ICT-werkgever durft weer personeel te werven

Leden van Computables expertpanel positief over arbeidsmarkt

Nederlandse ict-werkgevers durven weer positiever te zijn over de situatie op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit een rondvraag binnen Computables expertpanel. Hoewel niet alle experts het gevoel hebben dat de markt weer aantrekt, denken de meeste werkgevers dat de economie de slechtste tijd achter de rug heeft.

Eerder vroeg werving- en selectiebureau Antal International wereldwijd 7397 werkgevers naar hun verwachtingen voor komend kwartaal. Daarvan zou 60 procent verwachten de komende drie maanden professionals of managers aan te nemen.

Ook Nederlandse ict-werkgevers uit Computables expertpanel zijn weer positiever. Zo overwegen sommige weer personeelsadvertenties te plaatsen en hebben andere al nieuw personeel aangenomen. Het zou kunnen dat het einde van de vakantieperiode daarin een rol speelt. Robert-Paul Eijkenaar van Active Professionals vergelijkt het aantal personeelsaanvragen dat de arbeidsbemiddelaar nu krijgt daarom met het aantal aanvragen in de lente. Volgens Eijkenaar hebben eindklanten nu meer interesse in personeel.

Voorzichtig

Marjolein Ahsmann-Mosmans van Automama, een bedrijf dat internetoplossingen ontwikkelt en implementeert, merkt dat ook. Ze neemt weer personeel in dienst. 'Het is allemaal nog wel voorzichtig: het zijn kleine contracten op tijdelijke basis. Toch vermoed ik dat ook de tarieven voor freelancers weer snel omhoog gaan.'

Desondanks is niet iedereen lyrisch over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Zo vraagt mede-eigenaar van databaseleverancier Dataccent Jos Struik zich af of er wel echt sprake is van verbetering. Hij denkt dat het vooral een gevoelskwestie is. 'Ons gevoel bij de ontwikkeling van de economie verbetert, waardoor we weer openstaan voor goede kandidaten', zegt hij. Ook ziet Struik dat organisaties hun projecten stilleggen, omdat ze te maken hebben met te hoge ict-uitgaven.

Toch lijkt hij in de minderheid. Voor de ict'er die desondanks nog geen baan heeft kunnen vinden, heeft Kees Groeneveld van ict-detacheerder Xperts4U een advies: 'Zorg ervoor dat je niet alleen kennis hebt van tools en applicaties, maar werk ook aan kennis van bedrijfsprocessen en aan communicatieve vaardigheden. Dan hou je werk, ook in moeilijke tijden.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik merk het, al 2x gebeld door headhunters afgelopen maand! Blijkbaar wil men nu vast mensen huren voor als de economie weer op stoom komt.

Schoolverlaters blijft denk ik lastig, maar ICT-ers met 5+ jaar ervaring zijn weer zeer gewild...

Schoolverlaters hebben het idd wat moeilijker.

Echter zijn er ook bedrijven momenteel die juist moeite hebben om jong personeel aan te trekken.

Maar als ik de vacatures lees momenteel word er toch minimaal 2 a 3 jaar werkervaring verwacht. Heel leuk maar hoe komt een schoolverlater aan de slag?

Nadeel van schoolverlaters is dat er over het algemeen direct in moeten worden ge?nvesteerd mbt opleidingen in cursussen. Dit zijn op korter termijn hogere kosten dan het verschil dat een schoolverlater goedkoper is.

Inderdaad: Er zijn veel tekenen, dat het slot van de ICT arbeidsmarkt af gaat. Waar 6 maanden geleden professionals bang waren te bewegen, terwijl werkgevers vacaturestops hanteerden, is er nu wat meer lef en ondernemingszin. Sommige professionals worden een handje geholpen naar de arbeidsmarkt toe, door afslankingsoperaties. Daar waar zulke operaties op afspiegeling gebaseerd zijn, kunnen concurrenten nu met relatief weinig moeite toppers binnenhalen.

De beweging van nu vindt plaats binnen de kaders van een strengere selectie op kwaliteit, waarden en integriteit, alsmede deugdelijke kosten/baten analyses.
Werkgevers met vacatures durven het aan om goed op te letten, zakelijke afwegingen te maken en hun keuzes niet te overhaasten. En toch: In elk geval gaan ze weer werven.
De situatie is nog niet die van ('de') hoogtij, waarin prijs en snelheid bepalend waren voor een overstap. De aflopende crisis, in de betekenis van 'veranderende verhoudingen' zorgt mijns inziens (eindelijk) voor een gezonde re-allocatie van talent in de markt. Een goede zaak.

In tegenstelling tot het gestelde in de reacties, is Calco Information Technology momenteel juist druk aan het werven onder schoolverlaters.
Het aantal reacties valt, ondanks de crisis, tot op heden erg tegen. Vorig jaar hebben wij in dezelfde periode (sept/okt) dezelfde wervingsactie gehouden. Op dat moment was de crisis nog maar nauwelijks voelbaar maar kregen wij het dubbele aantal reacties ten opzicht van dit jaar te verwerken.
Waar zijn al die zoekende hoger opgeleide schoolverlaters?

Beste Robert,

WIj zijn vanuit Maandag landelijk gespecialiseerd in het inzetten van HBO/WO schoolverlaters. Daarbij hebben we voor opdrachtgevers een uitermate mooi starters ofwel traineeship traject te bieden. Het lijkt me daarom erg interessant om samen eens contact te hebben over dit onderwerp.

Wie weet wat er uit komt toch?

Gr, Sander Vink
Account Manager Maandag ICT & DIV

Ik merk zelf als werkzoekende nog niet veel dat er weer meer vraag is naar personeel. Maar inderdaad de meeste vacatures zijn voor IT-ers met 3 of meer jaar ervaring. Terwijl ik met wat minder ervaring gewoon nergens aan de bak kom, omdat bedrijven toch mensen willen met meer ervaring. Want dat merk ik ook bij de gesprekken, dat de kandidaten die meer ervaring hebben voorgetrokken wordt.

@robert, zoals je in de media hebt kunnen lezen zijn relatief erg veel schoolverlaters, juist vanwege de crisis en dus de mindere kansen, doorgegaan met een (vervolg) studie. Dat verklaart een boel. Verder zou ik je willen adviseren je te richten op de meer ervaren en gemotiveerde oudere ICT-ers, daar zijn er momenteel voldoende van. OF ZIJN DIE SOMS TE OUD OF TE DUUR?!

@Robert, ik denk dat starters mogelijk geen interesse hebben in een Suzuki. Toen Tas bij volkswagen haar acties deed liep het namelijk wel goed het werven in de showroom. Nu heeft de Suzuki Swift die je aan de mensen wilt geven sinds koninginnedag ook nog eens imago probleem dus ik zou kappen bij Suzuki en naar een andere dealer gaan.

Leuke verhalen allemaal dat het weer aantrekt maar ik merk er maar weinig van. Met een werkervaring van 12 jaar in de ICT zie ik weinig van werkgevers die mensen met diploma en werkervaring zoeken. MAANDAG is ook zo'n bedrijf dat helaas ook niet eens de moeite zoals velen neemt om een terugkoppeling te doen. Jammer want er ontstaat toch langzaam maar zeker een groot gat tussen mensen met ervaring, vaak veel, en schoolverlaters zonder ervaring. Voor mezelf als projectmanager in de ICT zie ik weinig van toename van vraag naar projectmanagers in de ICT. Blijkbaar hebben bedrijven dus geen ervaring meer nodig in deze moeilijke tijd.

@Theo

Als je je als ICT-er blind staart op de auto (of dat nu een suzuki of een volkswagen is) dan moet je je eens afvragen waar je mee bezig bent.

ICT heeft bij mijn weten niets van doen met het merk auto waarin je rijdt (tenzij je natuurlijk tester bent van het betreffende merk)

Dito geldt overigens voor laptop en/of gsm van de zaak.

Zelf ben ik ook gedetacheerd, zonder laptop van de zaak, zonder gsm van de zaak en pas sinds kort een auto van de zaak (omdat mijn eigen auto het dreigde te gaan begeven). Ik heb mijn werkgever geselecteerd op secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden, niet op type auto/gsm/laptop.
Voor mij is het bijvoorbeeld belangrijker dat ik naar (inter)nationale conferenties\lezingen kan gaan dan dat ik een telefoon van de zaak heb.

Maar ja, ik ben dan ook geen schoolverlater meer, die staren zich wellicht nog wel blind op de materi?le extra's.

Doe vooral geen zaken met Maandag.. stelletje body shoppers.. ervaren mensen op gesprek vragen, positief gesprek, aangeven dat ze terugbellen.. en einde contact. Niet eens het fatsoen om terug te bellen.

@John; precies mijn ervaring met Maandag (zelfs twee verschillende vestigingen).
Van alles beloven en heel vriendelijk doen, maar daarna niks meer...
Je vraagt je echt af hoe zulk soort bedrijven dan toch (blijkbaar?) bestaansrecht hebben c.q. goed boeren...

Is het durven of puur bittere noodzaak, omdat men stiekum toch iets te veel mensen heeft weggesneden tijdens de crisis?

1. "Zorg ervoor dat je niet alleen kennis hebt van tools en applicaties, maar werk ook aan kennis van bedrijfs processen en aan communicatieve vaardigheden. Dan hou je werk, ook in moeilijke tijden"

Als me je weg wilt hebben, maakt het totaal niet uit waar je verstand van hebt.. Lose uitspraak dus.

2. "Het is allemaal nog wel voorzichtig: het zijn kleine contracten op tijdelijke basis"
Zo zal het voorlopig wel blijven, als werkgevers iets opgestoken hebben van de bankzitters en crisis ;-) Dan lig - als werknemer - weer sneller op straat als het effu wat minder gaat. Vastigheid en "een baan voor het leven" zal - denk ik - voorgoed verdwijnen. Is het niet na deze crisis, dan wel naar de volgende (reeds geplande) crisis.


Over Maandag kan ik helaas ook geen goed woord doen. Ben namelijk in dienst geweest bij ze, en werd door ze ontslagen omdat ik weigerde 2 maanden te gaan werken bij een bedrijf wat op 3 uur enkele rit reizen lag. Voor de rest hadden ze totaal geen werk in een straal van max 2 uur reizen enkele rit, terwijl Amsterdam toch op een uur ligt.

3 uur enkele reis is belachelijk, dan moeten ze een regeling met hotel treffen of zo (ma-do, 3 nachten, 4x 10 uur werken en vrijdag vrij)

Of de reistijd ook als werkuren betalen maar dat worden wel erg lange dagen als je ook nog 8 uur bij de klant moet zitten...

Om terug te komen op schoolverlaters.
Ikzelf heb geen problemen wat betreft het werk krijgen als schoolverlater. Heb binnenkort een aantal gesprekken met een x aantal detacheringsbureaus. Waaronder de bovengenoemde Calco-IT. Weliswaar las ik dat er "strenge" eisen worden gesteld, hierbij bedoel ik ervaring, kennis en leergierigheid maar dat lijkt mij vrij normaal. Ik denk niet dat vooral in deze tijden, bedrijven die mensen willen werven en in je willen investeren, blanco binnen kan komen in de IT-Branche.

Ik zelf heb Calco-IT gekozen vanwege de mogelijkheden, die Suzuki Swift kan me gestolen worden.
Zolang ik maar goeie arbeidsvoorwaarden krijg, goeie doorgroeimogelijkheden heb en scholing vergoed wordt, vind ik alles prima. Loon doet mij weinig, natuurlijk als trainee zal je niet veel verdienen, maar met de nodige ervaring(en) en certificaten die je opbouwt/haalt zal dit ook wel veranderen.

Maar goed ik denk ook dat het natuurlijk aan jezelf ligt. Ik ben meer een ambitieus persoon en wil graag doorstuderen (helaas dat MBO mij niet motiveerd) en hogerop komen. En gelukkig ervaring opgedaan met bijbanen (1st line helpdesk internet -> 2nd line -> senior storing supervisor) dat ik een soort van "voordeel" heb t.o.z. van andere schoolverlaters.

Eerst zorgen dat ik aangenomen wordt bij Calco:)

Zou fijn zijn dat het slechtste achter de rug zou zijn.
Maar daar geloof ik niets van en wel om de volgende redenen :

1. De banken zijn nog steeds zeer zeer scheutig met kredietverlening wat betekent dat zij nu beter inzicht krijgen in de financiele-fantasie produkten die zij in de afgelopen jaren hebben geproduceerd en deze ook naar WAARDE weten te schatten.

2. De werkloosheid loopt nog steeds op ook de komende jaren

3. Met de autoindustrie gaat het nog steeds slecht, zij staan garant voor miljoenen arbeidsplaatsen (incl alle toeleveranciers)

4. Overheden moeten hun staatsschuld op een of andere manier zien op te lossen. Door geldcreatie???? Maar daar is nou deze hele crisis door ontstaan (niet door de subprime dit is de bekende druppel). Bezuinigingen dus.

IMF, G20 en andere partijen hebben reeds positieve
geluiden over de recessie uitgesproken , direct daaropvolgend met een "waarschuwing" dat het allemaal nog broos is. Maw het is in bedekkende term dat het nog steeds niet rooskleurig uitziet en dat voor de komende jaren.
Neig meer naar de mening Jos Struik en let op wat Marjolein Ahsmann zegt " KLEINE , TIJDELIJKE CONTRACTEN". Zodra het wat tegen zit , hup de straat op.
Ben ik negatief, absoluut niet, ik zou zelf graag willen dat het economsich snel beter zou gaan, maar ben realistich

Soms hoor je maar 1 kant van het verhaal. Net als hierboven. Niemand is onfeilbaar. Maar als het zo is dat jij niet door Maandag gebeld wordt, waarom bel je dan niet zelf? Een proactieve houding i.p.v. op de bank wachten tot ze het jou komen brengen. Probeer het eens en laat je verrassen!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-02T10:23:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.