Rechter verbiedt misbruik naam New Horizons

vrouwe justitia rechter rechtszaak rechtbank

Ict-opleider NH Corporate Training in Rotterdam mag zich niet langer presenteren als vertegenwoordiger van het internationale ict-opleidingsbedrijf New Horizons. Dat heeft de rechter op 4 juni 2010 in kort geding bepaald. Voor elke overtreding van dit verbod krijgt het bedrijf een boete van 10.000 euro. De internationale franchiseonderneming New Horizons in Amerika heeft om dit verbod gevraagd.

New Horizons vroeg om een verbod van het gebruik van zijn merknaam nadat per 26 april 2010 het franchisecontract met NH Corporate Training door de Amerikanen was opgezegd. Daarmee mocht het bedrijf volgens de bepalingen van het contract geen gebruik meer maken van de merknaam, lesmethode en lesmaterialen van het Amerikaanse bedrijf. Die vormen de basis van de opleidingen die NH Corporate Training in zijn vijf opleidingscentra in Amsterdam, Den Haag, Groningen, Rotterdam en Zwolle aanbood.

New Horizons besloot naar de rechter te stappen toen NH Corporate Training na het opzeggen van het contract zijn zaken op oude voet bleef voortzetten. In een e-mail aan zijn personeel schreef directeur/eigenaar Camiel de Clercq dat het de komende maanden 'business as usual' zou zijn, omdat een rechterlijke uitspraak lang op zich zou laten wachten. Voor klanten zag het er uit alsof er niets was veranderd.

Die opstelling bracht de Amerikanen in een lastig parket, omdat de franchise van NH Corporate Training inmiddels was doorverkocht aan investeerder Erik Boersma uit Elburg. Boersma kocht in februari 2010 uit een faillissement de twee New Horizons-vestigingen in Utrecht en Apeldoorn. Op basis van zijn tweede franchise wil hij op korte termijn vestigingen openen in het gebied waarin NH Corporate Training actief is.

Bijkomend probleem

Een bijkomend probleem voor New Horizons is dat NH Corporate Training eigenaar is van de domeinnaam newhorizons.nl. Deze website is een belangrijk hulpmiddel bij de verkoop van trainingen. Zolang NH Corporate Training deze website in de lucht houdt, is het voor Boersma nauwelijks zinvol zijn tweede franchise te gebruiken. De rechter verbiedt in het vonnis ook het gebruik van dit webdomein door NH Corporate Training. Op 7 juni 2010 was de website 's ochtends echter nog steeds bereikbaar.

De dwangsom van 10.000 euro per keer dat NH Corporate Training de uitspraak van de rechter overtreedt, is gelimiteerd tot een bedrag van maximaal 100.000 euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

New Horizons kan salarissen niet uitkeren

New Horizons doet cursussen in uitverkoop

Belastingdienst legt beslag bij New Horizons

Boersma aast op alle New Horizons-vestigingen

New Horizons daagt ex-franchisenemer

New Horizons Amsterdam draait door

New Horizons groeit in Europa

New Horizons kwam verplichtingen niet na

Koper opleider New Horizons gooit roer om

New Horizons huurt nieuw pand in Utrecht

Boersma bouwt New Horizons-imperium

New Horizons zag crisis niet aankomen

Boersma koopt failliet New Horizons Utrecht

Opleider New Horizons Learning maakt doorstart

Opleider New Horizons in Utrecht failliet

Ex-eigenaar trekt stekker uit New Horizons

ICT-opleider New Horizons staakt activiteiten

New Horizons-vestigingen bundelen krachten

CEA Systems zal New Horizons terugbetalen

Curator stelt New Horizons-baas aansprakelijk

ROC Landstede koopt deel New Horizons

NH Corporate Training tilde Rabobank

'Fraude bij NH veroorzaakte faillissement niet'

Curator verkoopt bezit NH Corporate Training

Curator krijgt bod op NH Corporate Training

NH Corporate Training is failliet na fraude


Reacties

Dubieus die uitspraak, weliswaar ben ik geen rechter, maar De Clerq is in Nederland eigenaar van deze productnaam. Dat hij zich hangende een rechtszaak nog niet aan de uitspraak houdt is wettelijk juist.
Met het verbieden van het gebruik van de domeinnaam, is die naam plotseling ook waardeloos geworden, terwijl hij anders nog verkoopbaar zou zijn.
Een beroep lijkt me op zijn plaats.
Het zou De Clerq overigens sieren als hij op zijn website gewag maakt van deze problemen. Misschien tijd voor Greener Horizons?

@dirk: De Clercq is voor zover ik het begrijp alleen eigenaar van de domeinnaam newhorizons.nl. Als franchise-ondernemer mocht hij de naam New Horizons gebruiken, maar nu er een nieuwe franchise-ondernemer is, lijkt het me niet meer dan terecht dat De Clercq (en zijn bedrijf) die naam niet meer mag gebruiken.
M.i. is de uitspraak niet dubieus, maar is de De Clercq wél dubieus bezig. Aanpakken die man!

Welterusten Dirk. Die De Clercq is gewoon een boef. Hij laat een spoor van ellende achter. Die man moet nooit meer aan de bak komen.

Franchisers delven in dit geval altijd het onderspit. Overigens zou ik als Boersma zijnde niet blij zijn met de naam New Horizons. Die is nu wel heel erg besmet.

Ik heb heel wat sales meetings meegemaakt, maar één van de laatste die ik heb was ook de vreemde die ook heb meegemaakt. De sales meeting ging al raar omdat de commercieel directeur het oneens was met de algemeen directeur en dat verwoorde met: 'Nee Camiel dat ben ik het niet mee eens, dat klopt niet en dat zie jij helemaal verkeerd…'
Maar het mooiste komt nog. Aan het eind begon commercieel directeur en ik citeer 'Zoals jullie weten ben ik net gescheiden en alles gaat goed met de kinderen enz enz. Er zijn binnen het bedrijf een aantal roddels maar ik heb een mededeling voor jullie… ik en xxxx collega hebben een relatie.' Iedereen maar dan ook iedereen keek verbaasd, maar ook de persoon over wie het ging.
Verder had de commercieel directeur een leaseauto genomen (Audi Q7 ) met alles er op en er aan (benzine) terwijl het hele bedrijf slecht ging en hij gewoon niet presteert.
Wat ik hiermee probeer te zeggen is dat, als je als commercieel directeur het belangrijker vindt dat iedereen weet dat je het met een (best wel leuke) collega doet en terwijl het bedrijf al heel lang slecht loopt en je target niet haalt, het lef hebt om een Q7 als leasebak te nemen, je het als commercieel directeur niet echt snapt.
Dan heb ik nog niet over dat hij een medewerker die in totaal drie maanden in dienst is, vestigingsmanager maakt van NH Den Haag. Hij snapt het niet helemaal als commercieel directeur.
En dat voor een salaris van ruim 22.000 euro per maand en dan heb ik het nog niet eens over de operationele manager die ruim 7000 euro verdiende, maar alleen maar rond loopt met cv'tjes en niks maar dan ook niks toevoegde aan het bedrijf. Hij heeft een testimonial geschreven die op een presentatie stond die in de kantine hangt.
Ik heb 1 goed advies voor De Clerq: stop ermee en geef ons onze salaris en ga gewoon verder met CEA Systems… Ik wil op vakantie.

Ik als cursist heb dus gewoon helemaal niks nu? Is er nog een mogelijkheid om aanspraak te kunnen maken op het enorme bedrag aan cursusgeld dat ik hier in heb gestoken?
Zonder enig bericht van de heren NH Rotterdam kwam ik gisteren vrolijk het gebouw binnen en werd me verteld dat ik mijn examens e.d. niet kon doen. Een man die dacht dat hij belangrijk was vertelde me eveneens dat ze wel even een doorstart zouden maken onder een andere naam. Wellicht hopend dat de cursisten nog vol vertrouwen in deze organisatie hun opleiding afmaken, met een 'vakantie' voor onbepaalde tijd... Ik hoop dat ze nog enige menswaardigheid tonen en de gedupeerde cursisten tegemoet komen.

Ook ik stond vanochtend voor een dichte deur, na een half uur proberen toch eindelijk iemand aan de telefoon gekregen die mij kon mededelen dat de kantoren voor onbepaalde tijd gesloten zijn en verdere informatie volgt. Ik ben benieuwd!

mensen, NH is officieel failliet verklaard vanmorgen om 10:00.

Nee ghost, niet NH, het betreft Amsterdam Rotterdam.

Ik "volg" ook een cursus bij NH. Is er al iets bekend over een eventuele schikking met de cursisten? Weet iemand nog wat?

Iemand die al wat meer weet, voor wat betreft de cursisten? Kunnen die bij de nog wel oppererende New Horizons-vestigingen terecht?

Waar vindt je die dingen over failisementen?

Gedupeerde klanten kunnen zich wenden tot NH Utrecht.

Nu is bekend dat het bedrijf via via is terecht gekomen bij een zich ROC noemende organisatie. Dat blijft dus rommelen. Overigens als ik lees in het stuk van Ryan hoe het management zich gedraagt dan verbaast de afloop mij niks. De taalfouten in het verslag van Ryan doet bij mij het vermoeden rijzen dat ook het andere personeel misschien incompetent mag worden genoemd.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-06-07T10:32:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.