Jonge medewerker is plaag voor ICT-afdeling

Van de werknemers tot 27 jaar houdt tweederde zich niet aan het ict-bedrijfsbeleid. De zogenoemde millenniageneratie (van 14 tot 27 jaar) negeert over het algemeen de regels van de ict-afdeling van het bedrijf waar zij werken. Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek van dienstverlener Accenture onder 5000 studenten en jonge medewerkers. De uitkomsten gelden ook voor Nederland, waar 370 jongeren deelnamen aan het onderzoek.

Veel van de ondervraagde jongeren zijn teleurgesteld over de technische mogelijkheden die hun bedrijf biedt. Om wel gebruik te kunnen maken van bijvoorbeeld instant messaging of sociale netwerksites te kunnen bezoeken, omzeilen zij het bedrijfsbeleid en installeren de benodigde externe apparatuur of applicaties.

Meer dan 40 procent van de Nederlandse werknemers tussen de 18 en 22 jaar geeft aan dat het online applicaties gebruikt die niet door hun werkgever worden ondersteund. Wanneer de beschikbare applicaties niet aan hun wensen voldoen, downloaden de meesten alternatieven die binnen de bedrijfsstandaarden past. Bijvoorbeeld gratis versies van open source-websites of direct van de leverancierswebsites.

Bewust

Een derde van de Nederlandse ondervraagden gebruikt instant messaging, ongeacht of dit is toegestaan of niet. Bijna 40 procent maakt gebruik van een mobiele telefoon die niet wordt ondersteund door hun werkgever. Ook bezoekt 43 procent van de ondervraagden op kantoor sociale netwerksites, zoals facebook of hyves. Wereldwijd is dit 45 procent.

Of jongeren bewust het beleid omzeilen, is de vraag. Bijna een derde van alle ondervraagden (29 procent) weet niet of hun bedrijf überhaupt een ict-beleid heeft en of zij dit derhalve schenden. 17 procent van de jongeren geeft aan dat hun bedrijf in ieder geval nooit iets over een ict-beleid heeft bekendgemaakt terwijl 11 procent aangeeft dat het gevoerde beleid te complex is om te kunnen begrijpen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Jonge medewerkers zijn een godsgeschenk voor de ict-afdeling. Hoe meer druk er vanuit het personeel komt des te sneller zullen de vergrijsde managers inzien dat het huidige beleid geen stand houdt, i.p.v. mits/tenzij moet er een ja/tenzij beleid ontwikkeld worden. Je kunt een jongere niet afsluiten van zijn 'allways connected' wereld. Dus i.p.v. alles te verbieden en aftesluiten zul je het beleid moeten omgooien en middels een goede risico-analyse en voorlichting de medewerkers meer bewust moeten maken van de eventuele risico's die aan het gebruik van moderne media kleven.

Het vreemde is, rookpauzes worden als normaal gezien maar prive-emailen, chatten, surfen en andere bezigheden op het web moeten uit de organisatie verbannen worden. dit is een onmogelijke missie en zal de jongere medewerkers heel snel bij de betreffende werkgevers wegjagen!

"Bijna veertig procent maakt gebruik van een mobiele telefoon die niet wordt ondersteund door hun werkgever"

In welk opzicht?
Mijn mobiele telefoon is een privé toestel, dus ik zou niet weten wat mijn werkgever hieraan moet ondersteunen.

Een beetje rare conclusie in mijn ogen.

Klinkt mij al in de oren als achterhaalde bedrijven.
Een werkplek waar medewerkers zelf de gewenste applicaties kunnen instaleren is al een bedenkelijke situatie.
Als hierna ook al gemeld wordt dat de medewerkers niet op de hoogte zijn van een beleid krijg ik helemaal kriebels.
Welke bedrijven worden dit soort onderzoeken gehouden?
De groenteboer op de hoek, vakkenvullers bij de AH, MKB, multinationals?
Een beetje bedrijf heeft minstens een NDA-verklaring waarin al het minimale is ondervangen.

Een plaag en niet alleen voor de ICT afdeling maar ook voor de Juridische afdeling!
Applicaties zonder licenties, apparaten die netwerken compleet kunnen verstoren, hackers die plotseling vrij spel en alleen maar "open" poorten vinden en bedrijfs kritische informatie die weglekt. Is dit onwetendheid of wordt het doelbewust gedaan?
Ik hoop zelf op het eerste maar ieder zichzelf respecterend bedrijf heeft tegenwoordig gedragsregels en een opgestelde code wat wel te doen en wat vooral niet! (onderdeel van het moderne arbeidscontract)
Door dit soort van onbezonnen daden lopen bedrijven wereldwijd echt miljarden verlies, zeker in Corporate omgevingen waar men het risico loopt om geconfronteerd te worden met Mega claims.
Het heeft niets te maken met de adoptie van Nieuwe Technologie in de organisatie of ouderwetse Managers van boven de 40 jaar die gelukkig af en toe nog kunnen nadenken over de gevolgen van "compliance".
En dan praat ik nog niet eens over arbeidstijd verlies van het in de baas zijn tijd bezoeken van sociale netwerksites als Facebook, Hyves...

Ben het helemaal eens met Nick. Jonge mensen hebben intiuitief geleerd om op een hele andere manier met ICT om te gaan. Dat kun je ook met geen mogelijkheid tegenhouden. Probeer juist de creativiteit te koesteren en te stroomlijnen in het belang van je bedrijf. Juist de ICT is een kennisgebied waarbij verstarring verlammend werkt. Onze generatie (40+) is te veel opgevoed met het idee dat ICT een doel op zich is in plaats van een hulpmiddel. Heel veel ICT-projecten worden dood-gemanaged en mislukken vanwege een gebrek aan creativiteit en flexibiliteit. Ruim baan voor de jongere (Apple?)generatie!!

Als niet ict-werknemer erger ik me altijd aan de "helpdesk" die in hun oneindige wijsheid besluit dat ms-paint ruim voldoende is. Ik vind het niet gek dat jongeren dan zelf ergens Gimp of Paint.net ergens vandaan halen.

Je zou als ict-afdeling natuurlijk ook moeite kunnen doen om applicaties te bieden die wel aansluiten op de behoefden van de werknemers.

Aan de andere kant: Social netwerken doe je natuurlijk niet op kantoor maar gewoon lekker thuis in je eigen tijd.

Jonge mensen zijn een zegen: frisse ideeen, nieuwe blik op bestaande zaken... schoppen lekker tegen ingesleten, dubieuze werkwijzen aan... heerlijk. Zorgt voor verandering. Geen verandering, is stilstaan.

Werknemers van 14!? Welk bedrijf heeft werknemers van 14 in dienst? Dat die de regels overtreden verbaast me niets, want dat doet vrijwel elke 14-jarige. En hebben we het hier nu over de regels van de ICT afdeling of over de regels van het bedrijf (waar de ICT afdeling deel van uitmaakt)? Dat is m.i. een wezenlijk verschil. Wie in een wereld zonder grenzen en met een enorme diversiteit aan mogelijkheden is opgegroeid (zo'n beetje de doelgroep uit dit artikel) heeft bijna vanzelfsprekend moeite met beperkingen, zeker zolang men zich onvoldoende bewust is van de mogelijke consequenties. Beleid en regels die niemand begrijpt of niet heeft leren begrijpen, worden ook niet nageleefd.

In grote lijnen niet erg verrassende onderzoeksresultaten. Rebelsheid als cultuurpatroon stamt al uit de jaren vijftig in de VS, alleen toen werkte bijna niemand met een computer. En jongeren zijn van nature al rebels. Bovendien zijn hun ouders en leraren die na jaren zestig geboren zijn vaak anti-autoritair opgevoed en geven dit door via vaak inconsequent gedrag.

Dit heeft voor- en nadelen. Individuele kwaliteiten worden bijvoorbeeld meer ontwikkeld en gedachten en normen worden niet klakkeloos overgenomen. Luisteren naar wat anderen nodig hebben, samenwerken en zich houden aan afspraken is voor jongeren echter veel moeilijker. Ondanks dat jongeren gemiddeld hoger opgeleid zijn dan hun voorgangers, zijn ze daardoor moeilijker rendabel in het bedrijfsproces op te nemen. Veel van hen sneuvelen in beheer- en projectteams.

“Bijna 40 procent maakt gebruik van een mobiele telefoon die niet wordt ondersteund door hun werkgever?” Dat mag wel nader verklaard worden. Bedoelen ze daarmee toegang bieden tot het bedrijfsnetwerk, agenda synchronisatie mogelijk maken?

Beste, "Ruben, 24-02-2010 13:22"

Ik als ICT ben het volledig met je eens, de ICT afdeling is er bij gratie van de onderneming en dient ondersteunend te zijn. Als de gebruiker meent een specifiek stuk gereedschap nodig te hebben dan moet daar een aanvraag voor worden ingedient, welke wordt goed- of afgekeurd. De ICT moet wel de risico's en impact van een zgn "change" vooraf kunnen maken voor gedegen advies en borging van continuiteit en veiligheid van de (overige) systemen en netwerken.

Hoe dan ook management dient te accorderen met welk gereedschap er wordt gewerkt en hoe. En als men denkt dat het beter kan "zeg het dan", nog steeds niet eens, dan je heil maar ergens anders gezocht dacht ik zo.

Rookpauzes en mobiele telefoons zijn solitaire zaken welke geen andere fysieke bedrijfeigendommen raken. Tenzij je in het pakhuis vol brandgevaarlijke goederen van "de zaak" gaat staan roken. Maw. bedrijfsnetwerken in gevaar brengen (downloaden van spyware ed.) en daarmee continuiteit en als extreem voorbeeld voortbestaan van een onderneming in gevaar brengen lijkt me ook niet wenselijk voor je baantje en die van de collegae.
Je moet gewoon je werk doen.

Het geeft ook te denken over de betrokken ICT afdelingen.
Waarom staat alles zover open dat jan en alleman zelf applicaties kan en mag installeren?

Uiteraard zal een bepaalde vorm van flexibiliteit geboden moeten worden als iemand een bepaalde applicatie nodig heeft, maar voor het gros van de mensen binnen geldt dat ze zelf geen applicaties zouden moeten hoeven installeren.

Binnen een R&D afdeling wil je hier wellicht wat soepeler mee omgaan. Bij mijn huidige opdrachtgever hebben de mensen binnen R&D alle rechten op hun eigen PC. Echter, wel onder de voorwaarde dat de helpdesk geen altijd reparatie-acties onderneemt als iets niet meer werkt. Op het moment dat een eigen installatie verdacht is, dan is het onherroepelijk een herinstallatie van je PC.

De niet R&D mensen hebben gewoon een "standaard PC" (naar bedrijfs-maatstaven) waarmee ze hun werk kunnen doen.

Dit werkt vrij goed moet ik zeggen.

Bedrijfsnetwerken zijn meestal gebaseerd op totale controle, vanaf de onderste laag, tot en met de toegang tot applicaties. Is het echter niet belangrijker om je applicaties te beveiligen? Of beter nog: je data? Uiteraard wil je niet dat er allemaal spyware en andere troep je netwerk binnenkomt. Maar van de andere kant: als je applicaties en data tegen een stoot(je) kunnen, kun je de gebruiker wat meer flexibiliteit bieden op netwerk/ka nivo.

De huidige generatie (van ondermeer kenniswerkers) is inderdaad gewend om te gebruiken wat ze nodig hebben en niet vantevoren alles aan regeltjes te toetsen. Ik denk dat het verstandig is als bedrijven gaan versoepelen wat soepeler kan en gaan beschermen wat beschermd moet worden, zodat de medewerker kan gebruiken wat hij nodig heeft, terwijl het netwerk hem beschermt tegen al te grote problemen.

Leuke reacties, zeker allemaal in de doelgroep, lekker eigenwijs snelle pakken, snelle auto's en wegwezen als het fout gaat... Het bedrijf in kwestie waarover nu geschreven wordt, heeft twee jaar geleden een proces verloren omdat jonge snelle eigenwijze lieden van de server bij een extern bedrijf wat applicaties hadden gedownload... Vonden ze dat dat well kon... schade €7.000.000,-. Toen was er niemand thuis konden alleen via het IP adres de daders achterhalen... Nu de schade nog...

Dat jongeren zich niet aan het ict beleid houden, is volgens mij een taak van het management en hrm van de betreffende bedrijven. Wat je niet weet, daar kun je je ook niet aan houden toch? En als je er ongestrafd mee weg kunt komen.... wat let je dan nog om het te doen?

"Wet van Murphy"
Wat ALS het mogelijk is dat iets kan gebeuren, dan GEBEURD het ook.
Dat de nieuwe generatie beter op de hoogte is van de ict technology, stelt hun ZELF in staat om alle (in hun ogen) noodzakelijk applicaties te installeren.
Dit kan alleen de ict-afdeling aangerekend worden, die de betreffende infrastructuur niet goed genoeg heeft dichtgetimmerd heeft. Dit zegt dus meer over de skills van de ict afdeling dan over de jongeren zelf.

"Bijna 40 procent maakt gebruik van een mobiele telefoon die niet wordt ondersteund door hun werkgever"
Das toch ook volslagen logisch! Een mobiele telefoon is iets persoonlijks, iets wat bij jezelf hoort.

Ook bezoekt 43 procent van de ondervraagden op kantoor sociale netwerksites, zoals facebook of hyves."
Dit geeft alleen maar aan dat het LEVEN van jongeren een belangrijkere plaats inneemt dan het WERKEN, Hoog tijd dat de rest van de maatschappij dit voorbeeld gaat volgen ;-)

"Leven om te werken tot aan je pensioen, dood is zoooo 20ste eeuws" en jongeren laten zien dat het ook anders kan.

Jongeren die zich niet aan het ICT beleid houden...

Ligt dat aan de jongeren, of aan de ouderen die:
a. het ICT beleid niet kunnen uitleggen
b. het ICT beleid uberhaupt niet kunnen verdedigen c.q. uitleggen waarom die regeltjes ooit zijn bedacht.
c. het ICT beleid, dat volledig gebaseerd is op achterhaalde zaken, niet willen aanpassen.
d. wel ICT beleid maken, maar niet toezien dat iedereen zich eraan houdt

@Beleidsman, misschien ligt het grotendeels aan de ouders en leraren dat zoveel jongeren zich niet aan het ICT-beleid houden, ook al zijn die jongeren met ICT opgegroeid en weten zij welke risico's er zijn.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-02-24T11:01:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.