ArchiXL start opleidingentak IT-architectuur

Training

Adviesbureau ArchiXL uit Amersfoort start een opleidingentak it-architectuur. De architectuurspecialist heeft hiervoor samen met Simone Molenaar, ex-DNV Cibit, een VOF opgericht. ArchiXL Opleidingen richt zich op het praktisch toepassen van architectuurmethodieken. Het bureau verwacht dat hier, ondanks de crisis, behoefte aan bestaat. Een aantal cursussen wordt in samenwerking met KCLO, het Kenniscentrum voor Lokale Overheden, aangeboden.

De eerste cursus van ArchiXL Opleidingen over de organisatie van it-architectuur gaat in februari van start. Tot de doelgroep behoren ict-professionals, in het bijzonder managers, die willen leren wat de organisatorische gevolgen van it-architectuur in de praktijk zijn, vertelt partner Simone Molenaar. 'Er bestaan al de nodige cursussen over it-architectuur, maar die zijn sterk conceptueel. Ons doel is het geven van opleidingen waarmee deelnemers na afloop direct aan de slag kunnen met het opzetten van bijvoorbeeld een referentie-architectuur.'

De partners van ArchiXL, gespecialiseerd in pragmatische adviestrajecten, geven de cursussen. Op termijn bekijkt Molenaar wat de officiële certificeringsmogelijkheden zijn voor het pakket aan opleidingen.

Gemeenten

Naast een algemeen cursusprogramma werkt ArchiXL Opleidingen aan een 'masterclass enterprise architectuur' voor de lokale overheid. Dat doet het samen met KCLO, het Kenniscentrum voor Lokale Overheden. KCLO heeft een kennisportaal met onder meer opleidingen, waarvoor ArchiXL Opleidingen de architectuurpoot invult. Het bedrijf verwacht dat er vraag is naar kennisborging binnen gemeenten, nu hulporganisatie Egem i-teams is gestopt en KING (Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten) pas begonnen is.

Volwassen

Simone Molenaar werkte zo'n tien jaar bij kennis- en opleidingscentrum DNV Cibit. Zij was daar uiteindelijk plaatsvervangend directeur Opleidingen. Vorig jaar besloot Molenaar als zelfstandig opleidingsadviseur door te gaan. ArchiXL benaderde haar met de vraag of zij wilde samenwerken in een VOF. Een aantal consultants kende haar nog van haar tijd bij DNV Cibit, waar zij regelmatig als freelance docent werden ingehuurd.

Dat ArchiXL een opleidingentak begint is een anticyclische zet, erkent ze. De trainingssector heeft toch behoorlijk te lijden onder de economische crisis. 'Er is natuurlijk grondig nagedacht over dit besluit, maar je kunt als bedrijf niet stilzitten en angstig afwachten op wat er komen gaat. Mindere tijden lenen zich juist goed om na te gaan wat je wilt en om nieuwe dingen te ontwikkelen.'

ArchiXL verwacht dat er behoefte bestaat aan de opleidingen, omdat it-architectuur een goed stuurmiddel is om als organisatie wendbaar te zijn met ict. 'Dat kan in crisistijden belangrijk zijn, wanneer er snel moet worden gereageerd op veranderende marktomstandigheden en de ict daar ondersteunend bij moet zijn', aldus Molenaar.

Daarnaast ziet ArchiXL in een opleidingentak een manier om mee te helpen het vak it-architectuur volwassen te maken. 'Dat heeft dan weer een positieve uitstraling op de adviespraktijk. Zo'n tak versterkt de activiteiten van het bedrijf.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-01-18T11:03:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.