Feestdag moet beheerder waardering geven

De systeembeheerder wordt niet genoeg gewaardeerd. Dat vinden aanhangers van SysAdminDay, de feestdag die jaarlijks op de laatste vrijdag van juli wordt gevierd. Dit keer valt die dag op 31 juli.

Volgens de bedenker van de feestdag, systeembeheerder Ted Kekatos, worden zijn collega's en hij 364 dagen per jaar niet gewaardeerd. 'We willen alleen wat erkenning. Dat is het minste wat je zou kunnen doen', zegt hij.

De feestdag staat echter bij weinig werkgevers op de kalender. Diverse werkgevers lieten vorig jaar weten geen cadeau te hebben voor hun beheerders. "Misschien wordt er nog iets vanuit Amerika gedaan, maar landelijk gezien besteden wij er geen aandacht aan", zei een woordvoerder van Microsoft toen. Dat zou vooral komen doordat de feestdag in Nederland nauwelijks bekend is.

Werkgever KLM liet vorig jaar weten in 2009 voor het eerst aandacht te besteden aan SysAdminDay. Of dat nu inderdaad gaat gebeuren, weet woordvoerder Marisca Kensenhuis niet. 'Geen idee, dat moet ik op de ict-afdeling navragen', zegt ze daarover.

De onbekendheid van de feestdag blijkt ook uit een oproep op de Amerikaanse website van SysAdminDay. De initiatiefnemers zoeken nog meerdere systeembeheerders die een landelijke SysAdminDay-website onder hun hoede willen nemen. Voor Nederland is dat nog niet gelukt: de website laat alleen een blanco homepage zien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Techworld.nl organiseert al enkele jaren de sysadmin van het jaar competitie. Dit jaar gaat dat samen met de NGN.

"We willen alleen wat erkenning. Dat is het minste wat je zou kunnen doen", zegt Ted Kekatos.

Het feit dat bedrijven in het algemeen hun SysAdmin niet weet te waarderen is (helaas) ook misschien "een klein beetje te wijten" aan hun eigen hoeveelheid inspanning en hoge mate van vakkundigheid....
De Sysadmins in Nederland doen hun werk ZO GOED en ZO PERFECT dat ze daardoor (bijna) ALTIJD alle GOED WERK en zij als persoon zelf niet meer opvallen!.

Wie weet zou de Sysadmin structureel meer waardering krijgen als de ict in het bedrijf "eens wat minder stabiel zou zijn", "wat minder vlotlopend".
Af en toe eens de email server down, virusuitbraakje op zijn tijd, de internet verbinding die er op willekeurige tijden uitklapt.
Dan word de SysAdmin automatisch :-) iedere dag "de held van de dag" omdat zij, hij degene is die het geheel (weer) aan te praat krijgt (houd).

Zoek u nog motivatie dames, heren SysAdmins: BOFH
http://www.theregister.co.uk/odds/bofh/
http://en.wikipedia.org/wiki/BOFH
http://members.iinet.net.au/~bofh/
http://bofh.ntk.net/Bastard_Indexes.html (archive)

Ik wil geen afbreuk doen aan de systeembeheerders, maar zo zijn er zoveel functies in het bedrijfsleven die op de achtergrond opereren.

Mensen die testparken installeren en draaiend houden, configuration managers, integratoren enz enz.

Zelfs de schoonmaker en degene die zorgt dat de koffieautomaat gevuld blijft.

Stel je voor dat je dag begint met een koffie-automaat die niet werkt, en dan blijkt op de wc ook het wc-papier nog eens op te zijn. Dat is volgens mij nog erger dan dat je e-mail het 's ochtends niet doet.

@PaVaKe, alles wat het niet doet valt op. Juist omdat het lastig is of omdat het ons uit onze dagelijkse routine haalt. Laatst had onze beveiliger zich verslapen. Lastig als het gebouw om 7:00 geopend zou moeten worden. Ook dat valt dan op, terwijl het meestal niemand opvalt dat de deur open is om 7:30.

@RV, helemaal correct. Zolang je je werk goed doet merkt niemand dat je er bent. De helden die de waardering krijgen zijn de mensen die keer op keer crappy systemen in de lucht moeten zien te krijgen, terwijl de echte helden degenen zijn die je niet ziet omdat hun systemen blijven draaien. (en vervang systeem naar believen door elk willekeurig onderdeel zoals koffieautomaat, auto, airco etc).

Er is wel degelijk een Nederlands iniatief, alleen is de oude iniatiefnemer ermee gekapt:
"Collega?s, klanten en andere ge?nteresseerden kunnen hun favoriete sysadmin aanmelden op de website http://www.sysadmindag.com. Ook kan hier op hen gestemd worden. De uitslag wordt op 31 juli bekend."

@PaVaKe: Je moet ergens beginnen. En idd als er geen koffie is is de Sysadmin ook niet happy! Erger nog als ie nr 2 zonder papier heeft gedaan :-) Er zijn nog zo'n 360 dagen om te verdelen.... Claim your own day Koffiejuf!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-07-24T14:05:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.