Shell: Ook ICT’er moet vrezen voor baan

Olieconcern Shell schrapt vijfduizend banen na aanhoudende tegenvallende resultaten. ‘Het gaat om een reorganisatie van het hele bedrijf, daarbij worden ook ict-functies geschrapt’, laat een woordvoerder weten. In het derde kwartaal van 2009 boekte het bedrijf 73 procent minder winst dan in dezelfde periode in 2008. Om kosten te besparen gaat het mes in het personeelsbestand. Door de ontslagronde verdwijnt ongeveer vijf procent van het totaal aantal banen bij Shell.

Het olieconcern gaat 15.000 functies heroverwegen. Daarbij wordt gekeken welke medewerkers noodzakelijk zijn voor het bedrijf. Het gaat ook om hoge posities zoals managementposten en operationele functies. Van het hogere management moet ongeveer een vijfde van de medewerkers weg.

Shell kan op dit moment niet aangeven in welke landen en bij welke bedrijfsonderdelen de ontslagen vallen. Zowel de bedrijfstak Upstream, dat olie en gas zoekt, wint en produceert, als Downstream, dat brandstoffen tot aan de pomp levert (raffinage, logistiek en verkoop) moeten inkrimpen. Ict'ers zijn in beide bedrijfsonderdelen actief.

Bij de ict-afdeling van Shell Nederland werken ongeveer 650 medewerkers (cijfers 2008). Het bedrijf besteedde in 2008 voor miljarden euro's ict-werkzaamheden uit aan dienstverleners. In 2007 werd Shell nog benoemd tot beste ict-werkgever van Nederland.

Shell boekte in het derde kwartaal van 2009 een winst van 2,21 miljard euro. Dat is 73 procent minder dan in dezelfde periode in 2008.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

ai. nog 'maar' 2210 mln winst: dan moeten er wel ontslagen vallen... want ICT-ers kosten toch alleen geld? .... toch?

Klopt ICT-ers kosten geld. Wat ze ook doen, ze blijven geld kosten. En als de winst 73% minder is, gaan de aandeelhouders klagen dat ze geen 1miljoen bijgeschreven krijgen maar 360.000. Dus die trekken dan hun kapitaal weg. Dus gaan de aandeelkoersen naar beneden. Dus moet de directeur opstappen. Want die heeft de winst niet gehaald.
Dus die gaat ontslaan. 1 werknemer kost al gauw 80.000 euro. Dit keer 15000 is even snel 1,2 miljard. dat is dus snel verdient. en de directeur mag blijven zitten, want de andelen gaan omhoog, dus de investeerder krijgt zijn centen weer.

... ICT-ers kunnen ook aan het bedrijfsresultaat bijdragen. Denk aan degene die nu de bedrijfsprocessen optimaliseren/uitbreiden en zometeen op straat staan.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-29T14:45:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.