ICT’ers vinden DNV-Cibit beste ICT-opleider

Fotofinish met Compu'Train, Global Knowledge en Info Support

Opleider DNV-Cibit wordt door ict'ers beoordeeld als beste ict-opleider van Nederland. In een onderzoek van Computable naar de beste Nederlandse ict-opleider scoort het trainingsinstituut uit Bilthoven een 7,5. Ict'ers zijn vooral tevreden over de kennis en vaardigheden van de docenten van de opleider. Compu'Train en Global Knowledge staan op plaats twee en drie. Computable legde de respondenten 116 opleiders voor. Elf daarvan werden door voldoende (vijftig) ict'ers beoordeeld.

‘Onze docenten zijn ook consultant en werken in de ict-sector. Dat betekent dat ze goed feeling houden met de markt. Zij kennen de ict-uitdagingen waar de cursisten mee te maken hebben', zegt directeur Mireille van Kol van DNV Academy. Ict'ers geven de docenten van DNV-Cibit een 8,0 voor de kennis en vaardigheden.

Ook directeur Piet Hompus van Global Knowledge denkt dat zij goed scoren door goede docenten. ‘Wij hebben eigen docenten in dienst. Dat betekent dat een docent enerzijds lesgeeft, maar anderzijds studenten mentort bij zelfstudie. Mentoring kun je eigenlijk niet doen met freelance docenten.'

Een andere reden waarom Global Knowledge goed scoort, is volgens Hompus de grootte van de opleider. ‘We zitten goed verspreid over Nederland. Cursisten vinden het prettig dat ze niet ver hoeven rijden. En de kans dat een cursus doorgaat bij ons is groot.' Diezelfde reden geeft manager business unit ICT-professionals Patrick Kersten van Compu'Train. ‘Door onze schaalgrootte kunnen we, vaker dan de concurrentie, opleidingen door laten gaan.'

Kwaliteit

De opleiders zeggen alledrie kwaliteit hoog in het vaandel te hebben staan. ‘Door interviews, enquêtes en klankbordgroepen proberen wij te horen of de opleidingen aansluiten bij de behoefte van de cursisten. Zo proberen wij de kwaliteit van de opleidingen te bewaken', zegt Van Kol. Daarnaast is de opleider erg streng bij de keuze van samenwerkingskandidaten. ‘We bieden bijvoorbeeld Master of Science-programma's aan met de Middlesex University. Door deze universiteit worden we continu geaudit.'

Kersten van Compu'Train zegt dat de opleider een kwaliteitsmanager in dienst heeft die actie onderneemt als er een slechte evaluatie binnenkomt van een cursist. Deze opleider scoort in vergelijking met andere opleiders goed op de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Daarvoor geven de ondervraagden Compu'Train een 7,3. ‘We zijn zeker niet de goedkoopste, maar ook niet de duurste. Mensen vinden dat ze waar voor hun geld krijgen.' De opleider wordt op de andere aspecten overigens beter beoordeeld.

Op aspect administratie scoort Global Knowledge van alle opleiders het beste. De opleider krijgt daar een 7,4 voor, op drie andere aspecten scoort de opleider overigens beter. ‘Twee jaar geleden zijn we gestart met een nieuw boekingssysteem.  We zorgen bijvoorbeeld altijd dat cursisten een bevestiging ontvangen. Daar zijn we ook erg alert op', zegt Hompus.

Beste ICT-opleiders (totaalscore)

1

DNV-Cibit

7,5

2

Compu'Train

7,5

3

Global Knowledge

7,5

4

Info Support

7,5

5

ISES International

7,4

6

Capgemini Academy

7,4

7

Oracle University

7,4

8

5Hart IT-opleidingen

7,3

9

Getronics Consulting

7,3

10

Twice IT Training

7,3

Bron: Computable Opleidingengids 2010 (cijfers zijn afgerond)

Onderzoeksverantwoording

Dit onderzoek is uitgevoerd door de afdeling Research van VNU Media, de uitgever van Computable. Aan het onderzoek deden 1633 ict'ers mee. 98 procent van de respondenten heeft een baan, 2 procent is op zoek naar werk. Van de respondenten heeft 70 procent de afgelopen vijf jaar een ict-opleiding gevolgd. Respondenten werkzaam bij een van de 116 opleiders die zijn meegenomen in het onderzoek zijn uitgesloten van deelname.

De opleiders zijn beoordeeld op vijf aspecten, namelijk administratieve ondersteuning, inhoud van de opleiding, kennis en vaardigheden docent, kosten van de opleiding en de aansluiting bij de praktijk. Eerst is de respondenten gevraagd welke van deze aspecten zijn het belangrijkste vonden. Aan de hand hiervan is een weging gegeven aan de aspecten.

Daarna is gekeken hoe vaak de aspecten als eerste, tweede, derde, vierde of laatste zijn genoemd. De aspecten die als eerste zijn genoemd zijn met vijf vermenigvuldigd, als tweede met vier enzovoort. Daarna zijn de aantallen per criteria opgeteld en gedeeld door het totaal om een weging vast te stellen.

Computable heeft 116 ict-opleiders aan de cursisten voorgelegd. De opleiders geven ict-opleidingen aan ict'ers, hebben een open inschrijving en het betreft opleidingen die gecombineerd kunnen worden met een fulltime baan. Uiteindelijk zijn elf opleiders door meer dan vijftig respondenten beoordeeld. Van deze elf opleiders is een ranking gemaakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Volgens mij zijn de bovenste 10 (en misschien wel meer) allemaal even goed. Het verschil tussen 7,3 en 7,5 zit vast ruimschoots binnen de meetonnauwkeurigheid.

Volgens de officiele Metrics that Matter score van Microsoft is New Horizons Eindhoven, Elsloo en Cuijck de beste Microsoft Certified Partner Learning Solutions van Nederland met een evaluatiescore van 8,07 op een schaal van 1:9 over de periode van februari 2009-2010 en staat daarmee ver boven Computrain met een score van 7,5 en Global Knowledge met een score van 7,39. DBV- Cibit komt in het overzicht van Microsoft niet voor.
Vraag me af in hoeverre dit een onafhankelijk onderzoek is!

@Knevo: Tja, dat is altijd lastig om te achterhalen. Hoe onafhankelijk is zo'n onderzoek. Is er een wetenschappelijke methode gebruikt? Is de steekproef daadwerkelijk representatief etc. Ik vind 116 opleiders overigens wel redelijk.

Overigens heb ik ook zo mijn twijfels bij cijfers van Microsoft. ;-) Dat zijn alleen de cijfers van deelnemers en zijn niet beoordeeld op de vijf aspecten zoals Computable hanteert. Zie hierboven. Kortom: de reactie is begrijpelijk, maar je moet wel appels met appels vergelijken.

DNV-CIBIT biedt overigens uitsluitend platform onafhankelijke opleidingen aan. Dat verklaart de afwezigheid in de Microsoft lijst.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-06-04T09:11:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.