Magazine moet imago ICT opvijzelen

Hbo-i heeft een magazine ontwikkeld dat moet helpen het imago van ict onder scholieren te verbeteren. Source is volgens het Nederlandse samenwerkingsverband van ict-opleidingen in het hoger beroepsonderwijs een imagomagazine en minder een voorlichtingsblad zoals zijn voorganger I-zien. In de artikelen staan niet de verschillende hbo-opleidingen centraal, maar de verschillende mogelijkheden die de ict-sector biedt.

In het blad heeft het Nederlandse samenwerkingsverband van ict-opleidingen in het hoger beroepsonderwijs het gedachtegoed van het ict-mentality-model verwerkt. Dit model onderscheidt vier verschillende typen ict'ers. De typische ict'er, die puur geïnteresseerd is in techniek en programmeren; de creatieve ict'er, die bijvoorbeeld games wil gaan ontwikkelen; de carrière ict'er, die vooral voor het grote geld gaat en de sociale ict'er, die de wereld wil verbeteren door ict in te zetten.

'Wanneer je de verschillende artikelen en interviews leest, is te merken dat alle vier de typen aan bod komen', vertelt Renée Prins, verantwoordelijk voor de communicatie bij stichting Hbo-i. Naast een artikel over een softwareontwikkelaar die haar werk vooral als een creatief  proces ziet, staat bijvoorbeeld een interview met een informatiemanager die werkt voor een non-profitorganisatie in India.

Gevaar

Volgens Prins was de nieuwe aanpak nodig omdat jongeren een totaal verkeerd beeld hebben over ict. 'De jongeren die wij hebben gesproken hadden er geen idee van wat een opleiding Technische Informatica inhoudt. Daarom zijn wij voor het blad Source teruggegaan naar de context, de verhalen. Niet de opleiding staat centraal, maar wat mogelijk  is met ict', vertelt zij.

Toch biedt het blad nog voldoende ict-weetjes en technische feitjes. 'Als je ervoor kiest om nieuwe doelgroepen aan te spreken, is het gevaar dat de typische ict'er en informaticastudent wordt vergeten', verklaart Prins.

Aan het blad is ook een website gekoppeld. Deze is nog niet online, maar zal volgens Prins in  lijn liggen met het blad.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dat is lachen, een magazine uitgeven om het imago van de ICT op te vijzelen nadat meer dan 5.000 mensen eruit gedonderd zijn alsof brood van gisteren is! Dat geeft echt vertrouwen.

Elders op computable het volgende bericht: "Nederlandse ict-dienstverleners met een Europees moederbedrijf, verloren in 2009 relatief veel meer personeel dan op concernniveau. Zo slonk het personeelsbestand van Capgemini Nederland met bijna 13 procent terwijl de Capgemini-groep slechts 1,3 procent van zijn medewerkers verloor. De Nederlandse organisatie neemt 80 procent van de totale personeelsreductie voor zijn rekening.". Kan iemand bij de HBO-raad de directie van het Nederlandse samenwerkingsverband van ict-opleidingen eens op het matje roepen. Er worden hier mensen een onjuiste voorstelling van zaken gegeven. Het betreft hier wel jongeren die op het verkeerde been worden gezet. Niet zo fraai.

Magazine moet imago ICT opvijzelen. Ze zijn gericht op: De typische ict'er, die puur geïnteresseerd is in techniek en programmeren; de creatieve ict'er, die bijvoorbeeld games wil gaan ontwikkelen; de carrière ict'er, die vooral voor het grote geld gaat en de sociale ict'er, die de wereld wil verbeteren door ict in te zetten.

Hoe bereik je die andere 95%?

1. Waar ze bij HBO-I in ieder geval mee zouden kunnen beginnen via SOURCE MAGAZINE is POSTIEVER ICT NIEUWS verspreiden dan hier op Computable.nl Dat zou al een een hele hoop schelen met het beeld wat er geschets kan worden over ons mooe vakgebied. Als je hier een week het ict-nieuws volgt word je ronduit depressief (gemaakt) zoals in alle media tegenwoordig. Met bepaalde journalisten die volgens mij ook ingehuurd zijn om alleen maar slecht nieuws te publiceren.

2. Waarom beginnen in het HBO ONDERWIJS. FOUT!!! WRONG!! ERROR!!!
De jonge "ict" studenten hebben dan al een groot deel van hun tijd, motivatie, inspanning, keuzes vergald in verkeerde staats-onderwijs. Wil je mensen ECHT interesseren kun je niet VROEG GENOEG beginnen op hun levenspad.
Waarom niet meteen op de BASIS-SCHOOL?
Lekker met zijn allen ouwe computers, x-boxen, mobieltjes en andere digitale apparaten uit elkaar slopen en kijken hoe het werkt. Jonge kids laten VOELEN hoe het werkt! Uiteraard onder vak-kundige! leiding van mensen die ZELF ACTIEF in het vak zitten en er dus praktijk ervaring mee hebben opgedaan en dus weten hoe het echt werkt! Zo kan het (staats)leraren(korps) er zelf ook nog wat opsteken op school, in de praktijk, handson-kennis overdracht door echte experts :-)

3. "ict-mentality-model".. sucks bigtime!
Het onderscheiden in 4 hokjes is een typische psychologisch basis-DENK-fout bij de opzet van dit. Durft dit nu eens los te laten als je durft en probeer nu eens NIET mensen in hokjes te dwingen!.
Stel je eigen "HBO-I hokjesgeest" eens open voor voordat je zelf in staat zult zijn de regenboog aan diversiteit aan (jonge) mensen waar te kunnen nemen.
Zo hef je eerst blokkade in je eigen geest, gedachtengang op (en dat is heel erg hard nodig in gehersenspoeld opleidingsland!) , alvorens je je publiek duidelijk kunt waarnemen (of je moet het niet willen uiteraard). Anders is dit initiatief een dood-geboren kindje en de zoveelste verspilling van geld, tijd en energie om "het ict imago op te vijzelen".

4. Met een DOOIE HOOP PAPIER (magazine) en WEBSITE alleen ga je het niet redden!
Leer je eerst eens te verplaatsen in je publiek HBO-I.
Die tienerkoppies van tegenwoordig zitten al vol met schoolellende, sociale media, internet, hyves, facebooks, tv, dvds.
Je zult deze jonge mensen actief moeten gaan prikkelen ,FACE-to-FACE in de REALITEIT, en niet in je hbo-ivoren-torentje blijven zitten,
Immers wil je ICT echt leuk gaan vinden, dan zul je het IN DE VINGERS moeten krijgen en daar - bij diezelfde vingers - ook moeten BEGINNEN met enthousiasmeren.
Ga de boer op, beweeg je eens naar de jonge mensen toe en organiseer zelf digitale workshops in den landen op (lagere) scholen.
ICT moet je VOELEN, in de vingers krijgen. Voor deze aanpak is het dus ook eerst nodig dat je je eigen "ict-mentality-model" vanaf de grond her-programmeerd :-)


"It takes a higher and different form of intelligence to clean up the mess that is caused by the current level of thinking"
.... A famous wise man

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-05T15:38:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.