ICT'er is gemiddeld jonger dan veertig

De gemiddelde leeftijd van ict'ers ligt op 38,6 jaar. Dit blijkt uit cijfers van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) en het CBS. Programmeurs zijn gemiddeld het jongst. Slechts vijftien procent van deze beroepsgroep is vijftig plus, terwijl 22 procent tussen de vijftien en dertig jaar is. Wel lijkt het er volgens het ROA op dat de gemiddelde leeftijd van ict'ers iets zal gaan stijgen.

Ook de gemiddelde leeftijd van systeemanalisten ligt erg laag. Gemiddeld zijn zij 38,4 jaar oud. Twintig procent van deze beroepsgroep is tussen de vijftien en dertig jaar oud, veertien procent is ouder dan vijftig jaar. Daarmee kent deze beroepsgroep het laagste percentage ouderen.

Onder informatici zijn daarentegen de meeste oudere werknemers te vinden. Zestien procent van deze beroepsgroep is ouder dan vijftig, wat nog steeds een laag percentage is. De gemiddelde leeftijd ligt op 39,6 jaar. Ook het percentage jonkies ligt lager. Twaalf procent van de informatici is tussen de vijftien en dertig jaar oud.

Leeftijdsdiscriminatie

De gegevens van het ROA en CBS sluiten aan op de eerder deze week gepubliceerde uitkomsten uit een onderzoek van adviesbureau Amender waaruit bleek dat ouderen niet populair zijn in de ict-sector. Volgens het adviesbureau maken ict-bedrijven en overheden zich op grote schaal schuldig aan leeftijdsdiscriminatie. Amender ondervroeg voor het oriënterende onderzoek tweehonderd oudere werknemers uit de ict-sector naar hun sollicitatie-ervaringen en vergeleek de uitkomsten met de ervaringen van jonge werknemers.

Volgens Nel Peijffers, oprichtster van Amender zijn ict'ers boven de vijftig eigenlijk afgeschreven. ‘Voor veertigplussers wordt solliciteren naar een ict-functie al lastiger en de situatie voor vijftigplussers is schrijnend', zei zij eerder in een interview met Computable.

De leeftijdsgegevens van het CBS en het ROA zijn gebaseerd op het gemiddelde van 2007 en 2008 en middels een steekproef tot stand gekomen.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

De conclusie dat ouderen niet populair zijn omdat de gemiddelde leeftijd relatief laag is, is me een stap te snel. In een van de eerdere artikelen over dit onderwerp lazen we al dat de ICT een jonge sector is. En als er de afgelopen (10-15-20) jaren sprake is geweest van grote groei (niet onwaarschijnlijk) met grote instroom van afgestudeerden en schoolverlaters als gevolg, dan krijg je vanzelf een relatief jonge beroepsgroep.
Op de vraag hoe het kan dat er nog zoveel ouderen worden afgewezen bij sollicitaties heb ik geen antwoord. De afgelopen jaren hebben we ook steeds gelezen dat de ICT over een x aantal jaar grote tekorten zou gaan vertonen, en dat de interesse voor ICT-studies afneemt. In dit licht: wat is er dan zo mis met die ouderen dat men liever vacatures heeft? Misschien kan een van de afwijzers daarop reageren. Anoniem, want leeftijdsdiscriminatie mag niet.

Als oudere ict'er kom je gewoon niet aan de bak,
bedrijven willen je gewoon niet aannemen, en wringen zicht letterlijk in vele smoesjes.
Vaak ook zelfs geen enkele reaktie!!
Ik heb wel gewerkt met ict ers die jonger waren en er geen snars van konden en toch behielden die hun werk.
Want ze zijn immers goedkoop.
Maar ik denk wel dat als er in deze sector weer een kink in de kabel komt, dat dan weer alle ouderen op straat staan.
Kortzichtig beleid.
Ik ben inmiddels al jaren zonder werk, ik was chemisch analist, en daar is geen werk meer in.
Omscholing ict gedaan en toen was ik ca 40 jaar, en heb toen alle diploma's binnen een jaar gehaald, mcse.
En daarna zelfs nog een jaar bijna gratis op een school gewerkt om ervaring op te doen.
En ja ik wist meer dan sommige mensen die het daar voor het zeggen hadden.
Maar werk krijg je niet hoe vaak en hoe veel je ook solliciteerd.
Soms zeggen ze je bent te zwaar voor de functie, moet ik afvallen dan lol.
Je reinste kolder dus.
En zo zijn er nog vele smoesjes, volgens mij ken ik al die smoesjes inmiddels wel.
O ja en ook nog ingeschreven bij tig uitzendbureau's, nou die laten je tig keer komen, maar werk hebben ze niet. Je bent te oud voor de werkgever.
En het cwi doet in Nederland ook helemaal niks voor je meer als je eenmaal uit de uitkering valt.
Het is gewoon allemaal ronduit schandalig hoe er met oudere werknemers wordt omgegaan.
Het wordt tijd dat er eens een wet komt dat elke bedrijfs tak een bepaald aantal ouderen in dienst moet hebben.
Maar dat zal er wel nooit komen!!!!!!!!
Is logisch toch? de ouderen zijn vaak ooit doorgegroeid, mensen van 50+ hebben niet tijdens hun normale schooltijd (30+ jaar geleden) ICT vakken gehad. De jongeren daarintegen hebben deze vakken wel en ICT beroepen staan nu gewoon op de beroepenlijsten als cariere doel..

Ik ben zelf ook een "oudere" ICTer mar ondervind geen hinder in het vinden van een baan wel werk ik over het algemeen met collega's die ca 10 jaar jonger zijn dan ik..

Onderzoek in 2017-2018 zal uitwijzen dat er weinig ICTers boven de 50 zijn en de gemiddelde zal dan ergens net boven de 40 liggen..
Beetje een zinloos onderzoek ongeveer net zoiets als een vergelijk trekken tussen bungeejump en ski instructeurs, het beroep dat het langst bestaat zal oudere werknemers hebben..

Gemiddelden zeggen nog niet zoveel. Ook het percentage ouderen werkzaam in de beroepsgroep niet, zeker als het een jonge 'tak van sport' betreft. Wat veel interessanter is, is of het percentage werkzoekenden onder ouderen die specifiek in de ICT naar werk zoeken hoger is dan in andere branches. Ik betwijfel of dat zo is. Ik vermoed dat het percentage werkzoekenden boven de 50 in alle branches relatief hoog is. In dat geval hebben we te maken met een structureel probleem dat nog steeds over leeftijdsdiscriminatie gaat, maar niet uniek is voor de ICT.

John,

Ga freelancen! De werkgever loopt dan geen risico dat hij jarenlang aan een te dure kracht vast zit.

De oplossing in wetgeving zoeken lijkt me helemaal niets. Overheden veroorzaken meestal meer problemen dan ze oplossen...

Hoezo jonge sector, ik werk al ruim 30 jaar met computers ... een ICT opleiding van tegenwoordig lijkt me nog steeds minder waard dan de vele jaren werkervaring, die 'oudere' ICT'ers als bagage hebben.

Natuurlijk gaat het om geld. Een zojuist afgestudeerde IT'er is goedkoper dan een ervaren rot. Ook durven werkgevers daar nog in te investeren, terwijl die jobhoppers zo weer weg zijn. De 'trouwe ouwe' wordt echter volledig genegeerd.

Ook ?k heb de ervaring dat een cv waarin een geboortejaar

Ook ik heb de ervaring dat een cv waarin een geboortejaar onder 1960 staat volledig genegeerd wordt. Ik denk dat de bijbehorende brief/e-mail niet eens gelezen wordt. Men gaat er waarschijnlijk vanuit, dat je thuis zit en moet ... terwijl ik al jaren een vast baan heb (en niet eens duur ben, maar dat staat er niet in).

Hier ligt voor de overheid iig wel een taak weg om dit toch wat te verbeteren. Je laat nl. een enorm economisch potentiaal liggen door die 'ouwe knarren' na hun 40e eruit te knikkeren.

Een slimme ondernemer zou toch maar eens moeten gaan nadenken of een detacheringsburo van 40+'ers geen gat in de markt is. Die zouden die jonkies toch alle hoeken van de kamer kunnen laten zien.

Dat kan en moet dus heel anders!

http://www.personeelslog.nl/2009/09/02/%e2%80%98om-personeel-te-vinden-moet-engels-de-ict-voertaal-worden%e2%80%99/#

Dit artikel doet me denken aan een ander artikel, waar werd verzucht:

We hebben geconstateerd dat het opleidingsniveau van de helft van de bevolking onder het gemiddelde ligt. Daar moeten we hoognodig wat aan doen.

Af en toe ontmoet ik wel eens schoolverlaters met een HBO diploma. Als je ziet wat hun kennis-niveau is, dan strijden de emoties huilen en lachen om voorrang, bij mij

En wat doet Computable???

Computable wordt gratis verspreid onder ict-professionals in Nederland die vanuit verschillende achtergronden en perspectieven een rol spelen bij de aanschaf en implementatie van ict-producten en -diensten. De maximale leeftijd is 60 jaar, tenzij ze beslissingsbevoegd zijn. Dan geldt de leeftijd van 65 jaar. Gratis jaarabonnement aanvragen

Bedrijfsinformatica gestudeerd, 25 jaar ervaring in de ICT op diverse niveau's, vrouw, net boven de vijftig en gedeeltelijk arbeidsongeschikt en binnenkort zonder werk door reorganisatie.

Mijn afwijzingen komen meer voort uit het feit dat ik niet full-time kan werken, dan dat ik mij gediscrimineerd voel op leeftijd.

Gezondheid is helaas ook een criterium, hoe graag je ook wilt werken.Snap de werkgevers ook wel. Ook altijd lastig iemand in je project die elk moment kan uitvallen. Jammer voor mij, maar zo werkt het nou eenmaal.....

Oohhh, ik hoor hele andere verhalen interessant...Overigens dit is het bekende Cliche ondernemers verhaal geinig voor weinig.Toch moet ik zeggen als praktijk docent dat het niveau wat ik van stagiaires op dit moment ervaar ronduit slecht is en er na een omslag van Windows een kennis achteruitgang aan de gang is.Wat dat betreft heeft de generatie van veertig en ouder een veel betere bagage (Novell /Linux naast Windows.)Overigens de generatie van 40 en ouder communiceert beter met de ouderen die werken en opgegroeid zijn met ict.Deze mensen zijn er namelijk al

Ik heb ouderen aangenomen en moet toch constateren dat voor die personen het kennisniveau en vermogen om nieuwe dingen te leren toch slechter is. Dit is prima te ondervangen door een gezonde mix van leeftijden te hebben op een afdeling.
Salaris moet geen probleem zijn. Mits een ouder iemand bereid is om voor minder te gaan werken. Want verworven rechten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Vaak kreeg ik brieven in de stijl van: u zult me toch wel niet aannemen. Onduidelijk is dan of iemand wel werk wil of probeert onder de sollicatie uit te komen. Als je een brief stuurt vertel wat je kan en draag geen argumenten aan om niet aangenomen te worden. Aan zeurkousen heeft de gemiddelde werkgever geen behoefte.

Deze discussie zal wel tot in lengte van dagen de gemoederen actief bezig blijven houden. De situatie is echter dat en niet alleen in de IT het onderspit delven.... Het is niet "hip" een oudere bezetting te hebben en veelal zijn de HRM medewerkers van een dusdanige jonge leeftijd en die zie je denken: "hij lijkt op mijn vader"of iets dergelijks en komen dan met de meeste volzinnen.... ( Heb er intussen 43 verschillende) Deze zinnen krijgen ze blijkbaar mee bij de uitreiking van hun diploma..... zoeken op steekwoorden en als die er niet + keeftijdsindicatie afwijzen... er zit namelijk geen ander onderbouwd verhaal achter.
Over de kosten gaat het al helemaal niet. Bij een recente sollicitatie waar mijn jonge collega de baan kreeg zat hij qua (start) salaris al 5000 euro op jaarbasis hoger. Daarnaast is hij nog duurder door opleidingstrajecten - ruimere vakantietijden - kinderopvang etc. etc. Daarnaast is de bereidheid /mogelijkheid om over te werken minim, want zijn vrouw heeft ook een eigen carrier? dus hij moet op tijd thuis zijn om op de kleintjes te passen....

Ik heb zelf op 42 jarige leeftijd mijn Bestuurlijke Informatica opleiding gedaan en geslaagd met daarnaast allerlei sub certificaten als HG1 , HG2, Windows Systeembeheer - Novell en Unix/Linux administrator en allerlei foundations zoals Prince II en Itil + ruim 15 jaar ervaring...... maar mag niet baten want ik ben niet jong (60) en dynamisch..... of wat ze daar ook mee bedoelen...... de mensen die mij afwijzen ben ik echter nog nooit tegen gekomen bij de marathon want die loop ik wel ruim binnenn tijd uit....

Leeftijd is geen kriterium. Flexibiliteit in denken wel.
Corne is waarschijnlijk niet in staat een behoorlijke personeelsselectie te doen, daarvoor is ook een bepaalde mate van intelligentie noodzakelijk.

Ik ben in het buitenland na meer als 10 jaar afwezigheid weer opnieuw begonnen als freelancer te werken en dat lukt.

Ik ken de situatie in nederland via mijn familie, moet echter konstateren dat net zoveel 30ers als 60ers vastgeroest zijn. Wie denkt vandaag de dag zijn brood te verdienen met dat wat hij 10 of 20 jaar lang gedaan heeft is niet met zijn tijd meegegaan.

Echter luitjes als Corne zouden kunnen proberen wat meer motiverend op ouderen te werken. Ik heb dat niet nodig, dat ligt in mijn persoonlijkheid. Het is echter een gegeven dat juist mensen als Corne ouderen het idee geven dat ze niet meer bruikbaar zijn, ik hoop dat hij dat zelf t.z.t. ook mag ervaren, die klok tikt ook voor Corne, of niet meer na het infarkt.

@Moiahh50. Ga freelance.
Ik merk niets van leeftijdsdiscriminatie op mijn 50 jarige leeftijd.
MAAR ik heb wel een bachelor OU informatica recentelijk afgerond. Ben ervan overtuigt dat dit het verschil maakt.

@Moiahh50:
Ligt hier niet het grote probleem? Niet gebaseerd op leeftijd, maar je laatste opleiding ligt al een tiental jaar achter je... Dit is precies de enige reden waarom ik een "oudere" ICT'er zou afwijzen. Je kunt niet eeuwig blijven teren op ervaring, kennis van de huidige stand van zaken dient altijd up-to-date te zijn, in de ICT meer dan in welk ander vakgebied dan ook. Ik ben van mening dat wanneer een "oudere" werknemer zich voortdurend blijft bijscholen, dat er geen vuiltje aan de lucht zou mogen zijn, zij brengen zeker in een jongere omgeving een berg ervaring en stabiiteit, mits ze weten waar ze over praten.

@Yogie

ik weet niet waar je vandaan haalt dat Moiahh50 zijn laatste opleiding meer als 10 jaar geleden gehad heeft, koop een bril of leer lezen!

Yogie, je hebt een punt. Je moet je blijven ontwikkelen en dat kan tot na je pensioen.
Daarnaast wordt bijvoorbeeld ervaring vaak ondergewaardeerd. Met een jongere projectmanager of interim-manager die 30 Euro per uur goedkoper is dan een wat oudere, ben je niet noodzakelijkerwijs echt goedkoper uit. Zeker niet als daardoor het project flopt. En de ouderen zijn vaak niet eens duurder, soms zelfs goedkoper want ze hebben minder vaak TU opleiding op ICT-gebied.

Een ander probleem is dat veel jonge managers zich niet op hun gemak voelen bij oudere werknemers. Jammer als je denkt dat je leven bij 35 ophoudt. Dat zou overigens hun probleem moeten zijn, niet van de werkgever.

Een mooi voorbeeld van hoe het mis kan gaan bij leeftijdsdiscriminatie, is de dot.net hype waar jongeren vele miljarden over de balk hebben gegooid. De ervaringen van ouderen met rendementen, beheer, testen, releases opleveren en klanten bedienen, hebben de Nick Leeson's van de ICT niet willen benutten. Het grootse project waar ik toen aan meegewerkt heb, had de jongste projectmanager. Hij had het vorige project al verprutst en inderdaad .....

Kortom, je moet durven te kijken waarin individuele jongeren of ouderen goed in zijn en selecteren op capaciteiten.

Leuke beroepssector! Het is ook de sector die de mensen het eerste op straat zet als ze "overbodig" zijn.

Wij nodigen ook oudere kandidaten (> 50) uit voor een gesprek. Pas hebben we nog iemand aangenomen van ruim boven de 50.

Leeftijd zegt echt niets. Het gaat om de juiste houding, de bereidheid om te leren en natuurlijk of het een prettig persoon is om mee samen te werken.

Alleen maar 25-ers in een bedrijf werkt niet. En ik denk dat door de vergrijzing het over een poosje gewoon heel normaal wordt om iemand van boven de 50 aan te nemen.

De ervaring van ouderen wordt juist relatief steeds meer waard omdat de leerbare technische skills die jongeren in het algemeen binnenbrengen en ook beter beheersen (m.n. nieuwe techniek) goedkoop in het buitenland kunnen worden ingekocht.
Dat geldt echter niet voor de 'senior-ervaring' die veel meer cultuurgebonden is.

Als ICTer en Praktijk Docent met mijn commentaar van vanmiddag en het lezen van de ondernemers wil ik nog een ding kwijt:

Gaat het mis in het ict verhaal en je hebt geen binding?Twijfel niet, verdoe je tijd niet, laat je niet een depressie aan praten door het crisis verhaal. Laat je niet tegenhouden door de muren van het Koninkrijk der Nederlanden. Trek de wijde wereld in, onderneem en geniet voor dat het te laat is. Geloof me, het verbreed je visie en je mogelijkheden.

Heren, in de afgelopen jaren : zeg vanaf 2001 tot afgelopen voorjaar. 21 certificaten gehaald op Itil - PrinceII - Windows - Projectmanagement - Verandermanagement allerlei Managementskills. Noem maar op... ben dus absoluut niet stil blijven staan.
Freelancen/ZZp ook 4 jaar gedaan, maar kon het zout in de pap niet verdienen en uiteindelijk door de fiscus de das om gedaan....
Daarnaast heb ik de stappen meegemaakt van hand naar mechanisering en de volgende stap digitalisering.... Heb nog steeds heel veel aan mijn kennis als DOS specialist en Unix/Linux systeembeheerder....en laat mij niet ondersneeuwen door allerlei windows truken...

Recent nog meegemaakt dat een compleet windowssysteem vastliep, wilde niets meer alle windows goden hadden het opgegeven... en dan komt die "ouwe" met zijn Linux CD, start dat in het geheugen en brengt het vastgelopen systeem weer tot leven....Hadden ze nog nooit van gehoord....

Maar het ligt gewoon aan mijn haarkleur grijs en dat schijnt bepalend te zijn.... Heb misschien geluk, hoef nog maar 4 jaar, daar komen we nog wel doorheen.... Maar onze jonge/snelle/dynamisch moeten nog ff . Ik hoop het beste voor ze...

En dan te bedenken dat CBS een hele ruime definitie van ICT hanteert: in 2008 zaten de posterijen ook nog in hun definitie. Dit vanwege de PTT, waar post en telecom werd gecombineerd en vanwege de mogelijkheid om cijfers van vandaag met die van vroeger te kunnen vergelijken.

@Moiahh50
Jee, heb ik geluk, ik wordt nauwelijks grijs, dat is erfelijk.
Respect, ik ken enkele die net zo flexibel zijn als jij en die zijn goud waard. En ja ik ken ze ook die nauwelijks gehoord hebben van DOS en zich ICT-er noemen.

Volgens mij heb je meer kans in het buitenland, in het Duitstalig gebied is men meer bereid ook ouderen te accepteren.

Een ander sleutelwoord is communicatie.
Ik denk dat de oudere beter kunnen communiceren dan de jongere generatie.
Leeftijd zal best een rol her en der spelen maar presenteer je zelf gewoon goed. Je sollicitatie brief niet lang maken, gewoon kort maar zodanig dat het de interesse wekt en het gevoel geeft van "...die wil ik wel eens ontmoeten..." Dat vul je aan met je cv waarin vooral je capaciteiten goed naar voren moeten komen. rest dan alleen het gesprek nog, blijf je zelf, doe spontaan en toon initiatief.
Vorig jaar aangenomen op een school. In die zelfde week ook aangenomen bij 3 andere bedrijven (1 stichting, nog 1 school en een normaal bedrijf). Niet omdat ik zo'n super mega interessante opleiding heb genoten maar omdat ik ervaring en uitstraling heb. Iets wat, kennelijk, de werkgever aanspreekt.

Leeftijdsdiscriminatie komt wel degenlijk voor, vaak in combinatie met het niet erkennen danwel kunnen onderkennen dat tig jaar ervaring + vele cursussen en certificaten (zoals MCTS, Prince2 e.d.) opwegen tegen het papiertje 'bachelor ICT'. Je vraagt je dan af wat het nivo is van de mensen die zich 'recruiter' durven noemen. Het zou goed zijn voor deze beroepsgroep ook echte eisen te stellen (o.a. ervaring in het veld waarin ze actief zijn).

Er zijn recruitementburo's (zoals Personato) waar je zo vaak naartoe kunt schrijven als je wilt, voldoe je aan alle criteria maar heb je het papiertje bachelor IT niet kun je het vergeten. Bel je en vraag je dan om een gesprek krijg je als antwoord 'we hebben Uw CV en weten wat U kunt'.

Toch zijn er ook witte raven in recruiterland : mensen die wel degenlijk goede (diepgaande en soms lastige)vragen stellen en kijken naar de persoon en of die past bij de functie. Mijn ervaring is dat ik bij dat soort recruiters vrijwel steeds kom tot 'ik zal je voorstellen aan het bedrijf' (en een enkele keer 'ik denk dat je niet de gezochte persoon bent'; iets wat in zo'n geval volkomen aanvaardbaar is). Dan kom je weer in een zeef terecht die pakweg 80-90% eruit haalt. De personeelsman ziet weer die leeftijd en de breedheid van je profiel (zoals vele ouderen zullen hebben) maar ook dat die titel ontbreekt of dat iets niet expliciet vermeld staat (bv ASP wanneer je MCTS Web development wel vermeldt).

Ouderen zoals ik (53) die een baan zoeken, barsten van de energie, inventief zijn, kunnen organiseren en leiding geven maar ook ontvangen (voorbeelden te over !), de innerlijke drive hebben om voortdurend met nieuwe dingen bezig te zijn, wordt bij voorbaat verweten dat ze nieuwe ontwikkelingen niet willen/kunnen volgen en niet meer willen/kunnen studeren. Ik ben al jaren dagelijks bezig met allerlei nieuwe dingen te bekijken. Vroeger als hobbie, nu OOK omdat ik bewust op de hoogte wil blijven. Momenteel ben ik met het behalen van MCPD bezig.
Ik ben van mening dat juist de ouderen die nog actief zijn en en dat nog willen zijn zodanig gemotiveerd zijn dat zij popelen om nieuwe ontwikkelingen te mogen meemaken. Men moet zich eens afvragen wat de ouderen ertoe blijft aanzetten om in de ICT actief te blijven. De stap om manager te worden zal velen (waaronder ik) op enig moment zijn aangeboden, maar de liefde voor het technische aspect zal velen weerhouden hebben om manager te worden. Dergelijke mensen blijven instaat om nieuwe ontwikkelingen op te pakken omdat ze ervoor open staan. Het lijkt er echter sterk op dat dat niet wordt onderkend door recruiters.

Bovendien is niet elke nieuwe ontwikkeling blijvend.
Ik vergelijk het wel eens met muziek. Mijn kinderen waren helemaal weg van de Spice Girls : de beste muziek ooit, zou altijd blijven! Ik (als oudere) zag dat die 'nieuwe ontwikkeling' vermoedelijk iets zeer tijdelijks zou zijn. Ook in de ICT zie je dat voortdurend. Die 'mislukte' nieuwe ontwikkelingen zijn noodzakelijk, maar het is zaak om binnen een organisatie ervoor te zorgen dat je er niet TE zeer in meegaat anders gaat de organisatie naar de knoppen. Daarvoor heb je ervaring nodig en ervaring kun je alleen maar krijgen door ervaring te krijgen.
Bedrijven (en nog meer recruiters) beseffen dat echter niet voldoende met als gevolg dat ouderen worden weggesaneerd.

Aangaande salaris? Staat helemaal niks over in in mijn CV. Ik heb een hoog salaris gehad, maar ben bereid te werken voor een salaris dat overeenkomt met het functienivo wat ik in 1984 had.

Ik ben van nature optimistisch, maar na honderden sollicitaties zie ik de realiteit ook wel dat ik in feite een afgeschrevene ben.
Bijzonder wrang is voor mij dat de overheid er alles aan doet om mensen zoals ik buitenspel te houden. Men gebruikt nu in het kader van crisisbestrijding de kreet 'van werk naar werk' en bedoelt daarmee dat men organisaties opricht en (mede) financiert om voor mensen die hun baan (dreigen te) verliezen een nieuwe baan te zoeken. Dat is pure concurrentievervalsing en discriminatie van mensen die (door wat voor reden dan ook, in mijn geval 'wegens persoonlijke problemen moest ik mijn bedrijf beeindigen' [zonder schulden]) voordien 'ernaast' zijn komen te staan. Ik betaal dus mee (via belastingen) aan het helpen om anderen (die het stuk voor stuk financieel beter zullen hebben dan ik !) een functie te bezorgen welke ikzelf zou kunnen vervullen. Erg wrang!

Ik heb overwogen om 'een vergissing' in mijn CV te maken door als geboortejaar 1965 i.p.v. 1956 te zetten.
Maar ja, daar ben ik te eerlijk voor. Zou wellicht helpen om op gesprek te komen. Dan ben ik ver genoeg : in de paar gesprekken die ik heb gehad ben ik steeds een serieuze kandidaat geweest en ook voor de 2e ronde uitgenodigd. Dat ik tot nu toe uiteindelijk toch ben afgevallen is jammer maar best begrijpelijk : het is best mogelijk dat er een (nog) geschiktere kandidaat was.

@iedereen. Dank jullie voor de reacties. Voor en tegenstanders. Wij zijn inmiddels druk bezig met vervolg onderzoek en wij geven niet op. Op de achtergrond werken wij door. We hebben veel reacties gehad. Hetzij door deze media, hetzij direct, bedrijven reageren. Dank jullie wel. We moeten dit samen doen. Ons onderzoek nu behelst veel meer dan ICT, maar de cijfers tot nu aan toe wijken niet zo gek veel af. Wij zullen onze resultaten kenbaar maken. Met veel dank aan iedereen die meewerkt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-02T15:37:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.