ICT'er is relatief tevreden werknemer

Personeel is minder tevreden dan een jaar geleden

Hoewel ict'ers niet meer zo blij zijn met hun baan als een jaar geleden, zijn ze over het algemeen nog best tevreden over hun werk. Die conclusie trekken analisten van onderzoeks- en adviesbureau Integron nadat zij 4400 Nederlandse werknemers vroegen naar hun tevredenheid op de werkvloer. Personeelsleden uit de ict- en telecombranche geven hun baan gemiddeld een 7,1.

Dat is lager dan een jaar geleden, toen het gemiddelde op een 7,5 lag, maar nog altijd hoger dan in de meeste andere sectoren. De ondervraagde werknemers gaven hun mening over tien verschillende punten die de tevredenheid kunnen beïnvloeden. Ict'ers zijn vooral te spreken over de samenwerking met collega's: dit onderdeel krijgt een 8,2. Dat is een fractie beter dan een jaar geleden.

De baanzekerheid scoort met een 6,7 minder goed onder ict-werknemers. Integrons directeur Stephan van Gelder vindt dat werkgevers de behoeften van hun personeel serieus moeten nemen. Zo zouden ze contractueel moeten vastleggen hoe ze gehoor geven aan de basisverwachtingen van werknemers. 'Pas als de verwachtingen van werknemers goed zijn ingevuld, kan er sprake zijn van wederzijdse betrokkenheid', stelt Van Gelder.

Populair

Integron is niet de eerste partij die concludeert dat de ict'er het niet slecht heeft. Eerder bleek uit gegevens van onderzoeksbureau Seo dat de functie van de ict-consultant een van de populairste functies in Nederland is. Analisten die in opdracht van zakenblad Incompany onderzoek deden, meldden dat ict'ers het beste af zijn wanneer ze werken bij ict-dienstverlener Sogeti.

Logica doet het volgens Incompany minder goed. 'Dat bedrijf is gewoon veel harder dan Capgemini', aldus hoofdredacteur René Gerhardus. 'Sommige bedrijven in deze sector gaan met jonge mensen om alsof het computers zijn: als ze niet meer nodig zijn, worden ze eruitgegooid.'

Bij de relatief hoge tevredenheid van de ict'er valt overigens wel een kanttekening te maken: vrijwel alle onderzoeken laten zien dat de werknemers uit de ict-sector minder tevreden zijn dan een jaar geleden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Relatief gezien is dit een goed onderzoek.
Het bevestigt niks maar ontkent daarentegen ook niet.

Gezien de crisis/recessie en het banen aanbod ben ik relatief ook erg tevreden, maar zodra het aantrekt relatief ook snel weg.

Mij lijkt dat je niet kunt zeggen dat dé ICT-er al dan niet tevreden is. Er zijn veel verschillende soorten ICT-ers, veel verschillende soorten ICT en ook verschillende soorten ICT werkgevers. Die nuance had ik graag in dit artikel terug gezien. Nu staat er alleen vermeld dat "de consultant" het meest tevreden is.

+1 voor de dame op de begeleidende foto. Die ziet er relatief goed uit.

Beste af bij Sogeti? Dan maak ik mij zorgen om de rest. Dit jaar zijn er 100 mensen al vertrokken door 'natuurlijk verloop' en binnen mijn unit zijn drie collega's onder druk en valse dossieropbouw uitgewerkt. Zo'n leuk bedrijf is het niet en ik ben al druk om mij heen aan het kijken. Bij Sogeti werken? Doe het niet!!!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-06-11T11:35:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.