'Potentiële topmanager stelt hoge eisen'

Leidinggevende wil meer uitdaging en verantwoordelijkheid

Na een dreigend gebrek aan goede ict'ers, vrezen onderzoekers nu ook een tekort aan topmanagers. Het probleem zou veroorzaakt worden door de vergrijzing en de hoge eisen van ambitieuze leidinggevenden. Het gaat vooral om potentiële topmanagers tussen de dertig en veertig jaar.

Organisatieadviesbureau Twynstra Gudde Interim Management liet onderzoek doen onder 600 managers en 250 interim-managers. Volgens de onderzoekers is de balans tussen werk en privé een belangrijke randvoorwaarde voor leidinggevenden die een topfunctie overwegen. Ruim tachtig procent van de ondervraagden vindt dat een belangrijk punt.

Uitdaging

‘De jonge manager kiest vaker voor een deeltijdbaan', zegt Marjolein Risseeuw die zich voor het adviesbureau onder andere bezighoudt met de coaching van ict-managers. Volgens haar moeten werkgevers zich voorbereiden op de eisen van leidinggevenden die een baan als topmanager overwegen.

Voorbeelden daarvan zijn uitdaging en verantwoordelijkheid, blijkt uit het onderzoeksrapport. De topmanager van de toekomst zou behoefte hebben aan concrete doelen en de volledige verantwoordelijkheid voor het behalen ervan.

Imago

Ook duurzaamheid is volgens de onderzoekers een belangrijk punt. Volgens de ondervraagde managers besteden hun collega's in de top daaraan te weinig aandacht. Door de crisis is duurzaamheid minder hoog op de agenda komen te staan, aldus ruim de helft van de ondervraagden. Zij vinden dat topmanagers het thema vooral gebruiken om het imago te verbeteren. Risseeuw: ‘Managers zijn ervan overtuigd dat je op de lange termijn niet aan het onderwerp ontkomt. Duurzaamheid is dus wel degelijk een thema.'

Eerder bleek al dat jonge werknemers andere eisen stellen dan hun oudere collega's. In het rapport Top ICT Werkgevers Nederland 2009 komt naar voren dat jonge personeelsleden vooral veel waarde hechten aan flexibiliteit, afwisseling en waardering. Het gaat om werknemers die geboren zijn tussen 1977 en 1989. Zij zijn gewend aan luxe, aldus de onderzoekers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Er zijn binnen de ICT meer dan genoeg subtopmensen die door willen en kunnen stoten naar de 'top'.
Als je naar de CV's kijkt van de topmensen zie je dat de persoonlijkheid (ambitie en dominantie, ja zelfs narcisme) en energie (inzet/uithoudingsvermogen) meer de doorslag geeft dan affiniteit met het vakgebied of harde kennis. Er zijn zelfs bedrijven die door toneelspelers worden gerund om over clowns nog maar te zwijgen.
Kortom zowel binnen als buiten de ICT zijn genoeg wannabe's en couldabee's.

Topmanager stelt hoge eisen... wat een cliche. Iedereen die ergens goed in is verwacht daar toch een goede beloning tegenover?!

Mijn persoonlijke ervaring is dat er meer dan genoeg managers zijn in de ICT. Er zijn pragmatische doeners nodig, niet meer van die pipo's die weer een methode willen invoeren om zichzelf in stand te houden (ITIL, diverse Prince varianten, Lean, 6Sigma, of wat dacht je van varianten als Lean six sigma... noem ze maar op). Een jaar later komen ze dan weer met CMM of zo, zodat je denkt: hebben ze weer een boek gelezen of zijn ze op cursus geweest?!

Tijd voor een nieuwe methode waarbij we minder managers nodig hebben: PGBV

(Pragmatisch Gezond Boerenverstand)

Concrete doelen, de volledige verantwoordelijkheid voor het behalen ervan en met het oog gericht op duurzaamheid. En dat te realiseren via een deeltijdbaan vanwege de goede balans tussen werk en priv?. Ik wil die topfunctie ook? al jaren. Maar inmiddels ben ik aan het vergijzen en in een ander artikel staat dat ik dan afgeschreven ben. Of geldt dat niet voor topfuncties? In dat geval is er nog hoop voor de zeer ervaren veertigplussers. Die kunnen nog jaren mee als deeltijd topfunctionarissen. Wat ik je brom. En laat die verwende generatie van tussen 1977 en 1989 nog maar even zweten totdat ze werkelijk weten waar ze het over hebben.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-04T13:01:00.000Z Heleen van Roon