Nederlander wordt president ACM SIGCHI

Gerrit van der Veer is als eerste niet-Amerikaan gekozen tot president van de special interest group computer human interaction van de vakorganisatie Association for computer machinery (ACM SIGCHI). Dit onderdeel houdt zich bezig met de interactie tussen mens en computer en heeft wereldwijd zo’n zesduizend leden. Van der Veer wil zich in zijn driejarige ambtstermijn inzetten voor verdere internationalisering van het SIGCHI en systematische samenwerking met andere organisaties.

Van der Veer is al twintig jaar actief binnen het SIGCHI, het op één na grootste onderdeel van de vakorganisatie voor computerwetenschappers ACM. ‘Het eerste congres dat ik bijwoonde was in 1989 en vond plaats in Texas. Ik heb vanaf het begin gepleit dat de organisatie zich internationaal moest profileren. Er waren toen voornamelijk Noord-Amerikanen bij de groep betrokken en dan vooral uit Californië, Silicon Valley', vertelt hij.

‘In veel moderne vakgebieden lijkt Amerika altijd voor te lopen, wij hebben de neiging tegen de Verenigde Staten op te kijken, maar dat hoeft helemaal niet. We hoeven niet te denken dat we achter lopen, we doen het in Europa alleen anders.'

Azië

Hij wist het jaarlijkse SIGCHI-congres vier keer naar Europa te halen. ‘Dat wordt afgestraft, daardoor ben ik nu president', lacht Van der Veer. Na Europa is nu Zuidoost-Azië aan de beurt. ‘Ik ben nu bezig het congres in 2015 in Zuidoost-Azië te laten plaatsvinden. In India, Japan, Zuid-Korea en China gebeurt natuurlijk genoeg. Het is belangrijk om te weten wat er verder in de wereld op ons vakgebied gebeurt, daarvoor moeten wij deze landen er meer bij betrekken.'

Van der Veer is als hoogleraar verbonden aan de faculteit Informatica van de open universiteit, geeft colleges aan de University of Sassari in Italië en is regelmatig te vinden aan de Vrije universiteit in Amsterdam. Bovendien is hij president van de European Association of Cognitive Ergonomics (EACE).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-07-15T16:24:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.