Opleider wil ICT'ers in deeltijd laten promoveren

Cai opleidingen zoekt uit of het mogelijk is om ict'ers in deeltijd te laten promoveren. Het opleidingsinstituut wil in samenwerking met de Universiteit van Leiden een vervolg bieden op de universitaire opleiding ICT in Business die het in deeltijd aanbiedt. Aanleiding hiervoor zijn de ervaringen van de eerste lichting deeltijdstudenten van deze Master of Science. De verkenning bevindt zich echter nog in de beginfase.

'Er zijn studenten die gegrepen worden door onderzoek, we willen hun die mogelijkheid geven', vertelt studieadviseur ICT in Business bij Cai opleidingen Martin Bruijn. 'De stap die volgt op het afronden van een master is promoveren. Daarom kijken wij in samenwerking met de universiteit van Leiden of het lukt om ook promoveren in deeltijd mogelijk te maken. De volgende vraag is nu vooral hoe we dit het beste vorm kunnen geven.'

In eerste instantie wil Bruijn daarom een aantal promovendi uit andere bedrijfstakken over het onderwerp spreken. 'In Leiden zijn net een aantal mensen gepromoveerd die tijdens hun promotieonderzoek ook werkten. Ik wil hun ervaringen horen en bijvoorbeeld te weten komen hoe zij hun onderzoek hebben aangepakt. Ook is het voor ons van belang te horen op welke manier hun werkgever hen heeft gestimuleerd en ondersteund.'

Kriebelen

Bruijn wil naar aanleiding van de gesprekken in kaart brengen welke meerwaarde het promotieonderzoek van deze studenten betekende voor hun werkgever en welke problemen ze hebben ondervonden. 'Bijvoorbeeld bij het combineren van de studie met werk en het thuisfront. Hoe is zo'n traject effectief te combineren met een baan?'  Ook is hij benieuwd hoe lang zij over het promoveren hebben gedaan en of deze doorlooptijd eventueel is te verkorten. Dat kan bijvoorbeeld afhangen van de inspanningen die zijn te verwachten vanuit de universiteit en de mate waarin het mogelijk is om zelfstandig te werken en de planning zelf in de hand te houden.   

Met de verzamelde informatie  zal Bruijn de Cai-studenten benaderen die bijna klaar zijn met de Master of Science en hen proberen te motiveren om ook te kiezen een onderzoekstraject in te gaan. 'Dat moet wel op een tactische manier', lacht hij. 'De master of Science ict in Business studie vergt gemiddeld toch zo'n twaalf uur inzet per week van studenten. Zij zijn meestal erg blij wanneer ze klaar zijn.' Maar Bruijn gaat ervan uit dat het na een paar maanden wel weer gaat kriebelen en de ict'ers toch verder willen studeren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

In Engeland is het mogelijk te promoveren tot Doctor of Engineering (EngD). Het is een 4 jarig traject (in het geval van een full time traject) waarbij het uitvoeren van een fors project voor een bedrijf/organisatie een belangrijk deel van het promotietraject uitmaakt.
Voor ICT-ers die in de praktijk werkzaam zijn is dit wellicht een optie, temeer daar bij dit promotietraject naast de theoretische aspecten ook de praktische aspecten aan bod komen.
Zelf ben ik de afgelopen zomer gepromoveerd aan de Middlesex University te Londen op het proefschrift:
"Success and failure factors in ICT projects: A Dutch perspective".

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-02-24T14:16:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.