Bezuiniging provincie kan ICT’er baan kosten

Ict’ers bij de provincie Noord-Brabant lopen het gevaar hun baan te verliezen. Door een begrotingstekort moet de provincie fors bezuinigen op personeelskosten. De provincie wil de personeelskosten en budgetten bij ondersteunende taken zoals ict-beheer met ongeveer de helft omlaag brengen. De provincie gaat onderzoeken welke ict-diensten uitbesteed kunnen worden. Gedeputeerde Staten wil gedwongen ontslagen vermijden.

Bij de provincie Noord-Brabant werken ongeveer 140 mensen in automatiseringsfuncties. Het gaat om medewerkers die de operationele technische ict-infrastructuur, spraak- en dataverbindingen en werkplekken beheren en medewerkers in sterk aan ict-gerelateerde functies zoals landmeetkundigen die gebruik maken van ict-apparatuur.

De provincie onderzoekt binnen de hele organisatie naar mogelijkheden om kosten te besparen en kijkt welke diensten kunnen worden uitbesteedt. Begin 2010 moet het onderzoek zijn afgerond en daarna bepaalt Gedeputeerde Staten welke banen verdwijnen. In het geval van uitbesteding treedt een medewerker in dienst bij de dienstverlener. Maar het is ook mogelijk dat een provinciemedewerker in een andere dan zijn huidige functie terechtkomt.

Bezuinigen

De provincie wil voor 2015 ongeveer driehonderd van de 1340 banen schrappen. Om personeelskosten te drukken moet het aantal ambtenaren met ongeveer twintig procent omlaag. Volgens een woordvoerder verwacht de provincie vooral te bezuinigen bij organisatieonderdelen die ondersteunende taken uitvoeren. Het gaat om afdelingen als ict-beheer, personeelszaken, financiën, communicatie en juridische zaken. Daar moeten de budgetten en personeelskosten met de helft omlaag.

Door bezuinigingen van het rijk, tegenvallende inkomsten uit accijnzen en tegenvallende opbrengsten uit de recente verkoop van energiebedrijf Essent moet Noord-Brabant fors bezuinigen. Het begrotingstekort kan op korte termijn oplopen tot veertig miljoen euro. Het is voor het eerst in twintig jaar dat Noord-Brabant de broekriem aanhaalt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Nou heren opletten:
http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/overheid/3124245/1277202/laag-salaris-hindert-uwv-bij-werven-icter.html#reacties

Doorschuiven die hap, en geen gedwongen ontslagen.
Ook weer opgelost.. next!

Opmerkelijk dat ze wel geld over hebben voor Oracle licenties zonder goedkopere alternatieven ?berhaupt maar te overwegen:

http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/open_source/2971836/1277105/brabant-dubbel-in-de-fout-bij-aanbesteding.html

Typische een kortzichtige ambtenaren oplossing:
1. Wel kampen met een begrotingstekort,
2. Niet op zoek gaan WAARDOOR dit is veroorzaakt en de verantwoordelijke persoon daarvoor op de keien zetten.
In plaats daarvan gaan ze snijden in - hun ict eigen vingers - zetten het mes in hun eigen ict fundament. De enige afdeling die in staat is om de zaak draaiende te houden. en te ondersteunen.

Er kan nog meer bezuinigd worden:
Waarom hebben we het nog steeds over 12 provincien met bijbehorden mega-overhead aan (bestuurs, ict, salaris)kosten?

Welke besparing zou het opleveren als we alle overheidszaken (parlement, provincie, gemeente) eens lekker saneren, samenvoegen, alles verregaand gaan automatiseren en regelen vanuit EEN CENTRAAL OVERHEIDS ORGAAN.

Zie je het al voor je.... 1 goed werkend, web-enabled, CENTRAAL overheids apparaat, i.p.v.
- 1 Den Haag (met inhoudelijk verstand van zaken)
- 12 Provinciale bestuurslagen
- 441 gemeentelijke bezigheidtherapie centra
http://nl.wikipedia.org/wiki/Provincies_van_Nederland
http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_gemeenten

Stel je eens voor hoeveel belastingcenten dat zou kunnen schelen op jaarbasis? En hoe efficient de overheid dan haar diensten kan leveren aan den burger?
(mochten ze dat uberhaupt willen dan he?)

Ik zeg.. gewoon doen :-P

Wat is de taak van de provincies nog, behalve nog meer belastinggeld innen voor allerlei stompzinnige zaken?

@YEah
Precies wat je zegt : nog meer belastinggeld innen voor allerlei stompzinnige zaken.

@RV,

Je vergeet nog de nieuwe laag Europa. Die weten ook indirect hun belastingcenten te vergaren.

@Pieter:
Precies dat "uberhieds" apparaat vreet - in stilte voor de belastingbetalers - bakken met geld tegelijk, en wat krijg je ervoor terug? Wil je weten hoeveel geld europa van Nederland opvreet?, kijk dat op de teller rechts onderin op deze pagina.
http://www.vrijspreker.nl/wp/

Wat moeten we nog met die provincies, weg ermee met die geldverslindende, overbodige bestuurslaag. Weg provinciale opcenten voor van alles en nog wat. Dat is pas bezuinigen. Taken onderbrengen in Den Haag en bij de gemeenten. De gemeenten kunenn overigens ook best voor een groot deel worden samengevoegd, met naem de uitvoeringsorganisaties daarvan.

Op vele bestuurslagen denkt men dat het met ontslaan cq outsourcen van onderhoudsdiensten zowel op fascilitair en IT en Communicatie diensten het tij te keren.

Achteraf blijkt heel vaak het tegendeel waar.....
Onderhoud gebouwen holt achteruit, kantine en de catering worden schrikbarend duurder.... IT diensten hebben niet meer de capaciteit om al het noodzakelijk onderhoud en upgardes te doen waardoor je binnen de korste tijd niet meer communicabel bent met de rest van de wereld.

Het is een simpele som..... outsources partners schrijven in om geld te verdienen en niet om jou je bezuinigingen te laten behalen.... Altijd staat wel in de kleine lettertjes de extra kosten voor onderzoek , consultans, risisco'factoren en dergelijk.
Na circa 4 jaar de normale doorloop van zulke contracten heb je pas een overzicht van de totale kosten......

Ik voorspel nu al, dat deze kosten ver boven de ramingen uitkomt.Met uiteindelijk resultaat meer kosten en minder services dus dubbel verlies....

Wat is er hemelsnaam gebeurd met de reacties hier in de Computable? Nou fort Hans, Pieter, RV, Yeah snel terug naar Geenstijl en de Telegraaf.

@JJ Okocha: heb je zelf ook iets inhoudelijks bij te dragen aan dit artikel?

Ik zie niet in waarom uitbesteding van ICT in dit geval besparingen op zou leveren. Extern ICT-personeel inhuren lijkt me juist duurder.

Zolang niet publiekelijk wordt gemaakt welke ict-plannen UWV voor de korte en lange termijn heeft gepland, is het moeilijk een mening te geven over de rechtmatigheid van een dergelijke beslissing.

Daarnaast zou het fijn als er een wet in het leven wordt geroepen waarmee de overheid wordt verplicht haar ict-beleidsplannen openbaar te maken, net als bij een Jaarversdlag voor de BV Nederland geldt.

@Armand: Niet alleen wetten voor ict-beleidsplannen, maar ALLE reilen en zeilen in de wandelgangen en achterkamertjes. De politiek is onderhand net zo ondoorzichtig geworden als de "geheime binnenkant van de bankwereld". En we hebben gezien waar dat toe leidt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-23T14:49:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.