IBM helpt kansarmen met werkervaring

IBM

Ict-leverancier IBM gaat kansarmen helpen bij het re-integreren in de arbeidsmarkt. Daartoe heeft de ict-leverancier een samenwerkingsverband gesloten met Stichting Social Restart. Deze stichting begeleidt kansarme Nederlanders bij het opbouwen van een volwaardige en zelfstandige positie op de arbeidsmarkt. De kandidaten werken een jaar bij een van de deelnemende bedrijven, zoals IBM.

Tijdens dit jaar worden de deelnemers intensief begeleid. Elk kwartaal wordt er geëvalueerd. Als een kandidaat een jaar lang naar tevredenheid functioneert, wordt hem of haar door een van de deelnemende bedrijven een contract aangeboden. ‘Als dienstverlenende organisatie besteden wij veel aandacht aan het opleiden van onze mensen', zegt algemeen directeur Harry Dorenmalen van IBM Nederland. ‘IBM is daarbij altijd op zoek naar talent.' Het hoeven geen ict'ers te zijn die bij IBM stage komen lopen, dat kunnen bijvoorbeeld ook hr- of communicatiemedewerkers zijn.

Hoeveel kandidaten bij IBM komen werken is nog niet duidelijk. Een woordvoerder verwacht dat klein begonnen wordt met een of twee kandidaten.

Hoogopgeleide

Een kandidaat komt niet zomaar in aanmerking voor het traject. De stichting richt zich vooral op hoogopgeleide mensen (hbo of wo) met werkervaring, die om verschillende redenen aan de rand van de samenleving staan. De kandidaat moet verder in het bezit zijn van een Nederlands paspoort, mag niet verslaafd zijn of een psychische stoornis hebben en eventuele schulden moeten oplosbaar zijn.

Voordat een kandidaat bij een bedrijf wordt geplaatst, wordt hij door de stichting goed gescreend. Daarvoor moet hij een assessment doen. Tijdens het stagejaar wordt de kandidaat begeleid. Er wordt ook gekeken of de kandidaat op werkgebied extra coaching of bijscholing nodig heeft.

IBM is het eerste bedrijf dat een samenwerkingscontract tekent met Social Restart. Marc van Pinxteren van Stichting Social Restart zegt dat er wel gesproken wordt met andere bedrijven, ook ict-bedrijven. Hij hoopt in de loop van het jaar meer ‘andere grote namen bekend te kunnen maken.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Aan dit artikel zitten - voor mij - een aantal zaken:


1. Ik vind dit een prachtig initatief vanuit het bedrijfsleven. Niet meer wachten op de overheid,maar (eindelijk) zelf actie gaan ondernemen richting de arbeidsmarkt

2. Heel mooi dat SSR de "kansarmen" gaat helpen.
Dit verhaal doet het leuk als pr-stunt, mooie human resource marketing verhaal, free publicity, voor de deelnemende bedrijven.

3. Tuurlijk is het ook handig om een hoop (door kredietcrisis recentelijk op de arbeidsmarkt gedumpte) personeel te scharen on de vlag "kansarm". Zo kun je als (groot) bedrijf mooi en snel aan een clubje hoger geschoolde en reeds ervaren arbeidskrachten komen.
Dat mes snijdt dus aan meerdere kanten

Nu de andere kant van de medaille:
4. Jammer is dat je "maar een 1 jaarcontract" krijgt van SSR.
Waarom geen "contract voor het leven?". Dat zou ik pas een kans noemen. Iemand of een stichting die echt oprecht voor kansarmen in de bres springt en als beloning daar ook nog zelf wel bij vaart,
Deze oplossing voelt aan als een soort "uitzendburo - weg - werp - werknemer" constructie.
Jaartje begeleid werken en als je niet bevalt.. exit.

5. Dan de gehanteerde "kans-arme" selectie criteria:
- hbo met werkervaring
Lekker kansarm! Dan heb je tenminste nog kunnen studeren als je hbo hebt behaalt.
- aan de rand van de samenleving
welke rand? Gevangenis? Inrichting? Bijstand? Zpper zonder werk? Kredietcrisis-ontslagene?
- alleen Nederlander
Mag dit wel...Discriminatie op afkomst?
- niet verslaafd
Laat ik nu gek zijn aan computeren of gamen... jammer ik maak hier geen kans :-(
- psychische stoornis
recente titels van enkele computable artikelen:
> "icters kunnen niet communiceren",
> "icters zijn horken"
Dat sluit alle huidige icters al uit zo te zien.
- oplosbare schulden
Als de SSR stichting hun kansarmen genoeg betalen, lossen die schulden ook wel op :-)
- screening:
Hoe gaat dit gebeuren? Word hiervoor soms de AIVD aan het werk gezet? Ga je door een poortje op schiphol

MVO?
Ik heb het idee dat dit - achter de schermen - een gewoon soort van uwv verkapt reintegratie traject is. Hierbij worden (de vele) hbo-er met werk-ervaring (weinig kans-arm in mijn ogen) weer snel aan het werk geholpen worden, ten gunste van het bedrijfsleven.

Ga eens na:
- Hoeveel jongere schoolverlaters krijgen geen eerlijk kans (door hun kwalitatief gebrekkige opleidingen)?
- Waarom alleen HBOer met WERKervaring aan het werk helpen?
- Tellen andere nivo's van opleiding in holland niet meer mee?

Ik hoop dat de SSR oprichters ook eens gaan kijken naar ALLE kans-armen op de arbiedsmarkt. Dat zou ik pas Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen noemen.
Allemaal GELIJKE kansen op inkomsten en leuk werk!Op zich een heel goed initiatief maar....zou een oudere werknemer daar ook voor in aanmerking kunnen komen met ruim 30 jaar ervaring of zouden die dan weer te duur en te oud zijn. Hoe zouden ze dat op willen lossen? Inderdaad, zal wel weer een reclamestunt zijn.

Doet een bedrijf tenminste nog iets goeds, zijn er altijd weer mensen die dat moeten afz..ken. Van het UWV/CWI is al helemaal niks te verwachten. Die laten je zelf aanrotzooien zonder enige bemiddeling. Daar kunnen ze nog een lesje leren van IBM, dat hier een uitstekend initiatief heeft genomen. En voor wat betreft degenen die buiten de criteria vallen (zoals ik!), jammer. Maar gun die anderen die dat wel doen tenminste een kans! Laat die afgunst eens varen. Verschil zal er (gelukkig) altijd blijven.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-02-11T14:01:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.