedaan.
Er zijn legio voorbeelden van werkgevers die hun werknemers een cursus correct beeldschermwerk of info om RSI te voorkomen verschaffen. Daar ben ik ook voorstander van.

Maar dit artikel geeft mij vooral het idee dat HP'ers allemaal een alcoholprobleem hebben.
Ik kan me niet voorstellen dat dat ook werkelijk zo is, maar ik werk dan ook niet voor HP :-)

Als ik de reacties verder zo lees, hebben er wel veel HP'ers last van negatieve stress (te hoge werkdruk, werkonzekerheid, etc.).
Het lijkt me dan ook beleidsmatig veel interessanter om daar iets rond uit te werken.

Dit voorstel schiet volgens mij zijn doel voorbij en is -als er inderdaad zoveel mensen een alcoholprobleem hebben bij HP- vooral symptoombestrijding.

Misschien kan in een volgend voorstel de oorzaak of oorzaken aangepakt worden?

Hoop doet leven dus misschien geeft bovenstaande mevrouw Pel een idee.

Er zijn op het net legio voorbeelden te vinden van stressreduction techniques die kunnen aangeboden worden aan werknemers.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-06-11T13:53:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.