Ontwikkelaar heeft meeste kans op baan

Van alle ict-opleidingen op mbo-niveau zijn de arbeidsmarktperspectieven voor scholieren tot en met 2014 voor de mbo-opleiding applicatieontwikkelaar het beste. Dit blijkt uit het Arbeidsmarktonderzoek 2010 van kenniscentrum Ecabo voor de richting ict. Ook voor wie de opleiding tot netwerkbeheerder of ict-beheerder op niveau vier volgt, hoeft zich weinig zorgen te maken over een baan. Dit geldt echter niet voor alle ict-opleidingen op mbo-niveau.

Voor drie van de zes ict-opleidingen zijn de perspectieven voor schoolverlaters de komende vier jaar gering. Dit geldt met name voor die mbo-studenten die een opleiding op niveau twee of drie afronden, zoals Medewerker ICT of Medewerker beheer ICT. De verwachte vraag is in alle regio's kleiner dan het aanbod.

Perspectieven

De opleidingen op niveau vier doen het een stuk beter. Voor de opleidingen Applicatieontwikkelaar en Netwerkbeheerder zijn de vooruitzichten landelijk gezien ruim voldoende en alleen in het noorden en oosten van het land is wat minder vraag naar studenten met een afgeronde mbo-opleiding ICT-beheerder. Voor heel Nederland zijn de vooruitzichten echter ook voor deze studie ruim voldoende.

Alleen voor de opleiding tot particulier digitaal onderzoeker zijn de perspectieven niet goed. Voor afgestudeerden zijn de perspectieven op een baan matig in het UWV-district noordwest en in alle andere regio's zelfs gering.

De Nederlandse arbeidsmarkt biedt in totaal aan 160.000 ict'ers werk op mbo-niveau. Voor ict-beheerders is de werkgelegenheid het grootst. De ruim 53.000 arbeidsplaatsen in deze richting zijn goed voor 33 procent van het totaal aantal arbeidsplaatsen op mbo-niveau in de ict. Op hbo-niveau ligt het aantal arbeidsplaatsen op 240.000. Bijna tweederde van de ict-studenten die een mbo-opleiding op niveua vier afrondt, stromen dan ook door naar het hbo-onderwijs. De populairste vervolgopleiding onder deze mbo-opgeleide ict'ers is Informatica.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Beste Kim, kun je ook voor de leerlingen die nu deze studie richting als vergelijkingsmateriaal de verwachtingen voor rond hun 40ste posten? Dit lijkt mij relevant voor potentiele studenten om een zo goed mogelijke opleiding te kunnen selecteren (bijv. commerciele economie of rechten).

Ik wens de toekomstige student veel wijsheid toe in zijn/haar keuze.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-04-23T13:50:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.