Slechte perspectieven voor ICT-starter

Startende ict'ers hebben de komende jaren slechte arbeidsmarktperspectieven. Er zijn relatief veel afgestudeerde mbo'ers en hbo'ers met een ict-opleiding, maar weinig goed aansluitende banen. Dat schrijft het Maastrichtse Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) in het rapport 'De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2014'.

De onderzoekers verwachten een grote afname van werkgelegenheid in de informaticaberoepen. Zij voorspellen een afname van 22.600 banen de komende vier jaar tot 2013. Dat is 8 procent minder dan nu. De krimp van het aantal ict-banen hangt samen met de hoge conjunctuurgevoeligheid van werkgelegenheid in de ict-sector, zeggen de onderzoekers. Vooral de vraag naar informatici en technisch analisten zal sterk dalen.

Daarnaast stromen relatief meer afgestudeerde ict'ers in dan dat er banen zijn, zeggen de onderzoekers. Voor mbo'ers in de ict wordt een instroompercentage verwacht van 7,2 procent. Het instroompercentage is het aantal werknemers dat instroom als percentage van de werkgelegenheid in 2008. Ook voor HBO Informatica en WO Informatica is instroomcijfer hoog.

De onderzoekers verwachten daarom dat werkgevers de komende jaren vrijwel geen moeite hebben om geschikt informaticapersoneel te vinden.

Loonontwikkeling

Daarnaast keken de onderzoekers naar de loonontwikkeling in de ict-sector. Het bruto uurloon van informaticaberoepen is hoger dan in andere beroepen. Dat komt door het hoge opleidingsniveau, zeggen de onderzoekers. Het gemiddelde bruto uurloon steeg in 2005 tot boven de 24 euro. Het ict-salaris steeg echter niet het hardst. De bruto uurlonen in de medische en paramedische beroepen steeg harder.

De onderzoekers keken naar vier beroepen in de it-sector, namelijk programmeurs, systeemanalisten, informatici en technisch systeemanalisten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Wat doen informatici de hele dag?

Morgen zal Computable wel weer berichten over het tekort aan IT'ers doordat oudere IT'ers uitstromen.... Zo hou je het nieuws in stand, iedere dag jezelf tegen blijven spreken....

Er zijn relatief veel afgestudeerde mbo'ers en hbo'ers met een ict-opleiding, maar weinig goed aansluitende banen? Zegt dat niet meer over de opleidingen dan de arbeidsmarkt? Werkgevers kunnen minder investeren in afgestudeerden, dus moeten ze direct inzetbaar zijn. Lijkt me een goede uitdaging voor de opleidingsinstituten.

Veel van de afstudeerders volgende de pret ICT studies. Game ontwikkelopleiding of multimedia opleidingen.. Je kunt alleen zo verdomd weinig in Nederland met die opleidingen in het werk wat ze later gaan doen. Zoveel game ontwikkelaars hebben we niet en voor flash applicaties te bouwen heeft men wel goedkopere (buitenlandse) krachten. De student moet het probleem dus bij zichzelf zoeken en weer old school TI of BI gaan volgen, dan kun je na je studie nog alle kanten op in dat vakgebied.

Wanneer komen jullie nu eens met POSITIEF nieuws over de ictsector?

Als er minder ICT'ers nodig zijn, zal dat hoogstens komen omdat alles geautomatiseerd is.

En dan hoeft niemand meer te werken :-)

@Mark

Dus krijgt niemand meer geld.......

Begin jaren 80 klonk hetzelfde angstige geluid: als de automatisering zo doorgaat, zijn straks alle banen weg!
30 jaar later zijn er netto geen banen weg, maar wel ingrijpend veranderd - medewerkers zijn info-werkers geworden. Evenzo zullen de ICT-werkers van gisteren een ander karakter krijgen. Ik verwacht dat veel traditionele banen van ICT-techneuten die al die platforms, truckendozen en maatwerktoepassingen modificeren, trouble shooten, onderhouden, enzovoorts makkelijk ingeruild worden voor slimmerikken in lage-lonen landen. Tegelijkertijd zullen de bedrijven snel doorschakelen naar outsourcing, standaard-software, Software As A Service en vrije software, waardoor ze met minder kosten heel flexibel kunnen opereren.
Alles waar lekker geld verdiend werd, is onderhevig aan concurrentie.

Hallo ICT-ers,
Begin voor jezelf(met europese steun van "ons" Nelie).
Dn kun je zelf die dikke bonus verdienen, die nu de baas krijgt.
Zie het helemaal zitten, 4 miljoen ICT zzp-ers!
Das pas innovatie !!!
En jongens en meisjes, niet bang zijn, GEWOON DOEN!!

Hallo,

Hier even een reactie uit de markt. Ik ben het niet eens met dit artikel, wij merken als ICT Intermediair juist dat de vraag van starters vanuit klanten van ons toeneemt.
Door de toename van deze vraag ben ik me zelfs fulltime gaan bezighouden met de werving van ICT starters.

Wat nou 'Slechte perspectieven voor ICT-starter', wat dacht je van oudere(55+)...probeer dan maar weer eens aan een baan te komen na een reorg van je vorige werkgever, lukt voor 99% niet meer.

Ik ben onlangs afgestudeerd, maar heb dankzij mijn netwerk binnen een paar weken een goede baan gevonden. Persoonlijk merk ik dus niet veel van wat hier in dit bericht wordt geschreven.

Wat echter wel klopt is dat de IT opleidingen niet aansluiten bij wat het bedrijfsleven wilt. Om even op J. te reageren: er zijn ook een hoop studenten die wel de serieuze opleidingen volgen. Probleem is echter dat IT zo ontzettend breed is: de scholen kunnen de studenten niet opleiden tot het niveau wat het bedrijfsleven verwacht. Het enige wat de scholen kunnen doen is ons een basis meegeven, zodat we weten hoe we uml diagrammen tekenen, de netwerkprotocollen kennen etc. Men moet echter niet verwachten dat studenten les krijgen in zeer specifieke producten en talen, daar is geen tijd en zijn geen middelen voor beschikbaar

Ik ben toevallig afgelopen maandag gestart bij een grotere IT distributeur. Ik dacht redelijk wat kennis te bezitten maar kan eigenlijk (op wat basiskennis na) from scratch beginnen. Ik ben blij dat het bedrijf in mij wil investeren en dat het allemaal zo snel is gegaan!

Wat ik alleen niet snap, al jaren wordt er een tekort van 10.000den it'ers voorspeld, nu is er weer een overschot... Wat willen jullie nu?

Zit die sinusgolf beweging nu op zijn hoogtepunt, nou om de x jaar komt zoiets terug.
Besef dat er in 2012 een babyboom van de jaren 55 met pensioen gaat. Nou het aantal ben ik kwijt, maar jongens waar dit allemaal omdraait is de BAAS weer wil weer BAAS zijn en weet je hoe hoger je in de boom zit hoe meer SHIT je naar onder toe schijt als je gaat poepen, dus alles wat ze onderin zien is SHIT voor ze.
En onderin denken ze daarboven zit die ashole die shit schijt...Nou in deze cristijden mogen ze weer het mannetje zijn, oh jee, ik besef nu ik ben ook de baas van mijn eigen bedrijf, maar ik doe het al jaren anders dan de meeste (bij mij mag iedereen 1 dag directeur zijn samen met mij, maar ook koffiejuffrouw voor 1 dag, wel met een paar kleine spelregels.
Gisteren zei een van mijn nieuwe medewerkSTERs "fel" zo iets en ook iemand als jou heb ik nog nooit meegemaakt, waarop ik antwoordde, ik hoop dat je dat positief bedoelt en toen schoot ze in haar lach, maar ja iedereen is belangrijk om een bedrijf draaiende te houden, een goede schipper, kan zonder de mannen uit de machinekamer, alleen maar sturen, maar ja dan kom je geen meter verder. Jongens ik hoop dat wij eens stoppen met dit soort verspreidingen van SPAM nog ff en wij moeten de wegen weer volop gaan vervangen, omdat wij te lang gewacht hebben met repareren en dan hebben wij weer alle handjes nodig.
So don't worry be happy, live is too short

Sinds wanneer mag er geadverteerd worden door 'dodgy' ict-cursus-uitzendbureautjes ???

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-25T10:33:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.