Verhoging AOW-leeftijd speelt nauwelijks in ICT

Ict-bedrijven beginnen schoorvoetend aan de voorbereidingen voor de verhoging van de aow-leeftijd, maar haast hebben zij niet. Dit blijkt uit een rondvraag van Computable onder een aantal grote spelers. 'De ict-sector verandert snel, een horizon van vijf jaar is al ver. Wij hebben nog ruim de tijd om beleid te vormen', laat een IBM-woordvoerder weten.

Ook Microsoft is nog niet actief bezig met het onderwerp. 'Er wordt een lange overgangsregeling verwacht en nog geen vijf procent van de medewerkers is momenteel boven de vijftig jaar oud', aldus het bedrijf. De verhoogde pensioenleeftijd wordt gefaseerd ingevoerd. Over tien jaar geldt 66 jaar als pensioensgerechtigde leeftijd en de aow-leeftijd van 67 jaar is pas van toepassing over vijftien jaar.  

Flexibiliteit

Uit een ledenenquête van werkgeversorganisatie AWVN bleek eerder dat slechts 28 procent van de ondernemers in Nederland klaar is om langer doorwerken van oudere werknemers te realiseren. Microsoft verwacht dan ook dat de wetswijziging vooral een kwestie wordt van het aanpassen van arbeidscontracten en het verhogen van de pensioenleeftijd. 'Het nieuwe werken, zoals Microsoft dat heeft omarmd en daar vorm aan geeft, geeft de individuele werknemer al maximale flexibiliteit', laat het bedrijf weten.

'Alle eHRM-instrumenten en voorbeelden van het nieuwe werken, zoals een performance-systeem, videoconferencing, een competentiemanagementsysteem en een persoonlijk ontwikkelingsplan, zijn bij Microsoft volledig ingevoerd.' Ook op pensioenvlak verwacht de organisatie geen grote aanpassingen te hoeven doen.

Overbruggingsperiode

IBM verwacht wel dat de verhoging van de aow-leeftijd gevolgen heeft voor de organisatie. 'Wij gaan in overleg met het pensioenfonds en de ondernemingsraad ons beleid vormgeven. Vooral de financiering van de 'overbruggingsperiode' tussen 65 en 67 jaar. De pensioenen moeten daarop worden aangepast, maar we nemen in het beleidsplan ook de sociale aspecten mee. Kun je bijvoorbeeld iemand operationeel werk laten doen tot de leeftijd van 67 jaar of moeten deze medewerkers in hun laatste arbeidsjaren meer een sales-, training-, of mentorrol gaan vervullen? Overigens ligt hierbij de nadruk op het individu in plaats van op de leeftijd. De behoeften en capaciteiten in de vorm van het werkvermogen zijn per persoon immers anders.'

Cisco laat weten met het onderwerp bezig zijn te zijn, maar dat het nog te vroeg is om concreet in te gaan op mogelijke organisatorische wijzigingen. Momenteel worden intern discussies gevoerd over het te voeren beleid.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Natuurlijk speelt de verhoging van de AOW leeftijd geen rol bij IT bedrijven. Zo gauw je in de buurt van 50 jaar komt dan wordt je medogenloos de deur uitgewerkt. Ik zou benieuwed zijn hoeveel 55+'rs (en vooral 60 +'rs) bij IT bedrijven werken. Buiten de directiekamers en hogere management dan. En ik bedoel nadrukkelijk IT zonder C.

Zo gaat Computable er zelf mee om.

Computable wordt uitsluitend gratis verspreid aan ICT-managers en ICT-professionals in Nederland die vanuit verschillende achtergronden en perspectieven een rol spelen bij de aanschaf en implementatie van ICT-producten en -diensten. De maximale leeftijd is 60 jaar, tenzij ze beslissingsbevoegd zijn. Dan geldt de leeftijd van 65 jaar.

Ik denk dat er al jarenlang statische rekenmodelletjes gemaakt en uitgevoerd worden m.b.t. de bevolkings en opleidings aanwas en ict sector groei, dat er nu - zoals Roger aangeeft - structureel een aantal 45-50+ers BEWUST bedrijfs uitgeflikkerd worden, zonder dat bedrijven omvallen.

Hier een aantal mogelijke "Waarom's":
1-Dan hoeven bedrijven geen EXTRA PENSIOEN bijdrage te leveren aan de toch a droogstaande pensioenpotten
2-Dan kunnen ze rustig een schaarste kweken op de hollande ict markt, waardoor er wat weer buitenlandse ict-er hier de markt optrek en HOLLANDSE Ict vacatures laat invullen.
3-Zie het maar als een goed geplande en BEWUST georganiseerde (beroepsbe)volk(ings)verhuizing, jaren van te voren uitgedacht door Denktanks zoals Club van Rome en Council of Foreign Relationsship (CFR).

4-Kijk naar het PATROON wat er reeds is geschied m.b.t. de markt lager geschoolde arbeidskrachten in de tuinbouw, bouw sector, schoonmaak en binnenkort ict en verpleging.

5-In Nederland zuigen deze beroepsopleidingen (bewust) om kwalitatief "slecht personeel" af te leveren. EU zet haar grenzen open en de "beter geschikte groep mensen" stroomt nederland binnen en nemen hollandse arbiedsplaatsen over.

6-of..in Nederland VERDWIJNEN BEWUST bepaalde opleidingen, zodat er bewust geen toestroom meer MOGELIJK is van hollandse mensen op hollandse arbeidsplaatsen.


Ga zelf eens na, op onderzoek uit:
- Hoe kan het gewone volk CONTROLEREN hoeveel geld er nog de pensioenpotten van de overheid zitten?
- Hoe is het anders mogelijk dat de regering van nederland deze schaarste laat voorduren?
- Waarom word er niet opgetreden tegen leeftijds-discriminatie door overheid en vakbonden?

Frankelin D Roosevelt zij niet voor niets
"If it happens, it was planned that way!"


En nu de hamvraag:
WIE (mensen) of WAT (organisaties) hebben de uitvoerende beslissingkracht om dit te laten gebeuren op de hollandse arbeidsmarkt. DAT zijn de ware veroorzakers van deze leeftijds-gerelateerde ellende!

Het zal mij persoonlijk niets verbazen als dit een stiekum 1,2,3,4-tje is tussen de EU, Ministeries van Onderwijs, Economische zaken, en een aantal Big Corporations die actief zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt....om zo het reeds bekende New World Order scenario van de CFR te uitvoer te brengen.
- Rip een land van zijn natuurlijke (arbeids)bronnen
- Hef de grenzen op van een land
- Verenig die grenzeloze landen (stiekum) tot 1 superstaat - de EU
- Drijf iedereen naar een locatie (waar jij 'm wilt hebben) op de geografische kaart of arbeidsmarkt - via politiek, belastingen, rente en bewust gecreerde (voedsel, arbeids, huisvestigings schaarste of overvloed)

@RV
Er zijn veel betere sites voor complottheorieen dan de computable en waarschijnlijk kijken er dan ook mensen naar die dat dan wel serieus nemen...

En dan hebben we het nog niet eens over dat de meeste bedrijfspenioenen niets waard zijn, grovve verliezen maken..

Pensioen is er straks niet meer, en al die bedrijfs spaar potjes leveren niets op, en sterke devaluatie euro, ach wij zijn de burgerij en wij dokken voor de bank crisis de rest van ons leven.

Als alle landen kunnen overproduceren, betekent dat nog niet dat marktwerking gezond is... denk daar maar 's we weten nu dat de economie op wereld nivo niet goed werkt. Maar een zeer kunstmatig iets is, het is gewoon wachten tot de volgende crisis / embargo / vrijhandel doorbraak en er zal weer veel gevraagd gaan worden van de burgers. Door al die instellingen die andermans geld beheren (die regelen enkel hun eigen geld goed gouden handdrukjes etc)

Enfin mijn belasting geld houd hier ook een keer op ik denk sterk aan emigratie, ik heb het wel gehad hier.
Voor m'n pensioen opbouw hoef ik hier niet te leven, dus ik ga er iets leuks van maken weg uit het kikkerland.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-01-29T10:23:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.