UT start opleiding voor ICT-productontwikkeling

De Universiteit Twente start met een bacheloropleiding voor de ontwikkeling van ict-producten. De opleiding krijgt de naam CreaTe, een samenvoeging van Creative Technology. Opleidingsdirecteur Gerrit van der Hoeven zegt dat de studie vergelijkbaar is met de opleiding tot industrieel ontwerper. ‘Maar studenten van deze opleiding leren alleen ict-producten te ontwerpen', zegt hij.

De opleiding werd onlangs geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) en kan daarom in september 2010 officieel van start. Twintig studenten begonnen als proef met de studie in september 2009. Van der Hoeven verwacht voor het komende schooljaar veertig nieuwe aanmeldingen. ‘We hebben inmiddels vooraanmeldingen ontvangen', zegt de opleidingsdirecteur.

De producten die de studenten leren ontwikkelen zijn ict-toepassingen die variëren van een serious game tot een applicatie op een smartphone. Van der Hoeven: ‘Maar denk ook aan een printer die chocoladeletters maakt. In deze printer zit aansturingssoftware.' Hij denkt dat de kracht van de opleiding zit in het bij elkaar zetten van studenten met verschillende interesses. ‘Studenten met  interesse in communicatie zetten we aan tafel met studenten met affiniteit voor bits en chips. Normaal zie je dit type mensen pas in het bedrijfsleven bij elkaar komen. Ik verwacht dat we zo tot betere ideeën en een betere evaluatie van die ideeën komen', aldus Van der Hoeven.

Afgestudeerden

De opleidingsdirecteur kan nog niet zeggen waar afgestudeerden terecht zullen komen. ‘We mikken op alle sectoren waar ict-toepassingen worden ingezet om het proces te verbeteren.  Dat kan bijvoorbeeld in de creatieve industrie zijn, maar ook in de domotica of in de zorg', aldus Van der Hoeven.

De studie is een driejarige bacheloropleiding, studenten kunnen er na afloop voor kiezen om nog een master te volgen. Vier masters sluiten goed aan op de bachelor, namelijk Human Media Interaction, Industrieel Ontwerper, Mechatronica of Communicatiewetenschappen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Waarin verschilt dit met een technische informatica opleiding? Puur omdat dit is gericht op nieuwe concepten?

@Pieter. Ik heb zelf Technische Informatica gedaan en begrijp je vraag maar al te goed.

Er is waarschijnlijk geen verschil, behalve dan dat mensen die van deze opleiding afstuderen iets serieuzer genomen worden op het ontwerpvlak?

Het imago dat TI als opleiding heeft is toch dat van een programmeursopleiding. En dat terwijl toch 80% van de tijd wordt besteed aan ontwerpen en management.

Deze was er afgelopen jaar al. Het bleek een enorme flop te zijn. Een huisgenoot van me was er na 2 maanden mee gestopt.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-26T14:02:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.