NIR beperkt doorzoekbaarheid ledeninformatie

Opdrachtgevers en werkgevers kunnen op de site van de stichting Nederlands Informatici Register (NIR) alleen controleren óf iemand is geregistreerd als register-informaticus. Voorwaarde is bovendien dat zij de voorletters en woonplaats van deze persoon kennen. Alleen leden kunnen alle gegevens bekijken. Dat zegt Leo Arnold, de voorzitter van NIR.

'Na overleg met het College bescherming persoonsgegevens (CBP) hebben we besloten ons register achter een muur te plaatsen', legt Arnold uit. 'Alleen onze leden kunnen alle gegevens van andere leden bekijken via onze website. Zij hebben immers ook een gedragscode ondertekend, waarin zij beloven dat recht niet te misbruiken. En het kan onderling voor onze leden best handig zijn om die informatie in te zien, bijvoorbeeld wanneer zij iemand zoeken met bepaalde expertise.'

Opdrachtgevers en werkgevers kunnen volgens de NIR-voorzitter op de site alleen controleren óf iemand geregistreerd is. Dat kan bovendien alleen als zij de voorletters en woonplaats van deze persoon kennen. 'Die controle is dus alleen bedoeld wanneer zij al met iemand in gesprek zijn, en alleen zekerheid willen hebben over de vraag of iemand inderdaad staat ingeschreven.'

Aanmelding als register-informaticus

NIR schat dat in Nederland minstens vijftigduizend informatici werken die voor registratie in aanmerking komen. Veruit de meesten zijn echter geen lid van een beroepsvereniging. Om ook deze mensen tegemoet te komen, is individuele registratie of registratie vanuit een bedrijf na toetsing mogelijk. Ict-beroepsverenigingen kunnen hun leden na een interne ballotage voordragen voor inschrijving in het Informatici Register. Deze verenigingen worden eerst door NIR geaccrediteerd op basis van hun competentie om leden te kunnen voordragen.

NIR is in 2006 opgericht. Oprichters waren drie ict-beroepsverenigingen: Kivi-Niria, het Nederlands genootschap voor informatici (Ngi) en de Vereniging van en voor Register Informatici (VRI). Arnold: 'Na verloop van jaren is alleen VRI als actieve founding father overgebleven.' Kivi-Niria richtte in 2007 een eigen register op, na een meningsverschil over de eisen waaraan register-informatici moeten voldoen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-06-24T13:18:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.