Rechter geeft gepensioneerde IBM'ers gelijk

IBM moet de pensioenen van zijn voormalige werknemers volledig indexeren. Dat heeft de Amsterdamse kantonrechter bepaald. De ict-leverancier stopte met de volledige indexering toen in 2006 een nieuw pensioenreglement werd aangenomen. Pensioenen stijgen sindsdien niet meer volledig mee met de jaarlijkse inflatie, maar slechts met 75 procent daarvan. De Grey Blue Circle, de vereniging van IBM-gepensioneerden, was het hier niet mee eens. Hen is in 1995 een waardevast pensioen beloofd.

De rechter heeft deze voormalige IBM-werknemers nu in het gelijk gesteld. Een woordvoerder van IBM zegt dat zijn bedrijf de uitspraak bestudeert en overweegt om in hoger beroep te gaan. Onder de leden van de Grey Blue Circle is de stemming ondertussen uitstekend. 'Mijn mailadres wordt overspoeld met reacties van blije mensen', vertelt Kees van der Oord, secretaris van de Grey Blue Circle.

'De ondernemingsraad van IBM is in 2006 met een wijziging van het pensioenreglement akkoord gegaan. Wij waren in die raad echter niet vertegenwoordigd en dus zijn wij ook niet aan de nieuwe arbeidsvoorwaarden onderworpen', aldus Van der Oord.

Volgens het oude pensioenreglement mocht de jaarlijkse indexatie alleen worden verlaagd als het pensioenfonds krap bij kas zat. In de jaren 2007 en 2008 was er echter nog geen vuiltje aan de lucht.

Buffers nu wel klein

De uitspraak van de Amsterdamse rechtbank geldt niet voor IBM-medewerkers die in 2006 en daarna nog in dienst waren bij het bedrijf. Daarnaast is de kans klein dat  IBM-werknemers die vóór 2006 met pensioen zijn gegaan, dit jaar ook volledig worden geïndexeerd. De financiële buffers van IBM's pensioenfonds zijn nu namelijk wel klein.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-07-29T11:18:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.