Aantal werkloze ICT'ers boven de 8000

De ict-sector groeit de komende twee jaar met ongeveer 30.000 banen per jaar.

Het aantal werkloze ict'ers is in mei 2009 opgelopen tot boven de achtduizend. Het aantal werklozen binnen de ict-sector was sinds mei 2007 niet meer zo hoog geweest. Dat blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV. Er staan inmiddels 8244 werkloze automatiseerders ingeschreven bij de uitkeringsinstantie. In april 2009 waren er 7790 ict'ers zonder baan ingeschreven.

Sinds september 2008 stijgt het aantal werkloze ict'ers weer. Toen stonden er nog 5923 werkloze automatiseerders ingeschreven.

Er zitten vooral veel informatie- en systeemanalisten, systeemprogrammeurs en - ontwerpers en programmeurs met een hbo-achtergrond op de bank. Dat zijn er nu 2702. Ook binnen de mbo-beroepen is het aantal werklozen binnen de functie programmeur het hoogst.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Niet zo gek als de grote bedrijven blijven outsourcen onder het mom dat het goedkoper is.

Ondertussen kost het ons heel wat belastingcenten voor de uitkeringen.

Denk dat het probleem qua programmeurs meer ligt in het feit dat bijna alle grote software projecten of zijn uitgesteld of gewoon zijn geschrapt. Als detacheerder heb je dan ineens een berg programmeurs op je bank zitten die niet aan de bak komen. Uiteindelijk leidt dat er toe dat deze mensen ontslagen worden omdat de kosten gewoon weg te hoog worden om ze aan te houden. Na de crisis worden deze mensen weer aangenomen en onstaat er weer een tekort. Nadeel hiervan is dat de loonkosten voor detacheerders en bedrijven weer stijgen en we ons zelf dus langzamerhand meer en meer uit de markt prijzen wat het outsourcen weer in de hand werkt.

Ik vind het gek, op tweakers staan heel wat vacatures, en bij ons op de afdeling staat er nog een open. Laatst zelfs een advertentie in een van de ict-bladen die nul reacties had opgeleverd

Computable 30-12-2008 "Het aantal werkloze ict'ers stijgt niet hard in 2009. Volgens de Computable-EXPERTS komen er wel minder vacatures voor ict'ers, maar blijft er vraag. "Goede ict-kennis blijft schaars", zegt expert Eric Schabell.

De EXPERTS van Computable verwachten dat in 2009 weinig ict'ers op de bank komen te zitten. "We zitten immers niet in een luchtbel die moet leeglopen. Ict-bedrijven worden wel gedwongen om effici�nter te opereren", zegt Pierre Ottenheim, CONSULTANT bij Dimension Data."

Wat zijn aanduidingen als EXPERT en CONSULTANT waard als je dit leest; vervangen ze door: koffiedikkijker.

Begin gewoon een eigen bedrijf

Tja, en dan zijn de werkloze freelancers nog niet eens meegeteld.

Volgens mij was er in mei 2007 ook een flink tekort aan (goede) ict'ers. Dus als dit de vergelijking is.... Ook bij ons bedrijf staan er nog meer dan voldoende vacatures open. Volgens mij is er meer dan genoeg werk te vinden...alleen niet bij de grote detacheerders.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-06-18T14:55:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.