ICT-opleiders boeken minder omzet dan gepland

Ict-opleiders die zijn aangesloten bij de vereniging van opleidingsinstituten voor ict (VOI), maakten in 2009 minder omzet dan in eerste instantie was voorspeld. De leden maakten een omzet van ruim 72 miljoen euro, terwijl een omzet van 77 miljoen euro was verwacht. In 2008 draaiden de aangesloten opleiders nog een gezamenlijke omzet van 98 miljoen euro.

2009 was geen goed jaar voor de ict-opleiders, schrijft de branchevereniging in een toelichting. ‘De kredietcrisis, de omslag in de economische groei en de terughoudende investeringsbereidheid van ondernemers vormde een grote uitdaging. Bovendien hadden de ondernemers een sterke focus op kostenbesparingen, waardoor de markt van opleiding en training negatief werd beïnvloed', aldus de branchevereniging.

Een VOI-lid maakte gemiddeld een omzet van 3,5 miljoen euro. In 2008 was dat nog 3,9 miljoen euro. De gemiddelde winst per onderneming was 242.000 euro, een halvering ten opzicht van de winst van 2008. Toen werd nog een winst van 487.000 euro behaald. Voor 2010 wordt een stijging van ruim 40 procent voorspeld.

Contactonderwijs

Contactonderwijs is de meest populaire onderwijsvorm. Ruim 92.000 cursisten volgden een opleiding waarbij een leraar voor de klas staat. Blended learning, een combinatie tussen zelfstudie en contactonderwijs, werd door ruim 54.000 cursisten gevolgd.

Ict'ers volgden in 2009 vooral opleidingen voor meer kennis van besturingssystemen. Dat zal vooral komen door de komst van Windows 7. Deze opleidingen werden vooral klassikaal gevolgd. Bijna 22.000 ict'ers deden een dergelijke opleiding.

Minder populair, maar ook in trek waren de programmeeropleidingen. Ongeveer 7500 cursisten volgden het afgelopen jaar een dergelijke opleiding, voornamelijk klassikaal. Ook opleidingen op het gebied van netwerken, infrastructuur, informatiemanagement en functioneel beheer werden veel gevolgd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-05-11T16:04:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.