Vakbonden gaan akkoord met ICK-CAO

De leden van vakbonden De Unie en FNV Bondgenoten stemmen in met het cao-eindbod dat werkgevers in de informatie-, communicatie- en kantoortechnologiebranche (ICK) begin december uitbrachten. Ze gaan akkoord met een loonsverhoging van 1 procent per 1 januari 2010. 'Onder de leden is draagvlak voor loonmatiging omdat ze beseffen dat de sector betere tijden heeft gekend', reageert onderhandelaar Huug Brinkers van vakbond De Unie.

Behoud van de koopkracht was voor de vakbonden de belangrijkste eis in de cao-onderhandelingen. 'Toch hebben veel leden zich kritisch geuit', merkt Brinkers op. 'Dat heeft vooral te maken met het minimumkarakter van de cao en het gevoel dat men ook in goede tijden niet altijd het volle pond krijgt. Waarom dat wel een matiging bij het eerste zuchtje tegenwind?'

FNV-bestuurder Bob Bolte is blij dat naast koopkrachtbehoud ook afspraken zijn gemaakt over de inzet van Wajong-medewerkers. Dat zijn mensen die voor hun zeventiende levensjaar arbeidsongeschikt raken of twintigers die dat tijdens hun studie overkomt.

Kanteljaar

De bonden verwachten dat 2010 een kanteljaar wordt en spraken daarom een eenjarige collectieve arbeidsovereenkomst af, vertelt FNV'er Bolte. 'Zo hoeven we het zuur van de crisis niet over meerdere jaren te spreiden.' De organisaties hadden een loonsverhoging van 1,75 procent voorgesteld. De werkgevers zetten in op een loonsverlaging van 2 procent, wat resulteerde in een eindbod van 1 procent verhoging.

70 procent van de leden van De Unie en 65 procent van de leden van FNV stemde in met de cao. Het is niet bekend hoe de leden van vakbond CNV over het voorstel hebben gestemd. Bolte: 'Maar als twee van de drie grote bonden akkoord zijn, is de overeenkomst definitief.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij FNV

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-29T14:00:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.