ICT-bedrijven staan model voor flexibel werken

Onder andere Microsoft brengt flexibel werken in de praktijk.

IBM en Microsoft worden op de website flexibelwerken.nl als voorbeeld gesteld voor andere bedrijven. HR-adviesbureau Qidos heeft de website in het leven geroepen om het thema flexibel werken op de agenda te zetten en nationaal te stimuleren. Beide ict-bedrijven geven via de website hun visie op het onderwerp en praktische tips en voorbeelden voor het toepassen van het Nieuwe Werken.

Volgens initiatiefnemer Martijn de Wildt zijn juist ict-bedrijven succesvol met flexibel werken omdat zij relatief veel jonge medewerkers hebben. 'Voor de jonge generatie is het niet de vraag of het mogelijk is om flexibel te werken, het zit eigenlijk al in hun genen', zegt De Wildt. 'Verder ligt het ook in de natuur van ict-bedrijven om de beschikbare technologische middelen in  te zetten. In dit geval om flexibel werken mogelijk te maken.'

Versnipperd

Onder flexibel werken verstaat Qidos onder meer de fysieke werkomgeving, thuiswerken en flexibele begin- en eindtijden. Met flexibelwerken.nl wil het bedrijven en organisaties handvatten te bieden om zelf met het onderwerp aan de slag te gaan. Volgens het adviesbureau was de informatie over flexibel werken tot nu toe erg versnipperd en merkte het dat de behoefte aan concrete adviezen toenam.  Op de website geeft een aantal bedrijven zijn visie over en praktijkvoorbeelden van de manier waarop zij flexibel werken. Naast IBM en Microsoft deelt SNS Reaal zijn  praktijkervaring en zijn de voorzitters van FNV, CNV en MHP over het thema aan het woord.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Ik blijf zeggen, flexibel werken en thuiswerken betekende in ieder geval bij een van mijn vorige werkgevers, gratis overwerken.

Er wordt gesugereerd dat jonge mensen (jong is to 25? 35? 45?) meer ingesteld zijn op flexibel werken. Dat lijkt me onzin. Als het in hun genen zit, dan zit het ook in de genen van hun betovergrootouders. En gevoelsmatig zeg ik dat je juist niet jong moet zijn om de ervaring te hebben je werk flexibel in te delen, en het bijv. te kunnen combineren met een gezinsleven.
De enige reden dat ICT-bedrijven voorop zouden lopen m.b.t. flexibel werken is omdat ze meer kennis hebben van de I en de C in ICT.
Daarnaast is in ons kleine Nederland de dwang om via techniek samen te werken niet zo sterk als in landen waar offices van dezelfde onderneming 3 uur vliegen bij elkaar vandaan staan. Daar komen IBM en Microsoft vandaan. Tot slot vraag ik me af of er bij IBM en Microsoft relatief meer jongeren werken. Heb ik sterke twijfels over.

Microsoft Nederland is natuurlijk voornamelijk een sales organisatie. Bij uitstek dus een organisatie waar flexibel werken met succes kan worden ingezet. IBM Nederland ken ik helaas niet goed genoeg maar als het goed is is dat vooral een consultancy organisatie. Opnieuw geen verrassing dus.

Ik denk idd niet dat het succes van IBM en Microsoft ligt aan het feit dat er zoveel jongeren werken, maar om het goed in te richten. Het zit nu in de cultuur, normen en sturing binnen deze bedrijven en moet mogelijk zijn gemaakt door technologie. Je hebt ook je eigen verantwoordelijkheid hierin om even niet in te loggen en je rust te nemen.

Volgens mij is het bij deze bedrijven zo dat iedereen deelneemt aan deze ontwikkeling, dus ook de salarisadministratie en niet alleen de consultants.

IBM is helemaal niet alleen maar een consultancy-club Jan, IBM staat voor betrokkenheid met haar klanten, iets waar veel andere Vendoren van kunnen leren en niet alleen maar roepen ze zijn de grootste.
Bij IBM zit erg veel kennis in huis en niet alleen maar bij de jonge garde.................

@Jaap,

Ben zelf 26 en inderdaad ingesteld op flexibel werken. Maar dan niet zozeer op flexibele werktijden.

Vanaf mijn 16e tot mijn 23ste draaide het leven om het behalen van resultaten, niet om aanwezigheid. Dit omdat het 'studiehuis' toen nog in experimentele fase verkeerde, en tijdens mijn HBO opleiding colleges niet verplicht waren.

Daar ben ik aan gewend geraakt en dat zie ik nu ook als normaal.

De grootste schok van het fulltime werken was dan ook niet het hebben van vaste werktijden, maar het totaal los van elkaar zien van beloning en het behalen van resultaten.

En aangezien ik daar na 4 jaar (bijna 5) fulltime werken nog steeds niet aan gewend ben geraakt, maar mijn werk wel erg goed doe, was freelancen een logische keuze...

Helaas, want ik heb nog steeds het idee dat ik erg veel kan betekenen voor een resultaatgericht bedrijf.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-03T13:43:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.