ICT'er vindt balans werk-privé belangrijkst

De belangrijkste drijfveer voor ict'ers om voor een werkgever te kiezen is de mogelijkheid om een goede balans tussen werk en het privéleven te realiseren. Dit blijkt uit onderzoek van de Persgroep banen en Nyenrode Business Universiteit. Ict'ers vinden het leveren van een maatschappelijke bijdrage het minst belangrijk bij de keuze voor een baan. Op de drijfveer 'nalatenschap' scoorden zij benedengemiddeld.

Ook  werknemers uit andere branches vonden de balans tussen werk en het privéleven, het belangrijkst. Na de drijfveer ´balans en evenwicht´ scoren de drijfveren 'uitdaging en ontwikkeling' en 'vrijheid en autonomie' het hoogst. Bij ict´ers eindigen deze twee op een gedeelde tweede plaats.

Het onderzoek bekeek zes verschillende redenen die ervoor zorgen dat mensen voor een baan of werkgever kiezen. Professor Lidewy van der Sluis, hoogleraar strategisch talent management aan de Nyenrode Business Universiteit leverde het theoretische kader voor het onderzoek en de zes drijfveren op basis van eerder onderzoek. Aan het onderzoek deden ruim 6000 abonnees mee van de Volkskrant, VKbanen.nl, het AD, NRC Handelsblad, nrc next, nrccarriere.nl, Trouw en Het Parool.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Recent bij een seminar geweest over India en hoe zij denken over work/life balance. Nou zij vertalen dat in Work/Work balance. Men is bereid om alles te doen voor een baan en een inkomen. Niet alleen de uren maar ook alles eraan doen om de juiste kwaliteit te leveren. Dit soort verschillen tussen europa en bv india zijn juist de drivers achter een sterk offshore beweging. We doen het gewoon zelf.

Het rijke westen, bedrijven die zich bezighouden met offshoring van ICT activiteiten omdat het in landen als India (veel) minder kost, maken in mijn beleving alleen maar misbruik van een situatie van mensen die koste wat het kost willen werken. India is een land met heel veel tegenstellingen, sociale en financiele kastes, gedwongen kinderarbeid en kent heel veel armoede onder een groot deel van de bevolking. Indien je het werkethos wat zo'n achtergrond met zich meebrengt vertaalt naar; kijk zo kan het ook, dan gaat er toch iets fout in die vertaling.

Die mensen moeten leven om te werken, waar wij in het rijke westen moeten werken om te leven, en daarnaast ook nog een leven willen hebben naast het werk.

Het vergelijken van de Indiase omstandigheden met die van ons is inderdaad een scheve vergelijking. Als de salarisverhouding tussen IT inkomens en het nationale gemiddle inkomen hier dezelfde waarde zou opleveren als in India dan zouden wij ons ook uit de naad werken om dat inkomen te blijven krijgen.

Uitbuiting van de sociale verschillen in India zijn de directe driver achter de offshoring. De sociale maatschappij waarin wij in het westen leven doet ons de das om, niet de werk ethos.

Als je de indiers de keuze zou geven gaat hun voorkeur ook uit naar work/life niet naar work/work.

Ik begrijp dat Jack een goed betaalde manager is met lastige mensen die ook een leven willen hebben naast hun werk? Zal wel als hij naar een seminar kan - voor de werkvloer is dat in deze tijden niet weggelegd. Maar gelukkig worden we op dit moment - wat niet is kan weer terugkomen - niet zo uitgebuit als de mensen in Azie, die zich voor een habbekrats uit de naad werken om maar niet op straat geschopt te worden.

Het gaat niet om wel of niet willen kiezen voor work/work of een minder of veel balans tussen life en work. Het gaat erom dat de ogen open moeten en dat we ons gaan realiseren DAT er landen zijn die hun toekomst baseren op het overnemen van ons werk. Onze klanten en ondernemers vinden het prettig omdat er een "beter" werk mentaliteit is en bovendien dat het goedkoper is. Dat laat al die figuren die het zo belangrijk vinden om vooral zo weinig mogelijk te werken uiteindelijk in een positie waarbij als je niet oppast weinig bewegingsruimte hebt. Waar offshoring allemaal op toegepast kan worden is groot en dat is te lezen in het boek The world is flat (heb ik kunnen lezen omdat ik een manager ben en kan lezen GW ;)). Trouwens seminars kan je ook online volgen, je kan online lezen en je kan boeken lezen om jezelf te verrijken.

Gaan we er niet een klein beetje aan voorbij dat de (economische) ontwikkeling van landen als India grotendeels drijft op onze offshoring initiatieven.

Dat we hier niet bezig zijn de lagere klassen uit te buiten, maar juist werken met de hoger opgeleide, gedreven en ambitieuze mensen en die salaris krijgen dat ver boven het modaal ligt.

Dat modaal een andere standaard is dan hier in het westen geldt, dat mag duidelijk zijn, maar die mensen hebben het zeker niet slecht. Zouden we hen meer betalen dan 'verkrachten' we de samenleving.

Het feit dat men een work/work mentaliteit heeft komt vanwege de arbeidsmarkt die veel meer afgestudeerden en werkzoekenden kent dan arbeidsplaatsen, helaas zelfs inclusief al het westerse werk dat we daar heen brengen.

Eehhh.... Waar heb je anders een Gezin voor ? Kun je die ook digitaal vervangen.dacht het niet en lijkt me niet.Overigens wens ik alle ict kluizenaars veel plezier ennneee offshore ict... Hoef je niet rouwig om te zijn.Levert uiteindelijk toch niks op Moi niet.Tak ahoy op z'n tjech.ICT is een middel niet een Doel.Mijn doelen zijn Nice,Monaco,Canne,St en meer van deze pret oorden ICT is werk en that's IT !!

PS Wat een leuke ICT-ers hebben jullie in dienst, gezien de foto bij dit artikel. Zou zo'n foto ook bij een artikel over de thuiszorg geplaatst worden? Bijzondere redactionele keuzes worden er door Computable gemaakt.

Het fenomeen India Off shore is niet alleen aanwezig in hun thuisland zelf, wat dacht je van het stevige aantal Indiers die voor de Big 5 van India IT bedrijven al in Nederland werkt?
Deze mensen betalen allen niet meer dan 30% belasting, dat is nog een oude "vergeten" kenniswerkers regeling. Volgens mij oneerlijke concurrentie in vergelijk met Nederlandse IT bedrijven. Waarom betalen zij 30% en Nederlanders 42 of 52%
Indiers als Expat in Nederland werken echt niet zo hard als Europeanen hoor, alleen werken ze soms wat langer door omdat de meeste toch niets anders hebben te doen in hun huurflat van de zaak.

Tja, wat moet je met die info... ben inmiddels mid 30, en de eerste 10 jaar na mijn afstuderen werkte ik ook lachend 60-70 of soms wel meer uren. Je bent jong en je wilt wat, nu twee kids, en mijn vrouw heeft ook een prima inkomen. Dan kijk je terug en merk je dat je vaak helemaal niet eens met de missie van het concern bezig bent, maar met de agenda van een gefrustreerde directeur, en ja dat doe ik nu niet meer... en dus heb ik nu een 32 uur baan wat maatschappelijk bijdraagt en IT in zich heeft, enne ik kan nu op de fiets!!

Dat men straks al het werk overneemt in India dat geloof ik niet, en ja ze hebben daar 1 miljard mensen waarvan meer dan de helft beneden de armoede grens leven, lijkt me logisch dat men daar harder concurreert voor banen dan wij dat hebben, hier krijg je een uitkering, daar laten ze je op straat liggen ook al ben je aan het sterven, een koe heeft nog meer waarde voor hen......
Pas als er in Nederland extreme werkeloosheid is en ellende dan zal die mentaliteit weer terugkomen, zolang we nog rijk zijn in het westen zal dat niet gebeuren. Maar wees gerust want als heel China en India dezelfde welvaart hebben als het westen (lees: grote koelkast, Playstation 2&3, Magnetron, 2/3 tv's, 2 auto's, etc..) dan hebben we heel wat andere problemen te tackelen op het gebied van vervuiling en energie.

Oud nieuws..

Je werk toch om te kunnen! leven en niet andersom.

Mijn toekomst voorspelling:

wat uiteindelijk in de ICT overblijft (en in de toekomst zal toenemen) zijn de kennisintensieve en complexe vraagstukken, welken niet kunnen worden opgelost op een paar duizend km afstand. Applicatie-ontwikkeling zal minder technisch worden en meer zijn toegespitst op specifieke (te automatiseren) domeinkennis van mensen. Bovendien wordt deze kennis steeds dynamischer, en daarmee dus ook de te ontwikkelen programmatuur. Hiervan zie je al nieuwe ontwikkelingen in de ICT. De verhouding tussen ontwerpen, ontwikkelen en testen van applicaties zal in de toekomst volledig veranderen (lees: meer samengaan en mogelijk in elkaar opgaan), waarbij het analyseren en vastleggen van kennis de voornaamste belangrijkste bezigheid zal worden. Dit laatste zal nooit plaatsvinden in India.

RV, de vraag is niet of werkt om te kunnen leven, maar of je voldoende vooruit kijkt en anticipeert op datgene wat jouw "werk" in gevaar gaat brengen. Er zijn mensen met name in offshore landen die zeer graag jouw werk willen doen. Wat doe jij om dat aan te zien komen en hoe zorg jij dat jouw skills voldoende uniek zijn om jou de mogelijkheid te geven om dat leven van jou te kunnen blijven betalen.

Uit ervaring kan ik zeggen dat Indiers echt niet beter zijn in het ontwikkelwerk, tevens werken ze ook niet harder.
Het probleem is dat een Indier ja tegen alles zegt voor de helft van de prijs.... en dat is iets waar een manager blij van wordt.

Ik heb op een overheids project gezeten, waarbij het een en ander in India is gemaakt. Later is alles herbouwd in Nederland, omdat het opgeleverde werkt echt slecht was.
En het net even langer doorwerken zit er ook niet bij elke Indier in.

De meeste managers hebben geen verstand van techniek en het interesseert hun ook weinig, het enige wat hun interesseert zijn lage prijzen van ontwikkelaars, zodat er meer geld overblijft voor hun bonus (en de klant nog wel het normale uurtarief laten betalen).
Er zijn meerdere projecten omzeep geholpen en/of hebben in ieder geval miljoenen meer gekost dankzij de vriendelijke bedoelingen vanuit India.

Zeggen dat je kwaliteit levert en het daadwerkelijk leveren zit een groot verschil.

Managers, droom maar lekker door, jullie hoeven toch niet naar de rommel (lees code) uit India te kijken, tevens schuiven jullie de verantwoording toch weg.... lekker je eigen straatje schoonvegen en een bonus op strijken. Wie helpt hier nou eigenlijk de markt omzeep?

(sommige managers uitgesloten, deze hebben bij hoge uitzondering wel het licht gezien)

@Jos B, wat een onzin. Als je op zou tellen hoeveel mensen all in offshore locaties zitten voor de grootste IT spelers en daar al jaren software ontwikkelen, dan kom je op aanzienlijk getallen uit en behoorlijk wat software die al is afgeleverd. Ik sluit zeker niet uit dat er een project mis gaat, maar je hoeft alleen de bladen te zlezen om te zien dat dat ook in NL gebeurt. Als het allemaal zo'n kommer en kwel zou zijn dan zouden we daar toch minstens iets van in de bladen hebben moeten zien. Of zijn "de managers" allemaal bezig met een giga complot bezig. Waarschijnlijk verstoppen ze de slechte software :).

@Jack
"Men is bereid om alles te doen voor een baan en een inkomen. Niet alleen de uren maar ook alles eraan doen om de juiste kwaliteit te leveren."

Dat is niet bepaald mijn ervaring, Jack. Na zo'n jaar of 10 in verschillende posities (ik ben contracter) met Indiers te hebben gewerkt, kan ik je vertellen dat: de kwaliteit van het geleverde werk (diensten of software) gemiddeld genomen niet best is, het wel meevalt met dat harde werken, het skill level en de gevolgede training abominabel is, en het vermogen tot meedenken en advies nihil is. Ik ben dan ook benieuwd bij welk seminaar je bent geweest en door wie het werd georganiseerd.
Persoonlijk ben ik van mening dat bedrijven die hier zijn gevestigd een maatschappelijke verantwoording hebben. Het outsourcen van werk past daar niet echt in. Men wil wel de klanten maar niet het personeel. Dat is niet echt etisch te noemen, ook al wil je het "inpakken" als een gunst die wij aan India zouden verlenen.

“Als het allemaal zo'n kommer en kwel zou zijn dan zouden we daar toch minstens iets van in de bladen hebben moeten zien.”

@Jack: mooie naive gedachte. Denk je echt dat een bedrijf het in de publiciteit gaat gooien wanneer een project is gefaald of uitloopt en miljoenen meer kost. Ook zal een manager, die de desbetreffende keuze heeft gemaakt om te kiezen voor outsourcing, niet toegeven dat hij fout zat…. tja, anders geen bonus, laten we het maar afschuiven op de communicatie… de Nederlandse ontwerpers en ontwikkelaars zullen wel niet duidelijk zijn geweest richting de Indiërs


“Als je op zou tellen hoeveel mensen all in offshore locaties zitten voor de grootste IT spelers en daar al jaren software ontwikkelen, dan kom je o aanzienlijk getallen uit en behoorlijk wat software die al is afgeleverd.”

Laat ik nou net voor één van de grootste (zo niet de grootste in NL) IT spelers te werken. Ik weet de aantallen. Die aantallen hebben ze ook nodig in India, want qua productiviteit heb je i.p.v. een hoogopgeleide Nederlander minimaal tien Indiërs nodig. Er zitten goede Indiase ontwikkelaars tussen, die worden meestal even naar voren geschoven tijdens een deal / bespreking / of wat dan ook, maar het uiteindelijke werk wordt gedaan door ‘ontwikkelaars’ die alleen weten waar de CTRL, C en V zitten.

Een manager kijkt niet naar de geschreven code wat uit India komt. De meeste managers vragen alleen of het al klaar is, of het al werkt en hoelang het nog gaat duren. Vragen over de kwaliteit van het opgeleverde werk komt vaak niet ter sprake, beheersbaarheid van code…. beveiliging…. pfff.

Iedereen kan op zich code schrijven, het is toch een beetje tekst typen?
Ik zie de code van een echt goede ontwikkelaar als een boek dat geschreven is door een taalpurist, het werk wat uit India komt is vaak als een boek dat geschreven is door iemand met dyslexie.
Uitzonderingen daargelaten.

Het zou mij niet verbazen, dat het broddelwerk door zogenaamde CMM gecertificeerde bedrijven wordt geleverd, bedrijven waar slechts enkele mensen volgens die kwaliteitsnormen werken en/of die het bedrijf wellicht al verlaten hebben. Het label CMM wordt dan alleen gebruikt om klanten binnen te halen. CMM is namelijk ook zoiets naast kostenbesparing, waar managers zich graag aan vastklampen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-04-06T15:16:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.