'ICT-werkgevers te paniekerig bij reorganisatie'

Leidinggevende moet fouten van afgelopen maanden herstellen

Werkgevers zijn de laatste maanden te paniekerig geweest in hun reorganisatiebeleid. Dat zeggen analisten van onderzoeksbureau Gartner. Ze omschrijven het beleid van het afgelopen halfjaar als kortzichtig. Ict-managers zouden daarvan de dupe worden.

Volgens de analisten zijn veel plannen niet goed afgestemd op hoe de recessie zich in werkelijkheid ontpopt. Daardoor zouden ict-managers met een gebrek aan personeel te maken krijgen. ‘Veel leidinggevenden moeten nu leven met de slechte beslissingen die het afgelopen halfjaar gemaakt zijn', aldus de analisten. ‘Ze moeten de fouten corrigeren en zich voorbereiden op economische groei.'

Impulsief

Volgens de onderzoekers, die 185 ict-managers ondervroegen, heeft ruim 62 procent van de werkgevers ict-personeel ontslagen. Iets meer dan 8 procent nam juist nieuwe werknemers aan. Bij de rest (29 procent) bleef het aantal ict'ers gelijk.

De onderzoekers van Gartner zijn niet de enigen die vinden dat een deel van de werkgevers te impulsief gehandeld heeft toen de recessie zich aandiende. Eerder gaf ook directeur Frank Martel van detacheringsbureau VX Company kritiek op de ‘de disloyale manier waarop werkgevers met hun medewerkers omgaan.'

Dynamiek

Zolang de bedrijfscontinuïteit geen gevaar loopt, kunnen bedrijven beter naar andere manieren zoeken om hun begroting sluitend te krijgen, meent de detacheerder. ‘Nu voelt de werknemer zich steeds meer een wegwerp-ict'er', aldus Martel. 'Bedrijven die in hun mensen investeren, maken op de korte termijn minder winst, maar bereiken op de lange termijn wel goede resultaten.' Werkgevers die daar geen rekening mee houden, komen op den duur niet alleen zelf in de problemen, maar zouden ook het imago van hun branche schaden.

Ook de onderzoekers van Gartner vinden dat werkgevers andere opties dan het ontslaan van personeel moeten overwegen. ‘Elke branche heeft zijn eigen dynamiek', vinden ze. ‘Het vergelijken van cijfers is daardoor meer een vorm van politiek in plaats van een echte wetenschap.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Exact juist. Meestal schermen bestuurders van bedrijven met Gartner-onderzoeken (als het ze zelf goed uitkomt).

Management by impuls, gedreven door korte-termijn bonussen leveren problemen op met de bemensing op de lange termijn. Maar daar trekken veel bestuurders zich niets van aan, kortzichtig als ze zijn. Geen strategie, alleen maar interesse voor korte-termijn kosten en opbrengsten. KPN, Getronics en andere bedrijven ontberen behoorlijk management en zullen daaraan ten onder gaan vrees ik.

KPN/GTR heeft een Achmea-directie... I rest my case. Mismanagement en paniek ontslagronden onder het mom van de resessie. Giarte brandt GTN compleet af (vorig jaar nog niet..) en KPN / GTN stelt aandeelhouders tevreden met ontslagrondes. Wie zijn er de dupe? dit jaar de ontslagenen, over een paar jaar iedereen in dat bedrijf.

De impact van deze (paniekerige) ontslagrondes is vele malen erger. Wat bijvoorbeeld te denken van de kennis, kunde en ervaring die je zomaar in het afvoerputje gooit? Het bedrijf wordt weer een aantal jaren in ontwikkeling teruggeworpen. Het is je reinste kapitaalvernietiging...

Positief nieuws dus voor de ontslagen ICT-ers. Binnenkort staan werkgevers te dringen om je inzet en zal ongetwijfeld weer stevig onderhandeld kunnen worden over auto, salaris en andere emolumenten.

En de aandeelhouders en het management met gebrek aan visie, lef en solidariteitsgevoel.. die krijgen hun verdiende loon... namelijk... minder winst.

Weinig tot geen inhoudelijk commentaar, maar politiek o zo lekker bekkend.

Stuurlui aan de wal?

@Nike
Heel veel ict'ers zijn nu aan wal, en er zullen vast wel goede stuurlui tussen zitten.

Het glas is halfvol, tester, ik geloof je. :-)

Tja,... makkelijk praten achteraf!

Het bedrijf waar ik werk heeft ook moeten saneren, zelf was ik als OR-medewerker er actief bij betrokken. De harde maatregelen die genomen zijn, zijn mede genomen vanwege de onzekerheid in de markt.

Dat er een recessie aankwam was op een gegeven moment duidelijk, maar hoe erg het zou worden heeft niemand kunnen voorspellen, dus logisch dat er dan gehandeld wordt. Voor het zelfde geldt doet men niets, gaat het nog slechter met de economie en staat iedereen op straat.

Marcello

Leuk onderzoek van Gartner, volgens mijn gegevens hebben ze zelf ook aardig wat medewerkers aan de kant geschoven, zowel in de VS als zeker ook in Europa!
Alleen dat waren in vergelijk met Logica, kleine aantallen...

@ Marcello
Dat is helemaal niet makkelijk praten achteraf. Er hadden in goede tijden buffers moeten worden opgebouwd. Die buffers hadden dan in de eerste zes maanden van de crisis aangesproken kunnen worden om zo de eerste onzekere periode van de crisis door te komen. Dan had men gezien dat verdere maatregelen wellicht niet nodig waren. Maar ja de beurskoers en winstuitkering voor de aandeelhouders wint het toch altijd van een goede lange termijnvisie.
Maar goed je hoeft geen voorspellende gaven te hebben om in te zien dat dit voor bijna iedere grote organisatie geldt en de grote stoelendans in 2011 weer gaat beginnen.

@ nike Betreffende stuurlui...

Nee zeker niet aan de wal, heel hard aan het werk .. echter principieel geen behoefte om voor aandeelhouders te werken.Dus lekker klein bedrijf dat relatief weinig van de crisis merkt en gewoon lekker met klanten bezig is.

Helemaal met Martijn eens.. maar buffers is tegen de wensen van aandeelhouders en dan voeren bestuurders dat tegenwoordig niet meer uit( gaat ten kosten van hun eigen bonus).

Daar hoef je geen Gartner analyst voor te zijn om tot deze conclusie te komen...

"Eerder gaf ook kritiek op de de disloyale manier waarop werkgevers met hun medewerkers omgaan."
De bedrijven die dee crisis hebben doorstaan, door hun mensen op de eerste plaats te zetten, zullen hier nu en later de vruchten van gaan plukken. Human Capital first, profit wil follow later...

Weg-Werp-Werknemers:
Wanneer je nu werkt in een company waarbij het MT-team drukker bezig is met zijn eigen bonussen, beursgangen, bedrijfsovernames en de aandeelhouders, dan met het welbevinden op de werkvloer... wees gewaarschuwd!
Je bent - voor hen - slechts een "middel" om de aandeelhouders te vrede te houden, een personeelsnummer.
Vallen hun resultaten tegen, dan ruim jij het veld.

Frank Martel van VX moet niet zo dom praten, want hij heeft in juni van dit jaar zelf tig van mensen ontslagen in zijn bedrijf.

Sterker nog, de overheid moet het verbieden om op deze manier met werknemers om te mogen gaan. 3 jaar is een mooie minimale termijn, een vast contract moet wel vast zijn. waarom heet het anders een vast contract als je toch op straat wordt gezet als het maar even tegenzit.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-10T09:55:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.