Exameninstituut vereenvoudigt I-Tracks

Kritiek uit bedrijfsleven reden voor aanpassingen

Exameninstituut Exin heeft het opleidingsprogramma I-Tracks vereenvoudigd. Het instituut doet dat naar aanleiding van kritiek uit het bedrijfsleven en van opleiders die het programma te complex vinden. Ook wordt in het nieuwe programma meer nadruk gelegd op het beheersbaar maken van informatievoorziening en niet op de details van informatietechnologie.

Het exameninstituut zegt hiermee in te spelen op de groeiende behoefte van bedrijven om ict'ers ook niet-ict-certificaten te laten behalen. 'Met deze nieuwe versie van I-Tracks willen we it-proffesionals verder laten groeien in hun functie en mensen de kans bieden werken en leren te combineren en door te stromen', zegt het exameninstituut in een toelichting.

Het nieuwe I-Tracks bestaat uit drie delen: de foundation-serie, professional-serie en de expert-serie. Foundation zorgt voor de verbreding van kennis en inzicht. De professional-serie bestaat uit rolgebaseerde certificaten die zorgen voor specialisering in een bepaalde functie of rol. De expert-certificaten zijn de certificaten op het hoogste niveau. Verbreding en verdieping wordt gecombineerd, zodat studenten met een goede voorbereiding kunnen doorstromen naar een bacheloropleiding, aldus Exin.

Kritiek

Er is al een tijd kritiek op I-Tracks. Opleiders vinden dat Exin vast had moeten houden aan de merknaam Ambi, de voorloper van I-Tracks. Daarnaast zou het opleidingsprogramma te versnipperd zijn. Daardoor is het lastig om cursussen vol te plannen, menen de opleiders. 

Ook het bedrijfsleven houdt liever vast aan leverancierscertificaten, omdat onduidelijk zou zijn welke kennis een ict'er heeft als hij I-Tracks heeft afgerond.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het word hoog tijd voor een certificering van de "certificaten industrie. "

Zeg nu zelf.. welk ict-certificaat garandeerd je tegenwoordig dat je - na veel (eigen) geld, studeren (veelal in je eigen vrije) tijd, en een examen halen, ook daadwerkelijk in staat bent, om het geleerde in praktjk te brengen op een efficiente wijze?

Die certificaten industrie die RV bedoelt wordt / is deels gecertificeerd. Alle Hogescholen in ons land volsdoen aan de eisen van de Minister van OC&W. Op basis daarvan zijn ze geaccrediteerd en staan onder permanent toezicht. Wij (bij NOVI) noemen dat "duurzaam certificeren".

Want een van de eisen die gesteld worden is dat niet op "kennis-only" maar op inzicht niveau getoetst wordt. Onze praktijk: per vak een werkstuk: leren door doen. Gericht op de eigen situatie.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-29T13:34:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.