Website moet voor meer ICT-vrouwen zorgen

Tot nu toe hebben 28 Europese werkgevers beloofd jonge vrouwen aan te sporen tot het volgen van ict-studies en het najagen van een ict-carrière. De bedrijven deden hun belofte naar aanleiding van de 'Code for best practices for women in IT' van de Europese Commissie (EC). Een nieuwe website van de EC moet het thema nu nog meer onder de aandacht brengen.

Het initiatief werd ruim een half jaar geleden in het leven werd geroepen. Onder andere Cisco, HP, Microsoft, Panasonic en Motorola hebben zich aangesloten bij het project. Ook enkele universiteiten en niet-gouvernementele organisaties beloven zich meer op vrouwelijke automatiseerders te richten.

Het initiatief biedt ict-bedrijven handvatten om vrouwelijke ict'ers aan te trekken en te behouden. Het ondertekenen van de gedragscode is onderdeel van het plan van de Europese Unie de verschillende carrièremogelijkheden binnen de sector onder de aandacht te brengen.

Betrokken

Om dat te bewerkstelligen, komt de Europese Commissie met een website over vrouwen in de ict. Op ictwomendirectory.eu wil de commissie informatie geven over evenementen, vacatures, statistieken en wetgeving.

Volgens eurocommissaris Viviane Reding die nauw betrokken is bij het initiatief, laat de groei van het aantal deelnemende bedrijven zien dat werkgevers zich betrokken voelen bij de ict-sector. Desondanks zou het aantal vrouwen in deze branche nog altijd te laag zijn. Van alle Europese ict-studenten die promoveren, zou 45 procent een vrouw zijn. Volgens Reding gaat slechts een kwart daarvan in de ict aan het werk.

Ook het percentage vrouwen dat een bestuursfunctie bekleedt, is met 7 procent veel te laag, aldus de eurocommissaris. Reding: 'Er moet nog meer gedaan worden om dit percentage voor 2015 te kunnen verdubbelen. Ook moeten we er in de ict nog meer voor zorgen dat de kennis en vaardigheden van deze vrouwen optimaal benut wordt.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als ze in die EU gedragscode ook opnemen, dat vrouwen
- gelijkwaardige kansen,
- gelijkwaardige beloning
zullen krijgen, heb je alvast een start.

Daarnaast meer deeltijd werk / thuiswerk mogelijk maken en dan kan het - volgens mij - de goede kant op gaan in deze sector....

Ik ken zat vrouwen (en allochtonen) in de ICT die erg tevreden zijn met hun baan en zeer gewaardeerde collega's zijn. Dat soort mensen is een aanwinst voor elk bedrijf.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-09T15:21:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.