Projecten komen moeilijk op gang door afhaken ict-bedrijven

Angst voor extra werk vertraagt lespakket Pictio

'Leveren van onderwijsmateriaal hoeft niet veel tijd te kosten'

Ict-bedrijven zijn terughoudend met hun deelname aan het nieuwe lespakket Pictio. Dat is een nieuwe onderwijsvorm waarbij middelbare scholieren ict-les krijgen aan de hand van praktijksituaties uit het bedrijfsleven. Volgens initiatiefnemer Armand Lejeune denken bedrijven ten onrechte dat deelname aan het project veel tijd kost. Het lesprogramma dat komend schooljaar van start moet gaan, krijgt inmiddels vorm. Dienstverlener Atos Origin stapte uit het project.

In de nieuwe onderwijsmethode doen scholieren kennis op aan de hand van praktijksituaties. Het is de bedoeling dat havo- en vwo-leerlingen uit de bovenbouw zich gaan bezighouden met projecten uit het bedrijfsleven. Volgens Lejeune, die ook informaticadocent is, werken hogescholen en universiteiten al geregeld samen met bedrijven, maar gebeurt dat bij middelbare scholen nog te weinig. ‘En dat is toch vreemd,' aldus de initiatiefnemer, ‘want het voortgezet onderwijs voedt de collegebanken van het hbo en de universiteit.'

Kant en klaar

Pictio moet daar verandering in brengen. Hoewel Lejeune samenwerkingsverbanden wist aan te gaan met bijvoorbeeld dienstverleners HP en CSN Groep merkt hij dat een deel van de bedrijven huiverig is voor deelname aan het project. Zo was ict-dienstverlener Atos Origin oorspronkelijk enthousiast over de nieuwe ict-lessen, maar haakte de dienstverlener later af.

Volgens de initiatiefnemer komt dat doordat urenverantwoording en het behalen van omzet nu hoger op de agenda staan dan meewerken aan een nieuwe onderwijsvorm. Daardoor kost het veel inspanning om deelnemers te werven. Lejeune: ‘Dat is jammer, want het kost de bedrijven helemaal niet zo veel tijd. Het materiaal dat wij nodig hebben, ligt vaak al kant en klaar bij ze in de kast. Na overleg doen wij alleen wat aanpassingen om het voor de scholieren geschikt te maken.'

Medisch ICT-project

Desondanks wist Lejeune de afgelopen maanden wel weer enkele bedrijven te werven voor zijn project. Zo gaat IBM de docent voorzien van een casus over een medisch ict-project. Ook sloot dienstverlener Centric zich aan bij Pictio. 'Het zijn mooie projecten die de middelbare scholieren in de klas als voorbeeld kunnen gebruiken', aldus een woordvoerder van Centric. Als voorbeeld noemt ze een lessen waarin scholieren leren hoe een kassysteem of een reiswebsite werkt.

Lejeune hoopt dat volgend schooljaar de eerste scholieren met de projecten aan de slag kunnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-29T16:28:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.