ICT'er is tevreden werknemer

Mannen zijn vaker tevreden met hun baan dan vrouwen

De ict'er is in vergelijking met personeel in andere sectoren een van de meest tevreden medewerkers. Dat blijkt uit gegevens van onderzoeks- en adviesbureau Integron. De tevredenheid onder ict-personeel is wel iets gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Werknemers onder de dertig of met minder dan twee jaar werkervaring zijn meer te spreken over hun baan dan collega's die al langer werken.

Over het algemeen beoordelen werknemers hun werk met een zeven. Dat is een tiende punt lager dan een jaar geleden. Volgens de onderzoekers zijn mannen iets vaker tevreden over hun baan dan vrouwen. Zo zou het vrouwelijk personeel in de ict vooral klagen over arbeidsvoorwaarden en de communicatie binnen het bedrijf. Ze willen bijvoorbeeld graag dat de leidinggevende zijn afspraken vaker nakomt en beter communiceert.

Managers doen er volgens de onderzoekers goed aan hun personeel goedgemutst te houden. ‘Als medewerkers ontevreden zijn over hun leidinggevende is er een grotere kans op vertrek van personeel', concluderen de onderzoekers. ‘Laten we hopen dat de kredietcrisis werkgevers dwingt om terug te gaan naar de kern van de onderneming: de mens.' De adviseurs van Integron raden werkgevers aan in de gaten te houden wat de wensen zijn van hun personeel. 'Waar de een de werksfeer belangrijk vindt, hecht een ander vooral waarde aan presteren en resultaat', aldus de onderzoekers.

Sinds 2008 ondervraagt het adviesbureau jaarlijks werknemers naar hun tevredenheid op kantoor. Aan het onderzoek deden 4.400 werknemers mee. Zij werken in diverse branches.

Positieve instelling

Eerder dit jaar bleek al dat ict-werkgevers hun ict'ers tevreden houden door ze jaarlijks tien dagen te laten besteden aan trainingen en opleidingen. Die conclusie trokken onderzoekers van uitgeverij CRF in hun rapport Top ICT Werkgevers Nederland 2009.

Ook zouden ict-werkgevers veel aandacht besteden aan werksfeer, doordat zij gezegend zijn met een positieve instelling. ‘Hoewel we het door de crisis met minder moeten doen, bespeur ik weer optimisme', zei Van der Kuip daarover. ‘Veel bedrijven zijn bezig met de intensivering van hun recruitment zodat talent zich ontwikkelt en langer behouden kan worden.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-12T17:15:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.