Zwaarste periode ZZP'er lijkt voorbij

De freelancer lijkt de zwaarste tijd achter de rug te hebben. Hoewel de vraag naar externe ict'ers nog altijd daalt, is die daling wel minder sterk dan enkele maanden geleden. Dat blijkt uit gegevens van de ICT-Barometer van consultancybureau Ernst & Young.

Het aantal werkgevers dat kiest voor freelance automatiseerders, is deze maand 7 procent lager dan in twee maanden geleden. Toch lijkt het de goede kant op te gaan: in augustus was er nog sprake van een daling van 14 procent. Volgens directeur ict leadership Jacob Verschuur is het belangrijk niet onterecht een positieve draai aan de onderzoeksgegevens te geven. 'Per saldo is er nog altijd sprake van een daling', zegt hij.

Afscheid

Toch merkt Verschuur dat de zelfstandige zonder personeel (zzp) het enkele maanden geleden een stuk moeilijker had dan nu. 'We zagen in juni dat een groot deel van de bedrijven afscheid nam van externen', aldus Verschuur. 'Toen maakte 21 procent van de werkgevers geen gebruik van zulke ict'ers. Nu is dat nog maar 14 procent.'

Waar het consultancybureau nog een slag om de arm houdt, zijn de onderzoekers van de Flex-Index van vacaturesite IT-Contracts wel echt positief gestemd. Zij merken dat het de vraag naar ict-specialisten toeneemt. 'Het sentiment onder ict-recruiters is het afgelopen kwartaal in elk geval beduidend positiever geworden', concluderen ze naar aanleiding van hun onderzoek. 'Dit is een zeer duidelijk signaal dat de moeilijkste periode achter de rug is en de markt nu snel een positieve zwaai zal maken.'

Eerder bleek dat ook de zzp'er zelf denkt dat de nabije toekomst hem goedgezind is. Bijna een derde van de zzp'ers verwacht dat de recessie binnen een jaar voorbij is, aldus de resultaten van de Nationale ICT-Enquête 2009.

Onderzoek

Ernst & Young ondervraagt elke twee maanden zeshonderd Nederlandse directeuren, managers en professionals uit het bedrijfsleven, onderverdeeld naar productie/industrie, handel/distributie en dienstverlening/financiële instellingen en de (semi)overheid. De ondervraagde groep wordt online geënquêteerd. De gegevens worden gepubliceerd in de ICT-Barometer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Vreemde conclusie.
In de tweede regel van de kop staat dat de vraag naar extern ICT personeel nog steeds afneemt. Dat kan niet anders worden uitgelegd dan dat de zwaarste tijd nog moet komen (het aantal 'vacatures' neemt tenslotte nog steeds af, dus het wordt nog moeilijker om een opdracht te vinden).
Het enige positieve uit dit artikel is dat recruiters merken dat de vraag weer toeneemt. Die zullen dat vaak al merken voordat de eerste positieve cijfers naar voren komen.
Conclusie: Volgens de cijfers komen er nog zwaardere tijden aan, maar volgens het sentiment gaat het al weer wat beter.

De onderzoeksresultaten van Ernst & Young geven antwoord op de vraag over de ontwikkeling aantal externe ICT?ers afgelopen 2 maanden. Neemt de vraag toe, neemt de vraag af, of maakt uw organisatie geen gebruik van externe ICT'ers. Let op het gaat hier over alle vormen van ingehuurde ICT'ers. ZZP'ers zijn hier een deel van. De onderzoeksvraag gaat over de afgelopen 2 maanden, dus heeft geen voorspellende waarde, hooguit is een trend waarneembaar, die, zoals gezegd tegen Computable niet negatief is, maar nog geen teken van een echt opgaande lijn vertoont.

Het zichtbare herstel geldt niet evenredig voor alle typen ZZP'ers. Zo zie ik duidelijk herstel in de vraag naar specialisten op deJavaSpecialisten.nl en op deDotNetSpecialisten.nl , maar blijft de vraag naar ICT project managers op deInterimManagers.nl hierbij achter.

Concluderend kun je stellen dat de zwaarste periode - op deelgebieden - inderdaad voorbij lijkt te zijn.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-19T11:21:00.000Z Heleen van Roon


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.