Getronics volgt afspiegelingsbeginsel niet

Niet alle veertienhonderd ontslagen bij Getronics vinden plaats op basis van het wettelijk vastgelegde afspiegelingsbeginsel. Ruim honderd medewerkers die bij Getronics Consulting moeten verdwijnen worden geselecteerd op basis van kwaliteit en inzetbaarheid. De vakbonden hebben ingestemd met een iets strengere selectie op kwaliteit, omdat dit gedwongen ontslagen zou voorkomen. Zij zeggen Getronics scherp in de gaten te houden, omdat het bedrijf de grens van het toelaatbare opzoekt.

Bij Getronics Consulting verdwijnen 108 werkplekken. Deze ontslagen vallen buiten de adviesaanvraag die Getronics in april heeft gedaan bij de Centrale Ondernemingsraad (COR), zegt de voorzitter van de COR Jurriaan Phaff. Hierdoor is het volgens hem mogelijk dat mensen ‘met gebruikmaking van reguliere HR-instrumenten' worden ontslagen. Een woordvoerder van moederbedrijf KPN zegt echter wel dat 'de ontslagen bij Getronics Consulting vallen binnen de eerder gecommuniceerde getallen'. Dat betreft de veertienhonderd medewerkers die moeten verdwijnen bij Getronics om zestig miljoen euro per jaar te besparen. Bij inkrimping van het personeelsbestand om bedrijfseconomische redenen is het niet toegestaan mensen op basis van kwaliteitseisen te ontslaan. Eerder zei een woordvoerster van het bedrijf nog dat er alleen mensen boventallig verklaard worden op basis van het afspiegelingsbeginsel.

Huug Brinkers, bestuurder ict bij vakbond De Unie, zegt dat de vakbonden hebben ingestemd met het niet toepassen van het afspiegelingsbeginsel bij Getronics Consulting omdat daarmee mogelijk gedwongen ontslagen worden voorkomen. 'Nog voordat Getronics een adviesaanvraag over de reorganisatie heeft ingediend bij de COR heeft het management van Getronics Consulting aangegeven te kunnen inkrimpen zonder gedwongen ontslagen. Een deel van het personeel zou via natuurlijk verloop verdwijnen en een ander deel doordat iets kritischer naar de kwaliteit en inzetbaarheid van medewerkers gekeken zou worden.'

Bedrijfseconomische redenen

Wanneer een werkgever om bedrijfseconomische redenen personeel wil ontslaan mag volgens het Ontslagbesluit niet geselecteerd worden op kwaliteit. Hoewel vakbondsbestuurder Brinkers toegeeft dat het inkrimpen van het personeelsbestand van Getronics Consulting ingegeven is door bedrijfseconomische redenen zijn de vakbonden toch akkoord gegaan met selectie op basis van kwaliteit en inzetbaarheid.

Brinkers: 'Er is gesproken over vier tot zes extra beëindigingen van arbeidscontracten per maand. Het zou dan niet gaan om ontslagen maar om ontbinding van het arbeidscontract met wederzijds goedvinden. Wij hebben hiermee ingestemd omdat het alternatief was dat er 108 mensen in één keer zouden worden ontslagen. Maar we volgen het kritisch. Zodra bedrijfseconomische redenen worden aangevoerd als reden om een werknemer van Getronics Consulting te ontslaan handelt het bedrijf onrechtmatig. Een werknemer die niet instemt met zo'n ontslag en toetsing via de kantonrechter of het CWI aanvraagt heeft een heel sterke zaak.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik heb nog nooit iemand gehoord die zoveel woorden nodig had om te zeggen: 'We flikkeren alle bankzitters eruit'. Maar dit doen ze niet door de personen te ontslaan maar door ze te 'motiveren' in te stemmen met wederzijds ontbinding van het contract.
Je bent of heel erg onnozel om in crisistijd ontslag te nemen zonder dat je ergens anders een baan hebt of Getronics maakt het leven je nagenoeg onmogelijk.
Wat zou je bankzitters allemaal kunnen laten doen om ze gek te maken?

Laten we met z'n allen deze praktijken goed onthouden wanneer de markt weer aantrekt en de luxe uitzendbureau's weer over elkaar heen vallen met aanbiedingen voor 'young professionals'.

Computable 16-06-2009 Getronics: Reorganisatie is integer uitgevoerd.
Hahahaha.

Was dat niet dat bedrijf dat kansen ziet in de crisis?
Ha ha, vertel dat die 1400 man!

Ook bij het management van Getronics Datacenters is het afspiegelingsprincipe niet gevolgd. Daar is in de samenvoeging met delen van KPN gesteld dat management moet solliciteren op nieuwe posities. Op die manier is een deel van het management ontslagen.

In tegenstelling tot hetgeen in dit artikel wordt gesuggereerd is De Unie (en andere bonden) nooit akkoord gegaan met een selectie op basis van kwaliteit. Voor ons is dit niet acceptabel.

Situatie is als volgt:

Alle bedrijfsonderdelen binnen Getronics (en dus ook Consulting) hebben de opdracht gekregen te bezuinigen op personeelskosten. Consulting heeft gelijk aangegeven dit te kunnen doen zonder gedwongen ontslagen. Oplossing zag men in natuurlijk verloop en het 'iets kritischer' beoordelen van medewerkers. Op zich prima als er geen gedwongen ontslagen zijn. Edoch, over het aspect van 'kritischer beoordelen' hebben wij juist onze zorg uitgesproken omdat wij geen selectie op basis van kwaliteit wensen. Wordt nu door ons - in het kader van de individuele belangenbehartiging - op de voet gevolgd.


Huug Brinkers
bestuurder vakbond De Unie

Momenteel treed ik als advocaat op voor meerdere werknemers van Getronics die recentelijk boventallig zijn verklaard/een beeindigingsvoorstel hebben gekregen.

Binnen Sales en OS&P wordt gesteld (in de aanzegbrief) dat het Ontslagbesluit (afspiegeling) gevolgd is. Wanneer informatie daarover gevraagd wordt, wordt die niet of onvolledig verstrekt. Het duidelijke probleem in de verschillende zaken die ik behandel zit hem in de bepaling van de categorie uitwisselbare functies. Daar gaat Getronics z��r creatief (en dus onjuist) mee om. Ook dat dient echter volgens het Ontslagbesluit te geschieden. Waakzaamheid op dat punt is absoluut geboden.

Binnen Consulting wordt inderdaad op kwaliteit geselecteerd. Dat er geen gedwongen ontslagen volgen is nonsens. Wanneer een medewerker na twintig jaar dienstverband ineens te horen krijgt dat hij niet het gewenste niveau heeft voor de functie (terwijl hij altijd goede beoordelingen heeft gehad) en meteen een be�indigingsvoorstel krijgt, omdat er - naar zeggen van Getronics HR - nergens binnen de organisatie meer plaats voor hem is, dan staat dat voor mij gelijk aan een gedwongen ontslag, de werknemer weet dat de werkgever "hem niet meer moet". Vechten tegen de bierkaai is dan al snel zinloos. Dit is oneigenlijke druk uitoegenen op medewerkers. Onbegrijpelijk dat De Unie op dit punt Getronics op haar blauwe ogen gelooft. Op mij komt dat tanmelijk naief over...

Wat te doen als werknemer als je op basis van kwaliteit en/of op basis van afspiegeling een beeindigiongsvoorstel krijgt: juridische hulp inschakelen want in de motivering van Getronics zijn eenvoudig gaten te schieten.

Koos Weijers
Advocaat Arbeidsrecht te Rotterdam

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-06-26T16:19:00.000Z Mireille Sampimon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.