Girlsday bij IBM helpt meisjes bij profielkeuze

Meisjes die tijdens Girlsday 2010 ict-leverancier IBM bezochten, zullen straks in ieder geval zorgvuldig een technisch profiel overwegen. Dat denkt IBM-directeur financial services sector Louise Out, die haar dochter en klasgenoten uitnodigde voor de activiteiten op het IBM-kantoor.

Waarom heeft u de klas van uw dochter uitgenodigd?
Ik wil de meisjes laten zien dat techniek en het toepassen van techniek heel leuk is. Bij deze meisjes was dat nog niet zo, maar over het algemeen verliezen meisjes tussen hun tiende en vijftiende jaar hun interesse in techniek. Daarom kiezen veel minder meisjes voor een bèta- of technische opleiding. Dat is jammer, omdat ze op school juist vaak goede cijfers voor de bètavakken halen. Meisjes worden vaak door hun omgeving niet gestimuleerd om voor techniek te kiezen.

Wat hebben de meisjes gisteren gedaan?
IBM heeft de meisjes gevraagd een stad van de toekomst te ontwikkelen. In groepjes hebben de meisjes gesproken met IBM'ers die een expert zijn op een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld energie of watermanagement. De meisjes mochtendeze medewerkers vragen stellen en met ze in discussie gaan.
Daarna hebben ze met behulp van verschillende spullen een stad van de toekomst gebouwd. Sommigen hebben een tekening gemaakt, andere gebruikten Lego-stenen. Er zaten hele ingenieuze ontwerpen bij. Een groep had bijvoorbeeld een stad gebouwd op ballonnen, zodat de stad omhoog gaat als het waterpeil stijgt. De bedoeling is dat de meisjes inzien dat techniek goed kan worden toepast om maatschappelijke problemen op te lossen.

Wat vonden de meisjes van de dag?
Ze waren unaniem positief. Ze hebben geleerd dat techniek en het toepassen ervan enorm leuk is en dat ze met techniek de problemen in de toekomst kunnen oplossen.
Een aantal gaven aan het einde zelfs aan dat ze wel voor IBM willen werken. Daar doen we het natuurlijk niet voor, maar het is leuk om te zien dat ze er hun vak van willen maken.

Hoeveel meisjes zullen uiteindelijk ook daadwerkelijk voor een bètaprofiel kiezen?
Dat is moeilijk te zeggen. Wat ik wel kan zeggen is dat we een 100 procent score hebben als het gaat om het zorgvuldig overwegen om een technisch profiel te kiezen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-04-23T11:13:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.