Slimme ICT'er verdient meer in bedrijfsleven

'Overheid moet goede prestatie beter belonen'

Euro's, geld, papiergeld, winst (4x3)

Werknemers die een hoog salaris belangrijk vinden, kunnen het beste een baan in het bedrijfsleven zoeken. Dat geldt tenminste voor personeelsleden met een hoog IQ. Anders is de overheid een betere optie. Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar Jesse Delfgaauw van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Volgens Delfgaauw worden slimme werknemers in het bedrijfsleven beter betaald dan bij de overheid. Dat zou vooral komen doordat in het bedrijfsleven meer gewerkt wordt met prestatiebeloningen. Volgens de hoogleraar loopt het Rijk daardoor goede werknemers mis.

Hoewel Delfgaauw onderzoek deed naar Amerikaanse werknemers, vermoedt hij dat zijn conclusie ook op Nederlands personeel van toepassing is. 'Het zit niet in de Nederlandse cultuur om te protesteren omdat je beter bent dan een ander', aldus de hoogleraar. 'Deze mensen houden dus hun mond, maar op den duur vertrekken ze.'

Imagocampagne

Ook de het variabele salaris dat niets met intelligentie te maken heeft, is bij de overheid lager, bleek uit salarisonderzoek van consultancybureau De Breed en Partners. Vorig jaar kreeg een ict'er in het bedrijfsleven een gemiddelde winstdeling van 3.271 euro tegenover 799 euro bij de overheid. Ook de onkostenvergoeding van de overheid lag met 516 euro een stuk lager dan in het bedrijfsleven (1.032 euro).

Het Rijk startte onlangs een imagocampagne, omdat de werkgever moeite heeft met het werven van ict'ers. Hoewel het aantal vacatures minder is dan een jaar geleden, zoekt het Rijk nog steeds naar automatiseerders. Volgens ict-recruiter Anouk Mulder zijn zij lastig te vinden 'doordat de ict'er de loopbaanmogelijkheden van de rijksoverheid niet kent'. Naast de imagocampagne probeert de werkgever de situatie te verbeteren met een speciale website en het bezoeken van beurzen en evenementen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het loopbaanadvies wat ik geef. (hierbij is geen waardeoordeel gegeven over mensen die al ergens werken, dit gaat meer over de keus die je maakt)

Zij die minder dan gemiddeld presteren:
Ga werken bij de overheid of weinig verdienen in het bedrijfsleven.

Zij die beter dan gemiddeld presteren:
Ga veel verdienen in het bedrijfsleven.

De allerbesten:
Ga het meest verdienen als zelfstandige en werk aan een eigen onderneming.

IQ is hier echter ondergeschikt aan hoe goed je in staat bent waarde toe te voegen.

Als goede ICT'er ben je toch gek als je bij de overheid werkt? ICT is namelijk helemaal geen kerntaak van de overheid, en facilitair werk geeft nooit de voldoening, het aanzien en de winst die je zou krijgen binnen een IT organisatie.

Laat ze jouw bedrijf maar inhuren! Maar dat doet de overheid niet, die kijkt alleen naar de grote spelers die geen waar voor hun geld leveren.

Overigens...winstdeling bij de overheid? Is dat niet zoiets als teveel betaalde belasting of probeert men het bedrijfsleven hier na te doen?

Wat een simpel onderzoek en naieve conclusie. Cut en Paste van iets Amerikaans ...

Alsof wij als hen zijn (behalve JP)

"Volgens ict-recruiter Anouk Mulder zijn zij lastig te vinden 'doordat de ict'er de loopbaanmogelijkheden van de rijksoverheid niet kent'"
Wat een leuterverhaal, doodgewoon het feit dat 36 uur werken leuk is maar (in deze tijden) niet opweegt tegen meer geld en/of een auto van de zaak en meer van dergelijke voorzieningen.
Met meer vrije tijd kan ik helaas nog altijd geen hypotheek betalen.

Huub , ik weet van niets

@Mark: Een gokje.. jij hebt een eigen bedrijf en hoort dus tot de allerbesten.

Weer een overbodig onderzoek dat een open deur intrapt. Het mag al jaren algemeen bekend zijn dat de beloningen in het bedrijfsleven beter zijn dan bij de overheid.

Een ex-ambtenaar

@Roel: ik geef mensen alleen dat advies. En dan nog alleen als ze allround genoeg zijn.

Zoals ik al zei geef ik geen waardeoordeel over mensen die zich al in een bepaalde positie bevinden. Dus ook niet over mijzelf.

@Ekner,

Als je bij de overheid in 36 uur hetzelfde kan verdienen als in het bedrijfsleven in 40 uur, dan zou het probleem dus zijn opgelost?

Uiteindelijk gaat het dan alleen maar om netto salaris. Maar zelfs dat is niet zo simpel. Bij de overheid gaat er vaak meer van het bruto salaris af dan in het bedrijfsleven, 55+ uittreedregelingen enzo...)

Dat je dan bij veel IT banen zelf ook weer moet rekenen met auto v/d zaak en onkostenvergoedingen maakt het alleen maar ingewikkelder. Als je genoeg verdient koop je zelf toch een mooie auto? Is uiteindelijk ook nog stukken goedkoper...

Mark, je zeurt meer dan iets te zeggen. In het bedrijfsleven maak je zelf uit hoeveel je waard bent. Gen werkgever zal je in twijfel nemen als jij meerwaarde levert. Ministeries zouden wereldwijd moeten worden gerund door de maatschappij. overheden zijn er te over.

Het probleem wordt ook door de overheid veroorzaakt. De eisen die zij stellen zijn enorm hoog, de ruimte die je krijgt voor ontwikkeling en groei zijn minimaal en de beloning is ver onder de maat. De norm is de kwaliteit van de externe adviseur maar die laat zich niet strikken.

Laat de overheid iets doen aan de selectie-eisen waarbij ICT-mensen worden geworven.

Overal waar je kijkt en zoekt: HBO-niveau, aangevuld met een aantal jaren werkervaring.

Leuk, je bent net afgestudeerd aan de HBO, komt op de arbeidsmarkt zonder werkervaring. Tada... geen werk te vinden.

Eindelijk de MBO vacature gevonden die je wilt hebben: Je krijgt een negatief antwoord van de vacature waarop je hebt gesolliciteerd omdat je geen certificaten op hoog niveau hebt, of, in de meeste vacatures MCSE/MCSA gecertificeerd moet zijn.

Kom op Nederland, wat willen jullie nu precies?

"Overheid moeite heeft met het werven van ict'ers."
HOU OP MET DE ONZIN COMPUTABLE!!!
bijna de hele linie is vacaturestop bij de overheid!
ook mijn project is net gestopt!

HOU OP MET DE ONZIN COMPUTABLE!!!

werkgever moeite heeft met het werven van ict'ers.

Waar, beste Computable? Waar?

Je bedoelt de vacaturestop bij ministerie van VW b.v.?

Weet je wat het is?
Jarenlang lachten we, consultants, de "halve zolen" uit bij de overheid!
Ze zaten koffie te zuipen, in gekrompen C&A-truitjes ...
maar als er iets moest gebeuren, zagen ze beren op de weg .. hups, iemand inhuren van Cap of CMG!
Nu: ze lachen ons uit met hun vaste banen!

Mijn ervaring is dat een hoog IQ pas onderkend wordt als dat wordt ondersteund met diploma?s of een bul. Ik heb buiten de ICT nog nooit meegemaakt dat bedrijven een IQ ? of competentietest o.i.d. afnemen om vast te stellen wat voor vlees ze in de kuip hebben (waarbij aangetekend dat in de ICT vooral getest wordt op logisch/analytische aanleg). Maar toch, in die zin hebben veel ICT bedrijven een voorsprong op het reguliere bedrijfsleven, zowel als op de overheid - waar de vraag om diploma?s zo mogelijk nog groter is. Verder staat er niets in het artikel wat de meeste mensen nog niet weten.
Ik wil er wel een paar stellingen op loslaten.
1. Met een hoog IQ, maar zonder diploma?s kun je in de ICT meer verdienen dan bij de overheid of het bedrijfsleven.
2. Heb je niet alleen een hoog IQ maar ook nog diploma's, dan ben je in het algemeen in het bedrijfsleven beter af, inclusief de ICT.
3. Als je gaat voor een 36-urige werkweek, dan moet je bij de overheid of semi-overheid zijn, los van je IQ of diploma?s.
4. Heb je een (wat) lager IQ, maar wel diploma's dan is de overheid sowieso een goede optie, tenzij je de juiste attitude hebt en hard wilt werken; dan moet je weer in het bedrijfsleven zijn.
5. Heb je alleen maar een laag IQ en geen diploma's, dan is het bedrijfsleven of het werkbedrijf de plek waar je terecht kunt.
In alle gevallen, behalve misschien bij 5, kun je, als je over een ondernemende geest beschikt, communicatief bent ingesteld en barst van het zelfvertrouwen (wat min of meer los staat van IQ), natuurlijk ook gewoon voor jezelf beginnen.
Overigens is alles relatief en mis ik de definitie van slim, c.q. ?een hoog IQ? (110, 120, 130, 140, hoger?). Bovendien, als je bij de overheid voor 36 uur werken 3500 per maand verdient, terwijl je voor 5000 per maand in het bedrijfsleven werkt en 50 uur per week draait, dan is de relatieve netto winst nihil, heb je meer stress en loop je meer risico, zeker in de ICT. Wat is dan slim?

"Hoewel Delfgaauw onderzoek deed naar Amerikaanse werknemers, vermoedt hij dat zijn conclusie ook op Nederlands personeel van toepassing is"
Dit heet een aan-name, assumption.. en is net echt een basis voor een goed gedegen onderzoek heer Delfgauw

'Het zit niet in de Nederlandse cultuur om te protesteren omdat je beter bent dan een ander', aldus de hoogleraar. 'Deze mensen houden dus hun mond, maar op den duur vertrekken ze.'
Als je wel het lef hebt om dat wel te doen - onafhankelijk van je IQ - binnen een bedrijf, word je massaal aangevallen door de mindere goden, die als een groep ratten gaan knagen aan je enkels en je kop boven (het liefst) onder het corporate maaiveld afhakken.

Wie zwijgt is slim(mer):
Het loont dus in deze verziekte "schuld, schaamte, boete doen" cultuur en maatschappij om wijsenlijk je mond te houden. Anders sta je heel rap, heel slim op straat, bij welk bedrijf dan ook. Dit is geheel onafhanklijk van welke vorm van financiele beloning dan ook. Dit heeft alles te maken met het verziekte maatschappelijk klimaat in Hol-land.

Klopt idd HK.

Ik werk bij de overheid voor 3500 euro voor 36 uur in de week, mag niet klagen!
-Opleidings mogelijkheden zijn prima.
-Leuk werk, in de ICT altijd erg dynamisch ook bij de overheid.
-Leuke projecten.
-4 dagen in de week werken!
-Meer prive tijd.

Voor mij de goede verhouding!
Tja, was is geld he, minder belangrijk dan een leuk prive leven en een leuke werkomgeving! Het enige is dat je het geld nodig hebt om te leven.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-20T16:33:00.000Z Heleen van Roon