AMBI-grondlegger NOVI vervangt I-Tracks

Geestelijk vader Novi van ict-opleidingsprogramma Ambi start een bacheloropleiding voor I-Tracks. Hogeschool Novi vindt dat de I-Track modules niet in de behoefte voorzien en wil een volwaardigere opleiding in de markt zetten, zoals Ambi ooit was. De bacheloropleiding voor I-Tracks wil verdiepend en verbredend zijn en richt zich met name op ict'ers die al een module of aantal modules I-Tracks hebben gedaan.

Volgens Novi is het een interessante studie voor zowel system engineers, netwerk- en systeembeheerders, maar ook servicedeskmedewerkers of ontwikkelaars. Kees Louwman, programmamanager van Novi denkt dat er een enorme behoefte is aan gecertificeerd onderwijs. 'Ambi stond eigenlijk synoniem voor Novi, maar wij zien dat de opvolger I-Tracks toch niet zo aanslaat. Ten eerste omdat de Academy Track zowel voor cursisten als opleiders erg ingewikkeld blijkt. Ten tweede is het uiteindelijk behaalde Exin-certificaat wel waardevol binnen de ict-sector, maar het niveau is erbuiten volstrekt onbekend. Mensen willen dat hun certificaat ook buiten de ict waardevol is.'  

Vrijstellingen

In eerste instantie keek Novi naar de mogelijkheid een kopstudie te ontwikkelen die cursisten na het behalen van de Academy Track zouden kunnen doen. Louwman: 'Maar niet veel mensen blijken de volledige Academy Track überhaupt te doen, vandaar dat we ervoor hebben gekozen een complete bachelor neer te zetten. Cursisten die een careertrack, een shorttrack of Academy-track doen kunnen op ieder moment overstappen naar de volledige bacheloropleiding. De studenten krijgen vrijstellingen op basis van zowel eerder behaalde certificaten als werkervaring.'

Hoewel hogeschool Novi ook de losse I-Tracks-modules blijft aanbieden, ziet Louwman de nieuwe bacheloropleiding niet als kannibaliserend ten opzichte van het verdere aanbod. 'Wij denken juist dat het in positieve zin werkt. Wie één I-Tracks-module van het curriculum wil doen, kan via Exin examen blijven doen. Maar wij plaatsen de cursisten en studenten van de bacheloropleiding wel in dezelfde groepen, dus wij hopen dat de cursisten meegezogen worden in de bacheloropleiding.'

De kosten van de bacheloropleiding liggen lager dan  I-Tracks. Het voordeel boven I-Tracks ligt volgens Louwman in het feit dat de student aanvullende kennis opdoet en meer inzicht krijgt in de rol die bedrijfsprocessen spelen bij bijvoorbeeld het verloop van bijvoorbeeld migratietrajecten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik ben leraar AMBI en I-Tracks en het grote probleem met I-Tracks is dat een module maar 3 lessen is. Waar je voorheen 12 lessen AMBI gaf, moet je als leraar nu in 3 lessen alles vertellen. Dat laat weinig ruimte voor discussie, je kunt namelijk niet even wat stof naar de volgende week schuiven.
Verder is 12x examen doen (basis I-Tracks) wel even wat anders dan 3x examen doen (basis AMBI), dat is te veel voor de cursisten maar ook voor de bedrijven van de cursisten.
Mijn advies: terug naar trainingen van 10 tot 12 weken, zoals AMBI was, maar dan nieuwe stijl, met een beter lesprogramma.

Beste Dick
Ik ben het met je eens dat je in een paar lessen weinig van je "ei' kwijtkunt. Richtte AMBI zich op het creeren van inzicht, bij I-Tracks (m.n. de Foundationmodules, maar ook een aantal Advancedmodules) gaat het toch vooral om kennis. Geen wonder als je de examens baseert op meerkeuzevragen, zoals EXIN doet. Wat leer je nu eigenlijk wat je direct in de praktijk kunt gebruiken?
Ik sluit me bij je advies aan: I-Tracks moet volledig worden gerestyled.

Een aantal medewerkers van mijn organisatie hebben met succes de opleiding die Louwman in het artikel beschrijft gevolgd. Binnen 16 maanden hebben zij op basis van o.a. MCSE zich gekwalificeerd tot bachelor in de ICT. Past goed in het bedrijfsbeleid dat medewerkers op HBO niveau geschoold moeten zijn.
Deze opleidingen voorzien mijns inziens in een grote behoefte.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-22T10:49:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.