'NGN zwengelt discussie over ICT-toekomst aan'

De Netwerk Gebruikersgroep Nederland (NGN) probeert een discussie op gang te brengen over de toekomst van ict-functies in Nederland. Dat vertelt scheidend directeur Ernst Fuld. Eerder riep hij ict'ers op tot een mentaliteitsverandering om zo het hoofd te bieden aan wereldwijde trends als cloud computing en offshoring.

'Change or die' was in juni 2008 de kern van het betoog van Fuld, die tot februari 2010 aan het hoofd staat van een van de grootste ict-gebruikersverenigingen van het land. Ict'ers moeten zich volgens hem aanpassen aan de veranderde situatie in de ict-wereld om zichzelf niet overbodig te maken.

'Zo valt de ontwikkeling waarbij alles in de cloud wordt geplaatst, simpelweg niet te ontkennen', betoogt Fuld. 'Ict'ers moeten zich minder richten op hun technische kennis, de techniek verdwijnt immers in de cloud. Als je veel van de techniek weet, zorg dat je ook kennis opdoet van de bedrijfskundige kant. Doe je dat niet en steek je je kop in het zand, dan vergis je je.'

Haat-liefde

Fuld vertelt over de traditionele haat-liefdeverhouding tussen ict'ers en bedrijfskundigen. Dat moet volgens hem verleden tijd zijn. 'Ga eens in de schoenen staan van iemand die de primaire bedrijfsprocessen beheert. Als je dat doet, overzie je een groter geheel en zorg je dat je uiteindelijk niet overbodig wordt.'

Wil de Nederlandse ict-sector ook in de toekomst aan de weg timmeren, is er een overkoepelend beroepsplatform nodig, vertelt Fuld. Toen hij in 2004 als directeur aantrad bij de organisatie die hij in 1988 had opgericht, hoopte hij van de NGN zo'n platform te maken. Nu erkent hij dat er nog steeds een lappendeken van verenigingen is. 'De beweging moet van onderaf komen. Zolang er nog territoriumdrift is, gebeurt er niets.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Prima dat er een discussie op gang komt.Zie de problmene niet Cloud computing en ofshoring kan ook vanuit nederland bestuurd en geserviced worden ipv het buitenland veel makelijker en we kunnen vanuit nederland wereldwijde service bieden voor alle landen.Dus ik zie hier wel voordelen in

Oh ja...Nog even vergeten.Las gisteren een artikel wat onze insourcing in andere landen kan bevorderen.Dus Detacheerders.De jarne 90 komen er weer aan.Het zit zo:

amerika heeft niet genoeg hoog opgeleide ICT érs Wat uiteindelijk de nationale veiligheid bedreigt.

Dus Detacheerders ik zou zeggen haal nu alvast een paar opdrachten in amerika binnen.

Het advies van Ernst heb ik zelf enkele jaren geleden al opgevolgd. En daar heb ik geen seconde spijt van gehad. Als de ICT'er de business begrijpt, beter leert kennen, is er weer voor jaren heel veel keuze in wat je gaat doen binnen de organisatie. Veel organisaties worstelen immers nog met de automatisering. Jij kunt daar als IT'er een belangrijke rol in spelen als je jezelf bekwaamt in bedrijfskundige vraagstukken. Mijn opleider is Novi, toevallig in hetzelfde gebouw als de NGN. Voordeel voor de student: Novi en de NGN werken samen aan verbetering van opleidingen as Bedrijfskundige Informatica.

Helemaal mee eens dat de bedrijfskundigen en ICT'ers dichter naar elkaar toe moeten groeien. Alleen krijg ik wel eens de inruk dat de bedrijfskundigen niet zo'n moeite doen. Nu is dat misschien nog wel te begrijpen vanuit een soort (soms misplaatste) gedachte dat bedrijfskundigen zich alleen met de kerntaken (primaire processen) van de onderneming moeten bezighouden (en lekker een potje financial moeten engineren - dat is nl. wel cool), maar het wordt helemaal wrang als de business eigenlijk niet weet wat ze doet en wat ze wil. Maar dan wel vrolijk om offertes vragen voor projecten, met alle risico's bij de ICT-leverancier, maar zelf niet zo goed weten wat het project zou moeten opleveren. Althans, de bedrijfskundigen denken het te weten, totdat er echt analytisch gekeken moet worden (eenduidige requirements opstellen).
Gelukkig hebben ICT'ers inmiddels Agile ontwikkelmethoden om dan in hemelsnaam maar te beginnen en stap voor stap samen met de business tot een acceptabel systeem te komen, maar mijn indruk blijft dat van de kant van de bedrijfskundigen ook wel wat meer moeite gedaan mag worden om mee te denken. Zo eng is ICT nou ook weer niet.

>> "...de techniek verdwijnt immers in de cloud".

Da's handig:
- Skimmen hoeft niet meer, want ook al onze financiële transacties verdwijnen immers in de cloud, van jouw bankrekening (via cloud-offshoring in Roemenië, Bulgarije of Nigeria, bedrijfskundig heel aantrekkelijk) direct naar hun bankrekening. Dat scheelt ook nog eens reiskosten;
- En de Chinese regering hoeft geen Gmail-accounts meer te kraken: Ze biedt Google gewoon een bedrijfskundig zeer aantrekkelijke prijs voor cloud-hosting van alle data-zorgen. En Gmail is ook maar gewoon data. Voila!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-01-19T11:44:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.