Bedrijven niet bang voor tekort ICT-personeel

Zakelijke dienstverleners maken zich weinig zorgen over eventuele tekorten aan ict-personeel. Dit blijkt uit een enquête die kenniscentrum Ecabo onder zijn leerbedrijven heeft gehouden. Ongeveer eenvijfde van de respondenten verwacht wel knelpunten in de personeelsvoorziening. Slechts 6 procent daarvan denkt echter binnen een jaar tegen een probleem aan te lopen. 13 procent verwacht op de langere termijn moeilijkheden te ondervinden bij het vinden van ict'ers.

De ondervraagde leerbedrijven zien vooral problemen bij het vinden van applicatieontwikkelaars. Eenvijfde denkt dat het lastig wordt om vacatures in te vullen, 11 procent op de korte termijn en 9 procent op de langere termijn. Medewerkers ict denken de leerbedrijven makkelijker te kunnen vinden. Slechts 6 procent verwacht hier problemen.

Beroepsrichtingen

De Ecabo-enquête heeft betrekking op de verschillende beroepsrichtingen die Ecabo vertegenwoordigt, de economisch administratieve, ict- en veiligheidsberoepen. In vergelijking met de andere Ecabo-beroepsgroepen zijn de leerbedrijven minder positief over het vinden van werknemers voor de ict-functies. Gemiddeld over alle richtingen verwacht 13 procent van de leerbedrijven knelpunten in de personeelsvoorziening. Hiervan denkt 5 procent op de korte termijn moeilijkheden te ondervinden bij het invullen van vacatures en 8 procent op de langere termijn.

Een leerbedrijf is een organisatie waar een scholier die een mbo-opleiding volgt stage kan lopen. Bijna drieduizend leerbedrijven van Ecabo hebben deelgenomen aan het onderzoek. De vragen over de richting ict zijn voornamelijk beantwoord door bedrijven uit de sectoren zakelijke dienstverlening, onderwijs en handel & reparatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Klopt, ze zijn niet bang, want er is geen tekort en er komt ook geen tekort aan ict-personeel!
Duidelijk en helder, personeel is niet meer nodig!!!

Ik vind dit toch typisch. Tho; hoe kom je bij jou standpunt want alle berichten en voorspellingen van laatste tijd zeggen: tekort aan ICT personeel verwacht in de komende jaren.

Dat bedrijven zich geen zorgen maken is logisch, zij kunnen door goed HRM beheer vaak toch wel aan juiste mankracht komen..

Oer-Hollandse onderkoelde wise-guy sus cultuur...
"Ik verzoek den luisteraars dan ook om wanneer ze straks hunne legersteden opzoeken, even rustig te gaan slapen als ze dat ook andere nachten doen.
Er is voorshands nog geen enkele reden om werkelijk ongerust te zijn."

Er is geen tekort en nooit geweest, kijk maar naar de salarissen. Zelfs op het hoogtepunt voor de crisis waren de salarissen relatief laag te noemen tov managers, bedrijfskundigen, etc.

Als je ziet hoeveel ICT'ers werk zoeken en hoeveel echte vacatures er zijn, dan kan ik mij ook niet voorstellen dat er een te kort zal ontstaan.
In zuid nederland is 90% van de vacatures een spookvacature, dus de vraag is maar heel sumier...
En als je dan al een echte vacature vindt dan moet je alle certificaten hebben, veel ervaring, niet ouder dan 30 zijn en genoegen nemen met modaal....
Met een te kort zou de situatie totaal anders zijn.

De ontwikkelingen lopen altijd achter de feiten aan. JArenjang hebben de werkgevers lopen zeuren , te weinig en op een veel te laag niveau..... Het ging slecht als eerste die IT 'ers eruit.... de mensen ontslaan de zaak outsourcen... ( kijk bij de grote telco...) 2003 verkopen aan een grote provider... tussentijds de basis weer opgebouwd een beheerder opgekocht begint met een Get....? en nu alles weer terug onder de eigen papraplu.... alleen de oudjes eruit de lastpakken weg... nu alleen maar jonge ambiteuse medewerkers tegen een laag tarief..... op de achterhand altijd maar die hoog opgeliede medewerkers uit lage lonen landen ( bv India) welke hier voor $100,00 per dag werken inclusief wonen/eten/drinken het werk komen doen... Neen ze zijn echt niet bang...

Uh-huh. Dat HR en managers "goed" weten in te schatten wat er staat te gebeuren op de personeelsmarkt, zeker in een zeer dynamische en fluctuerende markt als de ICT, weten we zo onderhand wel :)

Het is een feit dat de economie weer aantrekt tegen het einde van het jaar. Deze golf komt niet heel snel, maar het is meer een uitgesmeerde golf die geleidelijk voor een langere periode voor een personeelstekort zal zorgen.
Daarnaast gaat binnen nu en drie jaar de babyboomgeneratie met pensioen. Het gevolg is dat een heleboel ervaring het bedrijf verlaat. Deze tekorten worden aan de onderkant veel te weinig aangevuld door schoolverlaters, die bovendien de vereiste ervaring ontberen.

Dit alles bij elkaar opgeteld zal zorgen voor een groot personeelstekort. Met name ervaren personeel zal veel gevraagd worden en zullen de banen weer voor het uitkiezen hebben.
Straks staan werkgevers weer te schreeuwen om personeel. Waar gaan ze dat vandaan halen? India? Roemenie? Laat me toch niet lachen! Van outsourcen en proberen alles voor een appel en een ei te krijgen, zijn bedrijven de afgelopen jaren keihard terug gekomen. Kwaliteit betaal je gewoon, punt uit.

Dit artikel klinkt dan ook meer als downplayen van de onafwendbare situatie volgens mij. Ik heb nog nooit iets anders gehoord dan dat het allemaal niets mag kosten en bangmakerijen zijn van alle tijden.

Er gaat op bepaalde gebieden zeker een tekort ontstaan. Neem bijvoorbeeld de grootste verzekeraar die helemaal overgaat naar SAP. Dat wordt een project dat zijn weerga niet kent terwijl er nu al een terkort is aan goede SAP specialisten.

Momenteel wordt veel programmeer werk uitbesteed aan India en andere lage lonen landen. Echter daar stijgen de salarissen behoorlijk waardoor er een moment komt dat het weer goedkoper wordt om het werk in Nederland te gaan doen. Voorbeeld een Cobol programmeur bij een grote bank kost de bank nu via outsourcing 45 euro per uur die werkt dan india en daar komen dan enige communciatie kosten bij waardoor de kostprijs tussen de 55 a 60 per uur zit. De winstmarge van de outsourcende partij evenals de kwaliteit loopt terug. De winst marge doordat de salarissen stijgen, de kwaliteit door het hoge verloop in het buitenland tot piek momenten van 20% per maand.

Als ik dan ook nog eens vaststel dat we hier nu al bij het grootbedrijf doorlopend mensen uit het buitenland aan het halen zijn op inhuur basis dan denk ik dat het snel gaat omslaan.

De mensen die nu thuis zitten moeten op kosten van de overheid gericht worden bijgeschooold, niet weer MCSE-ers afleveren maar eerst echt analyseren waar de tekorten gaan komen. Investeren in Sap kennis is in deze een zekerheid naar mijn mening, onderhoud van oudere systemen gaat terug komen en ik denk dat de nieuwste technieken voor Webdevelopment met integratie naar back-offices interessant is.

Nederland moet een voorsprong door techniek innemen en gericht in mensen gaan investeren. Maak een analyse van alle projecten die op stapel staan en ga opleiden. Helaas is er bijna niemand die eens anti-cyclisch durft te investeren waardoor er nu veel te veel mensen thuis zitten en stil staan in hun ontwikkeling! Als je nu zou investeren dan zou het overigens ook nog eens veel betaalbaarder zijn dan in een markt waar tekorten zijn ontstaan. Maar zelfs de overheid heeft masssaal de ict-ers naar huis laten gaan, bijvoorbeeld de belastingdienst van meer dan 3000 externen terug naar aanzienlijk minder dan 1000. Gemiste kans denk ik, hoewel ik dat met het huidige regeringsbeleid ook volledig kan begrijpen. Ze roepen alleen maar dingen waardoor de economie verder in het slop raakt, bijvoorbeeld de huizen markt.

Ik ben van mening dat er nog steeds een tekort aan ICTers is. Ik ben zelf werkzaam als arbeidsbemiddelaar in de ICT branche. Goede programmeurs bijvoorbeeld zijn nog steeds nauwelijks of niet te vinden. Als je de vacaturebanken bekijkt en het aanbod van ICTers ziet, dan is dit echt minimaal. Vele opdrachtgevers kunnen gewoon niet de juiste man/vrouw vinden. De aanwas van jonge goede ICTers is ook maar klein. Doordat ze niet op de vacaturebanken belanden en via andere kanalen lastig te vinden zijn, moet je concluderen dat ze al heel snel een baan vinden. En dat houdt in dat er volop vraag naar is. Met als conclusie dat de gedachte van een tekort niet zo heel raar is.

Hoe je het ook benoemt, "tekort" of niet: er is nog steeds ontzettend veel vraag naar ICT personeel

@Patrick,

Heb je een salaris van 5.000 per maand te bieden? dan kunnen we verder praten...

;-)

Volgens mij zitten de meeste ICT-ers van 30-35 onder de 4K/mnd bruto. Dus dan is mijn conclusie: er is geen tekort.

Marcel, hoe bedoel je precies de koppeling tussen het salaris dat jij noemt en het tekort dat er volgens jou niet is?

Nog steeds denken bedrijven de kip met gouden eieren voor een dubbeltje op de eerste rang te kunnen krijgen. Dat heeft tot gevolg dat veel bedrijven op dit moment niemand aannemen die niet precies aan hun ideale plaatje voldoet, ook al is die persoon een heel goede kandidaat voor de functie. Bedrijven herplaatsen liever een vacature drie keer dan dat ze een kandidaat aannemen die niet helemaal aan hun ideaalbeeld voldoet, ook al is dat nog zo irreeël. Tegen het einde van het jaar en de jaren daarna krijgen al die bedrijven keihard de deksel op de neus omdat ze te lang hebben gewacht met personeel aannemen en de beste kandidaten aan zich voorbij hebben laten gaan.

Goed nieuws voor de huidige zittende generatie ict-ers!

RV: eerder goed nieuws voor de generatie IT-ers die er nu niet meer zit bedoel je :)

Patrick, er zijn genoeg ontwikkelaars op de markt. Deze mensen zijn op dit moment werkzaam als freelancers. Sommige gaan zelfs naar het buitenland (waaronder ikzelf) om een redelijk salaris te kunnen ontvangen. Het salaris van een startende marketingmedewerker op academisch niveau is niet passend voor een ervaren DBA-er van 35 jaar oud. In 2000 wilde men mij aannemen voor 1700 per maand als senior ontwikkelaar. Deze werkgever gevestigd in de dure randstad heeft altijd vacatures. Hoe zou dat nu komen?

Het gaat om een onderzoek voor de Ecabo-markt, die van MBO-ers. Daar is steeds minder behoefte aan, vooral aan ICT-medewerkers van "maar" niveau 2-3. Dat werk doen handige gebruikers er steeds vaker bij.

De kop is dus misleidend. De kop zou moeten zijn: "Bedrijven niet bang voor tekort MBO ICT-personeel". T.a.v. HBO-er en vooral WO-er is het een heel ander verhaal; die van de varkensvleescyclus.

Ik snap niet zo goed hoe iedereen hier een 'mening' kan hebben over IT tekorten. Als je de statistieken en onderzoeken op naslaat, lezen we al jarenlang dat er tekorten zijn en dat de tekorten groter zullen worden. Wellicht dat er in bepaalde gebieden binnen IT minder tekorten zullen zijn dan anderen (IT is zo breed dat meningen en statistieken wellicht altijd langs elkaar heen praten?), maar de tekorten zijn in mijn ogen niet te ontkennen. Dat mensen nu niet 'bang' zijn heeft wellicht met korte termijn strategie te maken (nu zoeken bedrijven minder capaciteit en zijn er ook gemakkelijker IT-ers te vinden)?
In de afgelopen decennia haalden IT bedrijven en afdelingen alle trucs uit de kast om aan getalenteerde IT-ers te komen. Zijn we dat dan alweer vergeten?
@Roger: lachen om IT-ers uit het buitenland betrekken? Volgens mij haal je 2 dingen door elkaar: bedrijven die IT-ers offshore inzetten om aan hun capaciteit te voldoen en bedrijven die dit doen om (alleen) kosten te besparen. En volgens mij leg je ook een verband tussen offshoring en kwaliteit dat er niet is...
@ Maarten: ik weet niet waar je de bedragen vandaan haalt?; India er erg groot. Wellicht dat je bij Infosys in Bangalore op 45 euro per uur uitkomt, maar dit is niet het geval in andere delen van India in de wereld.

@Roger: wat ik bedoel, is dat het tekort blijkbaar niet zo groot is dat de salarissen er echt van stijgen. Die blijven voor hoogopgeleide, niet-leidiggevende ict-ers redelijk stabiel. Een echt tekort zou leiden tot hogere salarissen maar dat zie ik niet terug in de laatste hype periode. Wel in de uurtarieven van de uurtje-factuurtje fabrieken natuurlijk...

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de markt hier niet goed werkt omdat ict-ers wellicht ook leuk werk willen hebben zonder lange dagelijkse reistijd ;-)

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-04-27T11:12:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.