Werkgever onderhandelt over trainingskosten

Ook e-learning zou populaire bezuinigingsmethode zijn

Werkgevers die willen besparen op ict-opleidingskosten, stappen niet zomaar over naar een andere trainer. Ze gaan in onderhandeling met de leverancier. Ongeveer 70 procent van de werkgevers doet dat, blijkt uit gegevens van marktonderzoeker Nidap. Ook maken bedrijven vaker dan voorheen gebruik van e-learning.

Volgens de marktonderzoekers is leren via internet voor ruim een derde van de werkgevers een goedkoop alternatief voor het inschakelen van een docent. Software- en virtualisatieleverancier Citrix speelt daar sinds deze zomer op in door een reeks online trainingen aan te bieden. Zonder eerst een server-omgeving te bouwen, kunnen cursisten online ervaring opdoen met Citrix-producten. Veel werkgevers die nog niet met e-learning werken, zouden in een test- of oriëntatiefase zitten.

Intern trainen is voor ruim de helft van de organisaties een goedkopere manier om aan de ontwikkeling van werknemers te werken, aldus de onderzoekers. Een groot deel van de werkgevers die meededen aan het onderzoek van Nidap wacht de marktontwikkelingen van volgend jaar af. Alleen als er sprake is van economisch herstel of als het echt noodzakelijk is, worden opleidingen ingekocht.

Opleidingsbudget

Opleidingsbureau Van Harte & Lingsma concludeerde onlangs dat ict-bedrijven hun opleidingsbudgetten volgend jaar niet verkleinen. Volgens ict'ers die reageerden op dat bericht, komt dat vooral doordat veel werkgevers dit jaar helemaal geen budget hebben.

Een van de bedrijven die het opleidingbudget verkleinde, is de Nederlandse leverancier van business process management-oplossingen Pallas Athena. ‘Het korten op opleidingen bespaart direct kosten en levert een hogere inzetbaarheid en dus omzet op', aldus een woordvoerder. 'We beseffen ons echter dat we dit als kennisintensief ict-bedrijf niet lang kunnen volhouden dus volgend jaar zal er naar verwachting weer voldoende opleidingenbudget beschikbaar zijn.'

ICT-opleidingsmanagers

Nidap ondervraagt jaarlijks 350 ict-opleidingsmanagers die verantwoordelijk zijn voor de inkoop van opleidingen. De onderzoekers richten zich op bedrijven met minimaal honderd werknemers. Het onderzoek werd dit jaar voor de zestiende keer uitgevoerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-23T15:38:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.