IBM helpt oudere werknemer die wil doorwerken

IBM

IBM start een initiatief om oudere werknemers actief te ondersteunen bij het realiseren van een tweede carriere binnen IBM. Voor het initiatief ‘Active in Blue' stelde de ict-leverancier een commissie en werkgroep samen. Deze commissie onderzoekt tegen welke vooroordelen medewerkers boven de 50 jaar aanlopen en hoe het bedrijf deze medewerkers hierin kan ondersteunen.

De ict-leverancier stelt een commissie in die moet onderzoeken hoe het bedrijf oudere werknemers het beste kan ondersteunen als ze langer door willen werken. Deze commissie is een brede afspiegeling van de organisatie, vertelt learning program manager Natasja Mol van IBM. ‘De commissie bestaat uit mensen van de verschillende business units, zodat de verschillende functies aan bod komen. Ik kan me voorstellen dat consultants, technisch specialisten en verkopers ieder een verschillende kijk hebben op de ontwikkeling van hun carrière.'

Daarnaast wil IBM dat werknemers zelf gaan nadenken over het verlengen van hun carrière. ‘Daarvoor moeten we de mindset van deze werknemers veranderen, maar wellicht ook van de generatie daarvoor,' zegt Mol. Daarom worden deze werknemers ondersteund door coaches of mentoring. ‘Dat doen we al langer bij IBM, maar door dit ook bij dit initiatief onder te brengen, hopen we dat werknemers niet geremd worden door vooroordelen.'

Zij trekt de vergelijking met EAGLE, het initiatief voor homoseksuelen binnen de organisatie. ‘Deze medewerkers aarzelen bijvoorbeeld of ze wel alles tegen hun collega's kunnen zeggen. Dat remt de betrokkenheid en ontwikkeling bij de organisatie.'

Een vijfde IBM-werknemers

Inmiddels is er een analyse gemaakt van de organisatie. Daaruit blijkt dat 20 procent van de werknemers vijftig jaar of ouder is. ‘We verwachten dat dit percentage toeneemt. Dat is een natuurlijk proces en heeft te maken met de verandering van de demografie in Nederland', aldus Mol.

‘De arbeidstijd wordt steeds langer. Dat is een hot topic in onze maatschappij', zegt learning program manager Natasja Mol van IBM. ‘Maar ik moet eerlijk bekennen dat we nog niet veel horen van de oudere werknemers uit onze organisatie over welke wensen zijn hebben bij het langer doorwerken.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Grappig artikel. Was het niet IBM die juist vooral oudere werknemers massal loosde? En nu draait het beleid zich ineens 180 graden om? Misschien komen ze er eindelijk achter dat ze toch wel veel kennis door het afvoerputje hebben weggespoeld en dat er op korte termijn een grote vergrijzingsgolf aan zit te komen doordat een groot deel van de werkenden binnenkort met pensioen gaat. Tel dat op bij de opkrabbelende economie en het kon nogal eens een probleem worden om nog kennis in huis te houden of te halen. Zeker als je het imago van "oudere werknemer lozer" levensgroot op je voorhoofd hebt staan.

Het was dus IBM die mij voor mijn 50ste loosde, onder het mom van oudere werknemers kosten te veel. Als ze nou eens alle ontslagen, oftewel op slinkse wegen geloosde ex-werknemers weer in dienst nemen, dan zouden ze het ineens een stuk beter doen, vergaarde kennis vergaat niet!!

"20 procent van de werknemers vijftig jaar of ouder is"

Als je uitgaat van een werkzaam leven van 20 tot 65 jaar zou het aandeel van mensen tussen 50 tot 65 jaar ongeveer 33 procent moeten zijn. IBM zit met z'n 20 procent daar ver onder.


"20 procent van de werknemers is vijftig jaar of ouder"

Als je uitgaat van een werkzaam leven tussen de 20 tot 65 jaar zou het aandeel van mensen tussen 50 tot 65 jaar ongeveer 33 procent moeten zijn. IBM zit met z'n 20 procent daar ver onder.

Leuk dat je dit hier moet lezen terwijl intern niemand daar iets over hoort en de aanbiedingen naar oudere werknemers niet van de lucht zijn.
Het werk verdwijnt in rasse schreden naar het buitenland. Je struikelt hier over de Indiers en Polen, die het werk komen overnemen.
Echt weer zo'n bericht om mooie sier te maken.

Te duur en je skills niet meer up-to-date....
Dat kreeg ik een aantal jaren geleden te horen als 55+ en daarbij het vriendelijk verzoek om op te hoepelen... Gelukkig is er ook nog een leven na IBM.
Maar: Beter ten halve gekeerd, dan ten heele gedwaald.

Je hoort nooit iets over de leeftijdsopbouw van het management van dit soort bedrijven...
Gek he?

IBM is blijkbaar tot het inzicht gekomen dat ze niet iedereen boven de 50 er zomaar uit kunnen gooien. De mensen die het bedrijf hebben groot gemaakt, bezitten immers een schat aan kennis, dat weten ze bij he International Business Machines corporation als geen ander

Met dit zgn "humane initiatief" perst IBM haar oudere werknemers gewoon verder uit tot aan hun pensioen, als men er dan nog wil werken. Typisch inspelen op de aankomende vergrijzing.

Its all and only about the Money!
Het is gewoon een pure geldkwestie, het verhogen van de Return On (human) Investment. Geheel op corporate way, maximaal je (oudere) werknemers uitpersen totdat er niet smeer mee te beginnen is of ze ziek, oud zwak en misselijk de werkvloer moeten verlaten. Dit omdat ze je - als bedrijf - te veel gaan (ziekte)kosten op de hrm - account balance

Onlangs heeft de rechter bepaald dat IBM een slechte werkgever is
Dit is zeer terecht daar ik aan den lijve ondervonden heb hoe IBM met ouder personeel omgaat
Vooral een Mevr van personeelszaken is hier een expert in
Leugens en bedreigingingen zijn niet vreemd en wel
tegen een ouder iemand met zeer goede beoordelingen die zich niet zomaar de laan uit laat sturen na jaren goede arbeid en prestaties
Een bloemetje en een bedankje voor jaren goede arbeid heeft IBM nooit van gehoord
Dit zou beter op zijn plaats geweest zijn

Zou IBM er nu eindelijk achter gekomen zijn dat vriendelijkheid en overleg het beter doet gezien het bovenstaande bericht 8 april 2010 om ouderen te helpen die willen doorwerken
Of is dit misschien toch alleen de buitenkant van IBM

De tijd achterhaald alles, in 2017 zl er ws niemand meer boven de 50 jaar zijnen in dienst van IBM.

Multinationals zijn naarstig op zoek naar manieren om personeelskosten ook na de recessie laag te houden. IT-gigant IBM zou driekwart van zijn personeel willen ontslaan, om weer als zelfstandige in te huren. En dat doet flink wat stof opwaaien.

Tim Ringo, hoofd personeelszaken van de consultancytak van het IT-conglomeraat, meldde onlangs in een interview met de Britse website Personnel Today dat IBM overweegt zijn wereldwijde personeelsbestand in 2017 terug te brengen van 399.000 naar 100.000 vaste krachten. IBM werkt aan een transformatieprogramma van het personeelsbeleid, dat in 2017 afgerond moet zijn.

verder zie artikel http://www.mt.nl/94/17199/hrm/ontslaat-ibm-driekwart-personeel.html

Beste Lien 4/7/2011
Die "mevr." van personeelszaken heb ik ook meegemaakt en haar streken ondervonden tot ontslag aan toe.
Ja, IBM is zeker geen goed werkgever meer. Allerlei gemene streken als je het ergens niet mee eens bent en dit te kennen geeft.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-04-08T11:20:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.