Hyves moet meisjes interesseren voor ICT

Meisjes van middelbare scholen in Zoetermeer worden enthousiast gemaakt voor ict.

Tijdens de aftrap van de zesde editie van het Top IT-programma heeft de organisatie een Hyves-site geïntroduceerd. Sinds 2004 worden meisjes van middelbare scholen in Zoetermeer via het project enthousiast gemaakt om te kiezen voor een ict-vervolgopleiding. Met topitklas.hyves.nl wil de leiding een netwerk creëren waarbinnen meisjes elkaar stimuleren op het gebied van ict en op de hoogte houden over nieuwe ontwikkelingen.

Op de Hyves-pagina mogen deelneemsters aan Top IT Klas hun ervaringen delen en blogs en foto's over het project plaatsen. Dit jaar bestaat het programma uit zes bijeenkomsten waarin verschillende kanten van ict belicht zullen worden. Bijvoorbeeld door het doen van opdrachten, het sleutelen aan computers en het bouwen van websites.

ICTDelta

Ook staat een bezoek aan de beurs ICTDelta op het programma. 'Gewapend met een camera zullen de deelneemsters de standhouders interviewen om meer te weten te komen over de nieuwste technologie', vertelt Brenda Koerts, één van de twee organisatoren. 'Ook gaan de meiden ervaring opdoen met het maken van een nieuwsuitzending in het Communicatiemuseum in Den Haag.' Daarnaast kunnen de meisjes tijdens een bedrijfsbezoek kennismaken met vrouwelijke ict'ers. Aan de zesde editie van Top IT doen 76 meisjes tussen de veertien en zeventien jaar mee.

Om Zoetermeerse meisjes te interesseren voor een carrière in de ict-sector werken vier middelbare scholen uit Zoetermeer samen met het IDcollege en de Haagse Hogeschool. Deelnemende scholen zijn het Oranje Nassau College, het Alfrink College, het Picasso Lyceum en het Erasmus College. Begin dit schooljaar hebben Marian Woerde van het ID college en Brenda Koerts van het Oranje Nassau college de organisatie van het project overgenomen.x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik heb de pagina even bekeken en moet zeggen "Leuke reclame voor Hyves", maar je leert er geen moer van, hoe ict werkelijk kan functioneren, in de realiteit omdat je binnen het HYVES kader blijft hangen.

Tips voor de Zoetemeerse dames:
1. Bouw eens vanaf het begin je EIGEN PC in elkaar.
2. Installeer je eigen keuze OPERATING SYSTEM op je pc
3. Ga leren PROGRAMMEREN in multi-platform taal zoals
C++, Perl, Python, Python, Java

Dan weet (1)je hoe je eigen (pc) platform in elkaar zit, (2)kun je 'm zelf onderhouden en naar je hand zetten en als toetje op de taart kun je (3) je eigen programma's schrijven en gebruiken.

Thats ICT, vooral veel ZELF DOEN in de PRAKTIJK :-)

@rv: ik geloof niet dat dames hiervoor warm zullen lopen. Daar zullen hun specifieke kwaliteiten wellicht ook niet liggen.

@Kaspar:
Als ze het niet proberen, zullen ze het nooit ervaren...

@RV:waarom leren programmeren om te ontdekken hoe alles werkt? Ik weet precies hoe alles in me OS werkt, maar heb 2 linkerhanden betreft programmeren.

Het is wel jammer dat hier zo weinig vrouwen in de ICT zitten. Kijk naar Azië. Je wilt niet weten hoeveel vrouwen interesse hebben in ICT en games. Ik ben daar bij een technische school geweest en je ziet daar echt veel vrouwen die gewoon elektrotechniek doen en programeren en autocad tekeningen maken.

Waarom is het hier zo onaantrekkelijk?

Laat de dames eens kennis maken met toegepaste ICT binnen hun eigen interesse-omgeving.

Bijvoorbeeld een MRI scanner bij een dierenkliniek
Een ultrasound scanner in een verloskundigenpraktijk
Een röntgenscanner in een ziekenhuis met al zijn toepassingen
Foto-herkenningssoftware bij bijvoorbeeld de politie
Applicatie's op de mobiel die ze gebruiken (bijv. uploaden filmpjes naar youtube)
Software waarmee analyses gedaan worden in laboratoria

Stap eens af van al dat abstrakte gezever over toepassingen door specialisten, maar laat ze eens ZIEN wat je met ict KUNT !
Dat spreekt heel wat meer aan dan programma's in de klas, bezoeken van hogescholen of beurzen.
@PaVaKe:
precies.. proof yourself @ the console :-)

@Kaman:

Ik denk dat dit komt omdat de Europese vrouwen het verkeerde "nerd" beeld hebben gekregen van de amerikanen (denk aan die gasten met puisten, jampotbrillen e.d.) op het moment dat ze een man achter de pc zien.

Dit beeld is volledig opgewekt door de media dat uiteraard een enorm verkeerd beeld is.

Het kan misschien ook zijn omdat de vrouwtjes gewoon bang zijn zich naar een mannen hiërachie te verplaatsen.

In ieder geval. Laat het ze maar gaan. Laat ze op z'n minst al eens weten welke onderdelen er in een pc zitten en wat ze doen. Programmeren komt later wel.

Hyves is echt een passe netwerk. Zitten alleen nog kleuters. Dus als ze echt juiste doelgroep willen aanspreken richten ze zich op Facebook. Meisjes van 8-14 die op hyves zitten zijn er nog niet mee bezig. En goedgeschoolde dames zitten echt (niet meer) op hyves.

Madeleine, jij weet duidelijk niet waar je hebt over hebt. De leeftijd mediaan is rond de 25 op hyves.
Daarbij wordt het wel voornamelijk gebruikt door 16 t/m 30 jarigen, waaronder ook goed geschoolde. Ik weet niet eens wat jij "passe" bedoelt, maar het feit dat op hyves alleen kleuters zouden zitten slaat werkelijk nergens op.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-02-12T14:52:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.