Invloed van CIO stijgt, maar tevredenheid daalt

Kosten besparen minder interessant dan innoveren

De chief information officer is minder tevreden met zijn baan dan een jaar geleden, maar krijgt wel steeds meer invloed. Dat blijkt uit onderzoek van detacheringsbureau Harvey Nash. Volgens de gegevens gaat iets minder dan een kwart van de cio's met plezier naar kantoor. Een jaar geleden was dat nog 83 procent.

De afnemende tevredenheid zou vooral te wijten zijn aan het bevriezen van salarissen. Ook bezuinigingen verminderen het enthousiasme van de ict-directeur, aldus de onderzoekers in hun jaarlijkse IT Leadership Strategic Survey. Zo zouden kostenbesparende projecten lang niet zo interessant zijn als innoveren met technologie.

Positieve invloed

Jan-Leen 't Jong, algemeen directeur van Harvey Nash Nederland: 'De recessie heeft een positieve invloed gehad op het imago van veel cio's en de relatie die zij met de rest van de organisatie hebben', meent algemeen directeur Jan-Leen 't Jong van Harvey Nash Nederland. 'Echter, dit succes moet niet verward worden met de tevredenheid van cio's.'

Ondanks de dalende tevredenheid gaan de cio's niet massaal op zoek naar een andere baan. Volgens de onderzoeksgegevens is 23 procent van de cio's van plan binnen een jaar van baan te veranderen.

Ondertussen lijkt de invloed van de Nederlandse chief information officer toe te nemen: ruim de helft van deze leidinggevenden heeft een plek in het directieteam. Bovendien krijgt 89 procent een basissalaris van gemiddeld ruim 148.000 dollar per jaar. Dat komt neer op ruim 108.000 euro. Wereldwijd ligt het gemiddelde basissalaris op iets minder dan 145.000 dollar (ruim 106.000 euro).

Actuele onderwerpen

Harvey Nash wil met de IT Leadership Strategic Survey ingaan op actuele onderwerpen in het vakgebied van de chief information officer. Onderzoekers ondervroegen wereldwijd 2600 cio's, onder wie 220 Nederlandse. Het onderzoek werd dit jaar voor de twaalfde keer gehouden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Onderzoek verricht door Harvey Nash, een ordinair zzp detacheringsbureau...

Jaap, het is de moeite waard om even verder te kijken. Heb ik ook gedaan. Het betreft een internationaal onderzoek onder zo'n 2500 CIO's te zijn. Eigenlijk best een interessant onderzoek (voor de doelgroep), het volledige onderzoek kun je bij Harvey Nash gewoon van de site downloaden.

Het gesuggereerde verband: CIO's mogen meer (meer invloed), maar krijgen hetzelfde loon (>100KEuro per jaar) als vorig jaar, waardoor binnen 1 jaar het aantal ontevreden CIO's van 25 % naar 83 % is gestegen (binnen 1 jaar) geeft volgens mij aan dat hier mensen met de verkeerde drijfveren zijn benoemd..., i.e. alleen status en geld

Misschien een andere insteek. Een CIO is een interne leverancier, een staffunctionaris. En het is een duidelijk principe voor iedereen die het wil zien: hoe meer macht/invloed je een (interne) leverancier/staf geeft, hoe moeilijker zij het krijgen, hoe meer ontevredenheid (meestal terecht!) er ontstaat over het functioneren van een dergelijke functionaris.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-05-17T14:47:00.000Z Heleen van Roon


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.