Vraag naar freelance ICT'ers stijgt weer

De vraag naar freelance ict'ers is de afgelopen drie maanden sterk gestegen. Dat blijkt uit de Flex-index van vacaturesite IT-Contracts.nl. De vraag naar freelance ict'ers is bijna op hetzelfde niveau als in januari 2008, zegt de website. Zelfstandige ict'ers zoeken nog steeds erg actief naar opdrachten.

De Flex-index steeg de afgelopen maand van 78 naar 97 punten. ‘Hiermee is na een lange periode van stabiliteit weer beweging in de vraag naar ict'ers gekomen', zegt de vacaturesite. De index staat nu bijna gelijk aan januari 2008, toen de vacaturesite met de index startte.

‘In april 2008 kwam er een abrupt einde aan de groeiende vraag naar freelancers en zette een daling in die - op een enkele oplevingen na - voortduurde tot januari 2009. In heel 2009 bleef de vraag bijna stabiel, terwijl het aantal vacatures voor vaste medewerkers juist gestaag bleef dalen', zegt de vacaturesite. Volgens de website laat de markt voor vast personeel nu geen groei zien en is de freelancer nu aan zet.

Actief

Freelancers zijn nog steeds erg actief op zoek naar nieuwe projecten, merkt de vacaturesite aan de hand van bezoekersaantallen op de website, bekeken vacatures, gerichte zoekopdrachten, respons op aanvragen, cv-updates en terugkeerfrequentie.  De index voor deze zogeheten gebruiksintensiteit kwam in maart 2010 uit op 237. De index werd gestart in januari 2008. Deze index schommelt al maandenlang tussen 230 en 250 punten. 

Groei aantal zelfstandigen

Uit cijfers van branchevereniging ICT~Office blijkt dat het aantal zelfstandige ict'ers van 2008 tot 2009 sterk groeide. In deze periode kwamen er ongeveer drieduizend in Nederland bij, ondanks of juist dankzij de slechte economische situatie. Ongeveer tweederde van alle ict-bedrijven in Nederland is een eenmanszaak.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-04-13T14:32:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.