'CIO's gemeenten moeten macht gelijk verdelen'

De chief information officers (cio's) van de gemeenten Den Haag, Rotterdam en Amsterdam moeten ervoor zorgen dat zij hun gezamenlijke doel helder voor ogen hebben. Dat zeggen leden van het loopbaanpanel van de Computable experts. Zij bogen zich over het samenwerkingsverband tussen de cio's van de drie grote steden. Conclusie: Als de cio's geen gelijke belangen hebben, zou hun project wel eens ten onder kunnen gaan aan scheve machtsverhoudingen.

De drie gemeenten lieten in april 2010 weten elkaar te gaan adviseren over de inzet van ict binnen de organisatie. Ook willen ze elkaars systemen en oplossingen gebruiken, zodat niet elke gemeente afzonderlijk automatiseringsmiddelen hoeft te ontwikkelen en aan te schaffen.

Vrijblijvend

Volgens Computable-expert en loopbaanadviseur Peter Ambagtsheer is het vooral belangrijk dat de cio's onthouden dat het bij samenwerking niet draait om de grootste partij, maar om de plannen van de deelnemers. 'Een grote angst bij gemeenten is dat de grootste partij zijn zin krijgt', aldus Ambagtsheer. 'Het is belangrijk van tevoren te regelen dat niet macht, maar inhoud en gezamenlijke besluitvorming doorslaggevende factoren zijn.' Bovendien zouden de cio's zich moeten realiseren dat een advies altijd vrijblijvend is.

Ook ict-manager André van Dalen van ict-ontwikkelaar Amis benadrukt het belang van gelijkheid binnen de samenwerking. 'Geen van de partijen mag er op uit zijn beter te worden ten koste van de ander', vindt hij.

Kennis en expertise

Al met al lijken de experts het erover eens dat de cio's moeten vermijden dat macht een te grote rol gaat spelen in het project. Voor ict-consultant Marie-José Veerhuis betekent het dat 'de cio's primair moeten kunnen handelen vanuit hun kennis en expertise'. Alleen zo zouden zij van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen versterken. Van Dalen van het samen: 'Elke vrucht die je uit samenwerking plukt, is meer dan je bereikt had als je het alleen had gedaan.'

Het is de bedoeling dat de samenwerking in de toekomst wordt uitgebreid naar andere overheden. Eind 2010 worden de resultaten van de samenwerking geanalyseerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Macht gelijk verdelen? Gewoon collegiaal kennis en expertise delen waar zinvol. Ze worden allemaal betaald van onze belastingcenten.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-05-27T11:10:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.